Povedie k novej autobusovej stanici v Bratislave električka? Developer aj mesto s ňou počítajú, zatiaľ to má háčik

Doprava v hlavnom meste je dlhodobo problematická, ale kolaps sa zatiaľ neudial. V súvislosti s výstavbou D4/R7 a mestskou štvrťou Nivy na Bratislavu čakajú významné dopravné obmedzenia, ktoré situáciu ešte skomplikujú.
Vydané  Text: 
Dopravná situácia v Bratislave je dlhodbo považovaná za problematickú a kritickú. Problémom nie sú iba ľudia dochádzajúci do práce z okolitých miest a obcí, ale najmä obyvatelia hlavného mesta, ktorí na krátke trasy využívajú osobné autá namiesto verejnej hromadnej dopravy. Aj tí na to majú dôvod – spoje MHD sú v špičkách preplnené, veľmi nekomfortné a meškajú. Obzvlášť negatívne predpovede prichádzali v súvislosti s čiastočnými uzávierkami niektorých významných ciest v meste, predovšetkým zjazdu z Prístavného mosta, na ktorom práve prebieha výstavba napojenia na novú diaľnicu. Lokalita Mlynské nivy je už dlhší čas vo výstavbe, prejazd automobilov je mierne skomplikovaný, ale stále možný. Od januára sa zaviedli nové opatrenia vyplývajúce z pokročilej výstavby, ktoré zaviedli zužovanie jazdných pruhov do jedného v každom smere.
**Najväčšie dopravné obmedzenia v lokalite Mlynské nivy ešte len prídu**. Od polovice februára 2019 na jeden rok. Podľa denníka SME bude z toho pol roka lokalita uzatvorená úplne, potom budú cesty sprístupnené pre vozidlá MHD. Denník sa pýtal viceprimátorky Bratislavy Tatiany Kratochvílovej na plánované obmedzenia a zaujímavosťou je tvrdenie, že mesto aj developer počítajú s električkou v oblasti novej autobusovej stanice. Pre tento účel vznikla v stavebnom pláne priestorová rezerva, električková trať však momentálne nie je budovaná. Jej vyhotovenie a uvedenie do prevádzky je v súčasnosti eventualitou. Developer podľa vlastných slov ponúkol mestu realizáciu nadzemnej električkovej trate, ktorá spojí dva brehy Dunaja: lokalitu Nivy a Petržalku. Ako uvádza HB Reavis na svojich stránkach, „*ambíciou je integrovať dráhu do systému verejnej hromadnej dopravy, cestujúcim bude stačiť bežná električenka… Projekt je zatiaľ v štádiu príprav, no v rámci predbežných rokovaní na všetkých úrovniach bol zaznamenaný pozitívny prístup*.“








Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.