Cyklisti a alkohol: pokuty nie, problémy pri nehode áno

Na cyklistov platí dvojaký meter. Piť alkohol môžu, ale ak spôsobia na nehodu a nafúkajú, budú mať rovnaký ako problém ako opitý vodič auta.
Vydané  Text: 
Od januára 2017 na Slovensku platí, že cyklisti môžu pred jazdou na bicykli požívať alkoholické nápoje. Ak na prípadnej kontrole nafúkajú do 0,5 promile, policajti to nebudú považovať za porušenie dopravných predpisov. Platí to však iba v zastavanom území obce a na cestičke pre cyklistov – mimo týchto zón sa alkohol u cyklistov netoleruje. 0,5 promile je 0,24 miligramu etanolu alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti pri krvnej skúške takzvanou plynovou chromatografiou. Takáto hladina alkoholu údajne nemá vplyv na schopnosť viesť bicykel a podľa poslancov z Most-Híd a prezidenta Andreja Kisku, ktorý novelu zákona podpísal, je táto pozitívna diskriminácia v prospech rozvoja cyklistiky na Slovensku.
Nulová tolerancia alkoholu u cyklistov však platí iba v prípade, že nespôsobia nehodu alebo sa nestanú jej účastníkmi, uvádza denník sme.sk. Ak cyklista spôsobí nehodu a pri následnej kontrole „nafúka“, bude na neho nahliadané ako na opitého bez ohľadu na to, že štandardne má právo na 0,5 promile alkoholu. Je to zvláštny paradox. Cyklisti majú na jednej strane právo požiť primerané množstvo alkoholu bez akéhokoľvek postihu, avšak okrem prípadu, že sa potom stanú účastníkmi dopravnej nehody alebo iného incidentu spojeného s ich bicyklom. Na uvedený paradox je potrebné myslieť práve v tomto období, keď cyklisti vo veľkom vyťahujú svoje bicykle a rekreačne jazdia, pričom na zastávke si posedia na veľkom pive.



Zdroje:
https://ekonomika.sme.sk/c/20855652/ak-cyklista-zavini-nehodu-je-jedno-ci-pil-menej-alebo-viac.html
https://aktualne.centrum.sk/slovensko/politika/alkohol-cyklistov-dostal-zelenu-od-januara-je-povolenych-pol-promile.html











Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.