Nová policajná technika odhalí vodičov s mobilom v ruke. Vieme, ako ďaleko nová technika dovidí!

Na modernizáciu vybavenia slovenskej polície pôjdu milióny eur, nová technika ale môže zabrániť smrti obrovského množstva ľudí.
Vydané  Text: 
**Alkohol za volantom** už nie je najčastejšie skloňovanou príčinou nehôd v súvislosti so šoférovaním. **Novým fenoménom sa stáva používanie mobilných telefónov** – konkrétne esemeskovanie, sledovanie internetu a telefonovanie s mobilom v ruke počas jazdy. Polícia sa preto rozhodla zakročiť a **vyzbrojiť sa technikou**, ktorá dokáže takéto priestupky jednoduchšie odhaliť. Otestujte sa zadarmo, máme všetky testy autoškoly | AUTOSKOLA.AUTOVINY.SK Jedná sa o novelu zákona, ktorú plánuje predložiť ministerka vnútra SR Denisa Saková, súčasťou ktorej je aj **zvýšenie pokút za používanie mobilného telefónu** za volantom. Pokuta za tento priestupok je v súčasnosti 50 eur, zvýšiť by sa mala **dvojnásobne, teda na 100 eur**. Ministerka Saková ďalej uviedla, že navrhované zvýšenie pokuty sa bude okrem telefonovania a esemeskovania týkať aj **iných telekomunikačných, audiovizuálnych a podobných zariadení**, ktoré by vodič počas šoférovania nemal držať v ruke. Výnimkou budú zariadenia, ktoré sú **pevne zabudované do automobilu**. Podľa dostupných informácií budú prístroje sledovať aj to, či telefón vôbec držíte v ruke – aj to bude po novom zakázané. Vodiči sa tak nebudú môcť vyhovárať, že telefón vlastne ani nepoužívali, iba držali v ruke.
Nákup novej techniky by mal okrem **špeciálnych fotoďalekohľadov**, vďaka ktorým sa bude dať lepšie odsledovať používanie mobilu či bezpečnostných pásov, zahŕňať aj techniku na meranie rýchlosti, váženie vozidiel nákladnej dopravy, analyzovanie dychu a testery na drogy. **Riaditeľ odboru dopravnej polície Ľuboš Rumanovský** na tlačovej konferencii uviedol, že v pláne je nákup **391 nových ďalekohľadov**, ktoré budú schopné zaznamenať fotografiu alebo video na **vzdialenosť od 500 do 1000 metrov**. V Čechách je používanie fotoďalekohľadov bežnou praxou a Policajnú zbor Slovenskej republiky už takúto techniku tiež testoval. V súčasnosti prebieha obstarávanie na dodávku kamerových systémov určených na monitoring policajných zložiek, ochranu budov a verejných priestorov. Kamery budú aj súčasťou policajnej uniformy, ktorú budú policajti nosiť pri zásahoch.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.