CUPRA predstavuje najkrajšie SUV tohto roka! Pod kapotou skrýva viacero prekvapení:

Neprešli ani dva mesiace od začiatku nového roka, no španielska automobilka CUPRA sa postarala o horúceho kandidáta na najkrajší SUV koncept roku 2019.
Vydané  Text: 
Napriek tomu, že automobilka CUPRA označuje novinku Formentor len za koncept pre ženevský autosalón, k sériovému vyhotoveniu nemá veľmi ďaleko. Novinka zaujme na prvý pohľad najmä dynamickým vzhľadom. **Nechýbajú ostré hrany, dlhá a nízko položená predná kapota či štýlové LED svietenie, veľkým prekvapením je použitie kruhových hmlových svetlometov.** Zboku prezrádza Formentor svoj offroadový charakter, bohaté oplastovanie sa potom plynulo napája na zadnú časť, kde zaujmú spojené reflektory a až 4 koncovky výfuku. **Štúdia Formentor je o niečo nižšia ako sériový model CUPRA Ateca, čo zvýrazňuje jej športový charakter.**
> „Výrazný dizajn štúdie CUPRA Formentor je založený na perfektných proporciách, výrazných líniách, modelovaných plochách a elegantnej farebnej koncepcii. Som presvedčený, že CUPRA Formentor vyvoláva nefalšovanú túžbu,“ povedal Alejandro Mesonero-Romanos, riaditeľ dizajnu. Expresívny dizajnový jazyk bol použitý aj pri návrhu interiéru, ktorý sa zásadne odlišuje od akýchkoľvek predchádzajúcich modelov značiek CUPRA a SEAT. Pri otvorení dverí sa rozsvieti unikátne uvítacie osvetlenie, ktoré zvýrazní kožený športový volant a škrupinové sedadlá. **Kokpit doslova obopína vodiča a spolujazdca vpredu, horizontálne členený prístrojový panel plynulo prechádza do výplní predných dverí.** Prvky z tmavého chrómu a lesklé čierne akcenty dodávajú kabíne vzhľad premium. Karbónové operadlá škrupinových sedadiel symbolizujú ľahkosť a športový charakter. Vodič štúdie CUPRA Formentor sedí nižšie, v ergonomickejšej polohe.
Všetky dôležité informácie sa vodičovi prehľadne zobrazujú na digitálnom združenom prístroji, navigačný systém má panoramatický dotykový displej s uhlopriečkou 25,4 cm (10”). Tento displej, odsadený od hornej časti prístrojového panelu, súčasne slúži na ovládanie množstva funkcií vozidla a digitálnej konektivity posádky. Zaujímavé veci sa pritom odohrávajú aj pod kapotou. **Koncept v sebe ukrýva plug-in hybridné ústrojenstvo s vysokým výkonom na úrovni 180 kW (245 k).** Vďaka lítiovo-iónovej akumulátorovej batérii s relatívne veľkou kapacitou, ktorá sa dá nabíjať aj z vonkajšieho zdroja, má CUPRA Formentor dojazd s rýdzo elektrickým pohonom do 50 km podľa novej metodiky WLTP (čo predstavuje ekvivalent približne 70 km v cykle NEDC).
Elektromotorom pomáha aj klasický spaľovací agregát TSI, ktorého technické údaje zatiaľ neboli presne špecifikované. Samotný prenos výkonu na prednú nápravu zabezpečuje dvojspojková automatická prevodovka DSG. **Napriek tomu, že Formentor je viac štýlovým crossoverom než plnohodnotným SUV, elektrický pohon má zaručovať náhon aj na zadnú nápravu.** CUPRA Formentor bude mať premiéru na tohtoročnom ženevskom autosalóne, kde bude mať verejnosť možnosť po prvý raz vidieť štúdiu, poskytujúcu **výhľad na budúcnosť športovej značky.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.