Elektromobilita so ZSE Drive

SHOP & CHARGE! Preťažená nabíjacia sieť v nákupných centrách? Pomôže load balancing!

Nabíjanie auta popri nakupovaní je veľmi praktické. Vybavíte dve veci jednou ranou. Ako je to s budúcnosťou nabíjania v nákupných centrách?

Vydané  Text: 

Napriek tomu, že celkové predaje elektrických vozidiel na Slovensku ešte nedosahujú závratné čísla, trendy hovoria jasne: v roku 2023 sa medziročne registrácie elektrických vozidiel zvýšili až o takmer 87 % a celkovo ich bolo k 31.12. 2023 v evidencii už vyše 10-tisíc.

POZITÍVNA MOTIVÁCIA

Aby toto číslo dostatočne intenzívne rástlo, je potrebné, aby mali ľudia pocit, že nabíjanie je dostupné na pre nich praktických miestach. Keď sa na to pozrieme z opačnej strany, pre podnikateľské subjekty je dnes poskytovanie nabíjania skvelou obchodnou príležitosťou a argumentom, prečo by zákazníci s elektromobilmi (ktorých bude neustále pribúdať) mali navštíviť práve ich prevádzku.

Nákupné centrá, obchodné domy a miesta s dobrou obslužnosťou patria medzi najlepších kandidátov na inštaláciu nabíjacích staníc verejnej nabíjacej siete.

Množstvo nákupných centier, hotelov alebo obchodných domov modernizuje svoje priestory a už teraz rozmýšľajú nad potrebami aktuálnych aj budúcich elektromobilistov a zriaďujú na svojich parkoviskách výkonné nabíjacie huby. A to je len dobre.

HLAVNÉ VÝHODY

Zhrňme si teda hlavné dôvody, prečo by mali majitelia alebo prevádzkovatelia nákupných centier, obchodov alebo akýchkoľvek verejných zariadení zvážiť inštaláciu nabíjacej stanice:

1. Pritiahnutie vodičov EV

Návštevníci nákupných centier môžu pohodlne využívať nabíjacie stanice pre elektromobily počas času stráveného v nákupných centrách.

Shoppingové lokality s možnosťou nabíjania budú motivovať jednotlivcov, aby navštívili práve takéto nákupné centrum, najmä takých, ktorí nemajú možnosť nabíjať doma.

Inzercia

Inzercia

Nabíjacie body v nákupných centrách sú výhodným riešením aj pre vodičov elektromobilov, nakoľko majú viacero možností, ako stráviť dobu nabíjania

2. Dlhší čas strávený nakupovaním

Nabíjacie lokality môžu zohrávať úlohu aj pri zvyšovaní výdavkov zákazníkov, nakoľko takéto lokality povzbudia elektromobilistov, aby sa na mieste zdržali dlhšie a dobili svoje vozidlá, čo okrem vyššieho komfortu predstavuje pre moderné obchodné centrá príležitosť generovať vyššie príjmy.

Nabíjacie stanice pre elektromobily predstavujú špičkovú technológiu, ktorá je rozhodujúca pre vytvorenie základne lojálnych zákazníkov.

Veľké mestá majú obmedzený priestor na inštaláciu elektrických vozidiel a nákupné centrá majú lepšie predpoklady na to, aby využili tento posun k e-mobilite.

Obchodné centrá môžu zohrávať významnú úlohu pri posilňovaní infraštruktúry EV v mestách inštaláciou nabíjacích staníc EV.

3. Lepšia viditeľnosť

Výstavba nabíjacích lokalít v nákupných centrách zabezpečí majiteľom týchto centier viditeľnosť aj na mapách nabíjacích lokalít.

Väčšina elektromobilistov v súčasnosti používa na lokalizáciu nabíjacích staníc mobilné aplikácie, ktoré sú navrhnuté tak, aby poskytovali informácie o najbližších nabíjacích lokalitách.

Ľahko sa tak stane, že lokalitu navštívi zákazník, ktorý by sa tu inak nezastavil.

Nákupné centrum sa totiž ocitne medzi lokalitami, ktoré sa objavia vždy, keď budú elektromobilisti hľadať nabíjacie miesto.

Nabíjacie stojany ZSE Drive v OC Europa v Banskej Bystrici

PREŤAŽENÁ SIEŤ?

Pri projektovaní nabíjacieho hubu netreba mať obavy z kapacity elektrickej prípojky.

Problém sa dá komfortne riešiť vyspelými systémami tzv. load balancingu (vyvažovanie záťaže elektrickej siete), ktorý pracuje s dostupnou voľnou kapacitou budovy a prideľuje ju podľa požiadaviek jednotlivým vozidlám.

Platí, že vždy je lepšie vyhradiť väčší počet parkovacích miest, pretože nikdy sa súčasne nenabíjajú všetky vozidlá plným výkonom.

Zároveň platí, že čas strávený v obchodnom centre umožňuje použiť nižší nabíjací výkon a rozdeliť tak dostupnú kapacitu medzi viacero vozidiel. Na konci tak bude viac spokojných zákazníkov s nabitým vozidlom.

ZSE Drive ponúka komplexnú sadu riešení nabíjania pre obytné, komerčné a verejné nabíjacie lokality.

Vďaka odborným a technickým znalostiam a osvedčeným výsledkom zaisťuje ZSE Drive pre elektromobilitu na Slovensku tie najkomplexnejšie služby pre široké spektrum podnikov.

 





Vždy som túžil pracovať s autami a tento sen sa mi splnil v tej najdokonalejšej podobe. A nevyužil som ho len na to, aby som sa mohol voziť po meste. Chcel som autám rozumieť a vedieť ich čo najlepšie ovládať. Tak som si ako prvé auto kúpil staré BMW 328i. Po rokoch úprav (auta aj šoféra 🙂 ) som s ním na Slovakia Ringu už naháňal oveľa novšie a silnejšie autá. Vždy ma fascinovala jazda na hrane a tak na okruhu trávim čo najviac času. Či už pre zábavu, alebo občas ako inštruktor. Autá nehodnotím len podľa infotainmentu a objemu kufra, ale najmä podľa charakteru, techniky a jazdných vlastností. Obľúbené autá? Toyota GT86, Mazda MX-5, BMW M3 a Porsche 911 GT3.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.