Spoznajte značku Jaguar: Prvý názov jej znehodnotili nacisti a vlastnila aj Daimler

9 faktov o automobilke, ktorej symbolom sa stala jedna z najrýchlejších a najpôsobivejších šeliem sveta.
Vydané  Text: 
Automobilka Jaguar patrí medzi najvychytenejšie značky sveta a asi nie je človeka, ktorý by ju nepoznal. Keď sa ale fanúšika Jaguaru spýtate, kedy bola jeho obľúbená značka založená a čo vyrábala pôvodne, zvyčajne sa odpovede nedočkáte. Nasledovných deväť faktov je kľúčových v histórii značky, ktorú dnes poznáme ako Jaguar a určite by ste ich mali ako automobilový priaznivec poznať. ### #1 Pôvodne sa automobilka volala Swallow Sidebar Company, založená bola v roku 1922 a vyrábala motocyklové sajdkáry. Spoločnosť založili William Walmsley a William Lyons.
#2 Prvýkrát sa názov Jaguar objavil v roku 1935, keď automobilka predstavila športové automobily SS 90 a SS Jaguar 100.
1938 SS Jaguar 100 - 2 1⁄2 Litre v British Motor Museum (zdroj foto: Wikimedia Commons, používateľ: DeFacto)
#3 Počas druhej svetovej vojny sa celá výroba preorientovala na potreby armády, takisto ako celý európsky priemysel. ### #4 Hneď po skončení druhej svetovej vojny (1945) už dvakrát premenovaná spoločnosť zmenila názov zo SS Cars Limited na Jaguar Cars Ltd. Boli na to dva dôvody: spoločnosť sa preorientovala z výroby sajdkár a karosérii na automobily a okrem toho akronym SS sa spájal s Nemcami ich paparamilitantnou zložkou nacistickej strany NSDAP – Schutzstaffel. Sesterská firma Swallow Coachbuilding Company bola v roku 1946 predaná Jaguarom britskej leteckej firme Helliwell Group. #5 Už v roku 1948 premenovaná automobilka Jaguar predstavila prelomový model XK120. Jednalo sa o športové vozidlo, ktoré bolo míľnikom nielen pre značku, ale aj celý automobilový priemysel.
1949 Jaguar XK120 Roadster na prestížnom autosalóne na Pebble Beach 2012 (Foto: Wikimedia Commons, zdroj: Rod Hatfield/používateľ : Jlotman)
### #6 Jaguar kúpil značku Daimler v máji 1960 a až do roku 1966 vyrábala exkluzívne modely práve pod názvom Jaguar Daimler. Lenže nejednalo sa o nemeckú spoločnosť Daimler-Benz či Daimler AG, ale o britskú automobilovú spoločnosť Daimler Company Limited. Jaguar za ňu zaplatil 3,4 miliónov libier. Jaguar síce zastavil výrobu dovtedy významného športového modelu SP250, ale zachoval ikonický 4.5 L V8 Majestic Major a uviedol na trh novú limuzínu Daimler DR450.
1967 Jaguar Daimler DR450 (Foto: Wikimedia Commons, zdroj/používateľ : Charles01)
#7 V roku 1990 sa značka Jaguar stala vlastníctvom americkej značky Ford, ktorá so zámerom akvizovať prémiové automobilky založila skupinu Premier Automotive Group. Okrem Jaguaru do nej patrili aj Aston Martin, Volvo a Land Rover. ### #8 V roku 2008 prešiel Jaguar spoločne s Land Roverom a právami na značky Rover a Lanchester Motor Company na indický automobilový koncern Tata Motors. Následne vznikla spoločnosť Jaguar Land Rover Limited, pod ktorou Jaguar figuruje dodnes – a s pôsobivými úspechmi. #9 Na autosalóne vo Frankfurte v roku 2015 značka Jaguar predstavila svoje historicky prvé SUV s názvom F-Pace a uviedla na trh malý sedan XE nadväzujúci na X-Type. Išlo o prvý Jaguar založený na úplne novej hliníkovej modulárnej platforme. O dva roky neskôr ho nasledovalo kompaktné SUV E-Pace a k1. marcu 2018 značka predstavila svoje vôbec prvé plne elektrické SUV I-Pace
Jaguar F-Pace 3.0D AWD Portfolio (test 2017) (foto: PANER)

TEST Jaguar E-Pace 2.0 i4 AWD – Šelma na podpätkoch

Podarí sa novému Jaguaru E-Pace zamiešať karty v triede prémiových kompaktných SUV? Pod príťažlivým kabátom ukrýva overenú techniku, ktorá však so sebou priniesla aj niekoľko kompromisov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.