Toyota TJ Cruiser a chce osloviť dvadsiatnikov, nadväzuje pritom na legendárne FJ-čko

Toyota FT-4X je síce zatiaľ iba koncept, v dohľadnej dobe by sa však mohla dočkať sériovej výroby a zabojovať v silnom konkurenčnom prostredí crossoverov. V reálnej podobe by koncept mohol dostať názov TJ Cruiser a nadviazať tým na legendárny FJ Cruiser.
Vydané  Text: 

Toyota FT-4X je síce zatiaľ iba koncept, v dohľadnej dobe by sa však mohla dočkať sériovej výroby a zabojovať v silnom konkurenčnom prostredí crossoverov. V reálnej podobe by koncept mohol dostať názov TJ Cruiser a nadviazať tým na legendárny FJ Cruiser.

Podobnosť názvov TJ a FJ Cruisera nie je náhodná, práve naopak. Novinka má veľmi podobný dizajn, viditeľne a vo veľkej miere sa necháva inšpirovať pôvodcom – má nápadné farby, hranaté prevedenie prednej masky, skoro plastickú vizáž a celkovo svalnatý charakter.



Pôsobivé sú zadné partie konceptu, ktoré celkom vybočujú zo stereotypov. Stena s kufrovými dverami je úplne kolmá na vozovku a aj prevedenie týchto dverí nie je vôbec bežné. Predstavený automobil výrobca zabalil do kombinácie čiernej, oranžovej a bielej farby, cieľom je pravdepodobne upútať pozornosť mladšieho zákazníckeho spektra. Nemôžeme pritom tvrdiť, že by sa nám, starším, koncept nepáčil. Je svojský a nápadný, pritom vzdáva úctu väčšiemu predchodcovi. Koncept FT-4X je naozaj cielený na mladšie ročníky, konkrétne na generáciu Millennials.



TJ Cruiser by mohol po vzore FJ Cruisera zdediť aj off-road vlastnosti, ktoré sú pre starší model typické. TJ je populárny aj svojou odolnosťou a praktickosťou, hoci v našich končinách je na cestách zjavom. Po technickej stránke by mala novinka zdieľať rovnaký základ, ktorý je [v aktuálnej generácii C-HR](http://www.autoviny.sk/testy/17043/test-toyota-c-hr-hybrid-hybrid-v-atraktivnom-sate) – teda TNGA C-platformu.

Kedy sa presne TJ Cruiser objaví v showroomoch predajní, zatiaľ nie je zrejmé. Nevieme ani to, kedy a za koľko sa objaví u nás – a či vôbec.






Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!