Pozor na zmenu zákona: Za nezaplatenú pokutu vám po novom vezmú doklady aj EČV

Nezaplatíte pokutu, zoberú vám doklady aj evidenčné čísla od auta či motorky. Taká je nová metóda polície Slovenskej republiky na boj proti nezodpovedným vodičom.
Vydané  Text: 
Polícia Slovenskej republiky (zdroj: minv.sk)
Rezort vnútra prichádza s návrhom novely zákona o cestnej premávke, na základe ktorého by polícia mohla **majiteľom vozidiel** odobrať doklady a EČV, ak ich na ceste zadrží a zistí, že neuhradili pokutu udelenú; **napríklad za prekročenie rýchlosti alebo nezastavenie na stopke** v rámci objektívnej zodpovednosti. Keďže **jazdiť bez dokladov a EČV je protizákonné**, takéto auto sa nebude môcť ďalej používať. Ak však majiteľ auta pokutu zaplatí, doklady aj EČV mu polícia vráti. Problém s platením pokút eviduje rezort vnútra najmä pri pokutách, ktoré ľuďom prídu do schránky a pri zahraničných autách. Ak takúto pokutu majiteľ vozidla nezaplatil a zastavia ho policajti, odoberú mu doklady aj EČV. Rezort vnútra si od tejto novely sľubuje lepšie plnenie sankcii a rýchlejšie zaplatenie pokút vodičmi.
Ďalšou novinkou by mal byť tiež **nový druh sankčného konania**, a to blokové konanie o správnom delikte držiteľa vozidla. V praxi to znamená, že ak vodič s daným vozidlom v minulosti porušil pravidlá cestnej premávky, ale nebol pokutovaný, pretože sa na základe EČV nepodarilo zistiť jeho adresu, pri zastavení tohto vozidla policajtmi mu budú môcť uložiť pokutu za toto porušenie. Ak by vodič takúto pokutu nechcel zaplatiť, bude musieť zložiť kauciu vo výške pokuty, ktorá mu v prípade zaplatenia riadnej pokuty bude vrátená. V prípade, že pokutu neuhradí, kaucia prepadne štátu. Ak odmietne zaplatiť aj kauciu, policajti mu vezmú doklady a EČV. Ministerstvo vnútra si od týchto opatrení sľubuje aj **lepšiu vymáhateľnosť pokút**, ktoré sa vzťahujú na zahraničné vozidlá, pri ktorých je na základe objektívnej zodpovednosti v súčasnosti ťažké vymáhať uložené sankcie. Rovnako plánuje polícia postupovať aj v prípade vedenia vozidla bez diaľničnej známky a uhradeného mýta. **Aktuálne už bola novela schválená vládou**, čakajú ju ešte odobrenie parlamentom a prezidentkou, po čom by mala vstúpiť do platnosti už od 1. novembra 2019.

Polícia zverejnila výsledky svojej celoštátnej akcie, sú zarážajúce

Polícia zverejnila výsledky svojej mimoriadnej dopravnej akcie za prvých 5 dní. Sú na zamyslenie.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »