Toto je posledný Dodge Viper! Priameho nástupcu sa zrejme vôbec nedočkáme.

Smutný moment pre všetkých fanúšikov modelu Viper.
Vydané  Text: 
Dodge Viper bol surový, nepohodlný a zastaraný. Napriek tomu ho zbožňovala celá generácia. Práve nehostinné podmienky za volantom tohto auta sú najväčším lákadlom pre chlapov, ktorí si potrebujú niečo dokázať. Chyby sa neodpúšťajú a dopady sú veľmi tvrdé. Podobný adrenalín nezažijete v žiadnom modernom superšporte. Všetko je dnes kontrolované elektronikou, a to dokonca aj v LaFerrari.


V mnohých ohľadoch bol Viper posledným svojho druhu. Poskytoval extrémny výkon, ktorý štandardný podvozok jednoducho nedokázal zvládnuť. Aj napriek tomu, že posledná generácia sa vyrábala od roku 2012, použitá platforma má už viac ako 25 rokov. Autor poslednej generácie si myslí, že podobného auta sa pravdepodobne nedočkáme. Rozlúčiť sa môžeme aj s desaťvalcovým motorom, ktorý disponoval neuveriteľným objemom 8,4 litra.


Za ukončením výroby stojí aj nová legislatíva. Po novom musia mať všetky nové automobily zabudované hlavové airbagy, tie však do tohto auta nedokážu domontovať. Problémy ale robili aj slabé predaje, ktoré výrobu do značnej miery predražovali.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »