Michelin vyrobil systém, ktorý zvyšuje bezpečnosť nočných cyklistov

Viete si predstaviť, že by ste po našich cestách jazdili v noci na bicykli a cítili sa bezpečne? Vďaka osvetľovaciemu systému od Michelinu to bude možné.
Vydané  Text: 
Letné počasie nás priam láka využívať v mestách bicykle ako spôsob prepravy. Tie sú nielen ekologické, ale aj šetria peniaze, ľahšie sa s nimi dostanete na niektoré miesta a často sú aj rýchlejším spôsobom prepravy, vďaka ktorému zároveň športujete. Môžete sa pekne opáliť, spoznať nové miesta a netlačíte sa v prepotenom MHD s inými cestujúcimi. Proti všetkým týmto výhodám však stojí jedna veľká nevýhoda – **bezpečnosť**. Obzvlášť na neosvetlených miestach s horšou infraštruktúrou môže byť večerná alebo nočná jazda na bicykli doslova bojom o prežitie. Našťastie, technológie pokročili aj v tejto oblasti a spoločnosti sa snažia hľadať inovatívne spôsoby, ako bezpečnosť cyklistov na cestách zvýšiť. Jednou z týchto technológii je aj osvetľujúce zariadenie **Bikesphere** od Michelinu, vďaka ktorému sa cyklisti môžu cítiť oveľa bezpečnejšie.
Michelin BikeSphere
Systém obsahuje **snímače priblíženia**, ktoré neustále analyzujú priestor okolo cyklistu a varujú ho, ak sa zmení intenzita dopravy. Napríklad ak sa blíži nejaké vozidlo, systém automaticky **aktivuje dva rýchlootáčavé lasery**, ktoré obklopia bicykel červeným kruhom. To upozorní cyklistu aj šoféra vozidla, aby zvýšili ostražitosť. Počas dňa si Bikesphere uchováva energiu a **funguje ako bežný svetlomet**. Systém Bikesphere bol navrhnutý ako súčasť iniciatívy **#TrendyDrivers**, pomocou ktorej sa Michelin snaží hľadať spôsoby, ako znížiť nehodovosť na cestách. Spoločnosť tiež plánuje vyhotoviť systém s otvoreným zdrojovým kódom, takže každý užívateľ si bude môcť vytvoriť svoju vlastnú verziu Bikesphere a podeliť sa o svoje rady s ostatnými, aby sa zlepšil pôvodný dizajn a najlepšie sa prispôsobil zvykom a potrebám cyklistov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!