Lada ukázala úplne novú Nivu: 4×4 Vision je krásny kus auta!

VEĽKÁ FOTOGALÉRIA: Nová Lada 4×4 (Niva) sa zmení z off-roadu na kompaktné SUV s terénnym potenciálom. Je to v poriadku?
Vydané  Text: 
Lada Niva, ktorá sa neskôr premenovala na 4×4, je legendou. Terénne vozidlo z Ruska sa preslávilo svojou vysokou odolnosťou, schopnosťou jazdiť prakticky akýmkoľvek terénom a tým, že opraviť si ju mohol prakticky ktokoľvek s automechanickými zručnosťami. Vyrába sa stále, ale štyridsiatyprvý rok sa na nej prejavuje. Dizajn síce pôsobí nadčasovo, ale iba preto, lebo sa za tie štyri dekády zmenil iba minimálne a nevieme si Ladu 4×4 predstaviť v novom šate. Teraz však tá doba nastala a koncept z Ruska vyzerá naozaj pôsobivo.
Najzásadnejšia zmena nastane v tom, že z ikononického off-roadu sa stane SUV. Síce to nebude Dacia Duster, ktorý sa do terénu nehodí, ale očakávame, že niektoré z vlastností predchádzajúcich generácií novinka stratí. Súčasná Lada 4×4 má napríklad nárazníky, 4×4 Vision o ne prichádza a nahradzuje ich lakovanými plochami.
Špekuluje sa o tom, že práve z Dustera si nová Lada prevezme niektoré technológie a konštrukčné prvky. Koncept má nápadne veľkú svetlú výšku, kompaktné rozmery s dĺžkou 4,2 metra a krátke previsy. Medzi dizajnové vychytávky patrí tvarovanie karosérie na boku do štylizovaného písmena X a výrazné tvary predných partií, ktoré si osvojili osvetľovaciu techniku LED.
Obzvlášť pôsobivý je interiér konceptu. Kokpit obsahuje displeje s oranžovo-šedou grafikou, volant je športovo sploštený a obsiahol funkčné tlačidlá na ovládanie rádia a palubného počítača. Podľa vizualizácií to vyzerá tak, že sa v novej Lade 4×4 mohol objaviť upravený navigačný softvér s topografickými údajmi, ktorý by mal upozorňovať na terénne schopnosti vozidla. Počíta sa s výlučne permanentných pohonom všetkých štyroch kolies, o konkrétnych motorizáciách automobilka neinformovala. Aktuálne sa koncept predviedol na moskovskom autosalóne, ale o jeho prípadnom uvedení na trh vo forme produkčného modelu sa ešte nehovorí. Pokiaľ by sa Lade, ktorá patrí pod Renault, podarilo zachovať čas medzi uvedením konceptu a jeho privedením do predaja ako v prípade poslednej Vesty, mohli by sme novú Ladu 4×4 vidieť na cestách už do dvoch rokov.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!