Môže veľký Range Rover v zákrutách poraziť Ferrari Italia? Sledujte video.

VIDEO | Talianov bude bolieť srdce, keď uvidia, ako britský nemotorný Range Rover prekonal ich rekord na vychýrenej ceste Tianmen.
Vydané  Text: 
Automobilka Land Rover sa pochválila naozaj (a tým myslíme naozaj naozaj) zaujímavým videom, na ktorom demonštruje schopnosti SUV-čka Range Rover Sport SVR. Na trase s názvom Tianmen, ktorá je známa vďaka svojim 99 zákrutám na iba 11,3 kilometroch, Range doslova vybúcha aj slávne Ferrari. Krásna, ale nebezpečná serpentínová cesta v Číne je priestor, ktorý veľmi dôsledne preverí šoférske zručnosti každého, kto sa na ňu vydá. Tianmen v preklade znamená Nebeská brána – asi práve preto, že počas celá trasa pomerne prudko stúpa až k vrcholu kopca. 99 zákrut, väčšinou 360-stupňových, dáva možnosť otestovať nielen schopnosť ovládať svoj automobil, ale preveruje aj schopnosť udržiavať pozornosť a prispôsobovať jazdu aktuálnym často sa meniacim podmienkam.
Nemožno sa preto čudovať, že cestu Tianmen využívajú automobilky na to, aby spropagovali schopnosti svojich športových modelov áut. My, samozrejme, vieme, že nejde ani tak o samotné autá, ako skôr o špičkových šoférov, ktorých automobilky posadia za volant, ale stále ide o skvelé promo, ak nejaký Range Rover v rýchlostných testoch prekoná aj slávne Ferrari. Tentokrát sa za volant posadil čínsky profesionálny pretekár menom Ho-Pin Tung. Časový rekord v prekonaní cesty Tianmen do dnešných dní držalo úchvatné Ferrari 458 Italy, 99 zákrut a 11,3 km vďaka svojmu šoférovi zvládlo za 10 minút a 31 sekúnd.
Range Rover Sport SVR však tento rekord pokoril, pritom celkom výrazne. Zdolať trasu mu trvalo 9 minút a 51 sekúnd, teda o 40 sekúnd kratšie ako superšportu od Ferrari. Nešťastím v šťastí je snáď iba to, že aj sám Land Rover priznáva, že jeho nový rekord je neoficiálny. Zrejme to znamená, že pri jeho dosahovaní neboli prítomní nezávislí pozorovatelia, súdime však, že by si automobilka nedovolila takto okázalo propagovať niečo, čo sa v skutočnosti nestalo. Aby Land Rover dokázal, že zostrihané akčné video neupravovalo reálne časy, zverejnil aj video bez akéhokoľvek strihu z interiéru Range Rovera Sport SVR.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.