Kona dostane ďalší druh pohonu! Išli by ste do toho?

Hyundai Kona v tomto roku rozšíri paletu pohonov o hybrid. Popri plne elektrickej Kone EV ide o ďalšiu odpoveď Hyundaiu na čoraz silnejúce volanie európskych zákazníkov po ekologickejších SUV modeloch.
Vydané  Text: 
**Úplne nová Kona Hybrid bude vybavená štvorvalcovým benzínovým motorom Kappa 1.6l GDI s priamym vstrekovaním paliva** s maximálnym výkonom 105 konských síl (77 kW) a krútiacim momentom 147 Nm. Elektromotor s permanentným magnetom dodá výkon 43,5 k (32 kW) a maximálny krútiaci moment 170 Nm. Okrem toho lítium-iónová polymérová batéria s kapacitou 1,56 kWh poskytne vynikajúci výkon pri nabíjaní a vybíjaní, zoptimalizuje výstup z vysokonapäťovej batérie a umožní rýchlu regeneráciu. **Spolu s výkonom hnacieho ústrojenstva 141 k (103,6 kW) a krútiacim momentom až 265 Nm zaručí vodičom novej Kony Hybrid pomerne dobrú dynamiku.** Režim ECO-Driving Assist System (Eco-DAS) pomôže zlepšiť efektivitu jazdy a tým šetrí pohonné hmoty. Systém analyzuje informácie o jazde z navigačného systému a upozorní vodiča na možnosť spomalenia jazdy, napr. pri blížiacom sa výjazde z diaľnice či križovatke. Táto funkcionalita, ktorá bude dostupná pri aktivovanom ECO móde jazdy, prináša možnosť zníženia spotreby bez zbytočného náhleho brzdenia vozidla. Systém Eco-DAS však predikuje aj blížiace sa zmeny na ceste, ktoré môžu mať vplyv na využitie batérií (napr. blížiace sa stúpanie do kopca) a manažuje zapojenie batérie a jej dobíjanie, čím opäť znižuje spotrebu bežného paliva v nádrži a maximalizuje efektívnosť využitia hybridného pohonu v praxi. **Napriek predstaveniu nových ekologických systémov sme sa od automobilky nedozvedeli oficiálnu spotrebu, ktorú by tento hybridný systém mohol dosiahnuť.** Vozidlo bude obsahovať aj nový systém konektivity, ktorý umožní zákazníkom odomknúť aj zamknúť vozidlo na diaľku prostredníctvom smartfónu. Pre slovenský trh bude Blue Link® dostupný v priebehu roku 2020. Auto bude vybavené aj 10,25-palcovým dotykovým displejom, na ktorom si môžu vodiči prispôsobiť zobrazené ikony. **Samozrejmosťou bude aj podpora služieb Android Auto a Apple CarPlay.** Služba Hyundai Live Services – ak sa zákazník rozhodne pre integrovanú navigáciu – ponúkne aktuálne informácie o počasí, dopravnej situácii, najbližších čerpacích staniciach s cenami paliva, dostupných parkovacích miestach a najbližších predajniach a servisoch Hyundai. **Kona Hybrid bude mať v ponuke aj head-up displej, ktorý vodičovi priamo v jeho zornom poli prehľadne a pohodlne zobrazí najdôležitejšie informácie o jazde,** vďaka čomu zbytočne nerozptýli koncentráciu vodiča a zvýši tak bezpečnosť jazdy. Majitelia smartfónov zasa ocenia bezdrôtové indukčné nabíjanie telefónov (Qi štandard). Nový hybrid sa do predaja na Slovensku dostane v poslednom štvrťroku tohto roka.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »