Autosalón v Ženeve 2024 naživo

Nová Dacia Duster naživo: Toto sme od Dacie naozaj nečakali, značka povýšila na novú úroveň

V stánku automobilky Dacia s rozlohou 900 m2 sa prezentuje nový Duster, Spring a prototyp Dakar: Sandrider.

Populárne malé SUV Duster má za sebou významný kvalitatívny skok vpred, okrem dizajnu sa podstatných vylepšení dočkal aj interiér.
Autorom fotografií je Rudolf Banecký.
Vydané  Text: 

Dacia Duster je skutočne úspešným projektom. Od roku 2010 sa vyrobilo viac ako 2,2 milióna kusov a prvá generácia vydržala celých 7 rokov, kým v roku 2017 neprišiel na trhy Duster druhej generácie. Už ten verejnosť považovala za prekvapivo priestranný, dobre jazdiaci a pritom stále lacný model SUV, ktoré si získalo sympatie azda všetkých typov motoristov.

Najnovšia tretia generácia modelu Duster, vyvinutá na platforme CMF-B, predstavuje svoj robustnejší a asertívnejší dizajn, ako aj ponuku motorov: LPG ECO G100, HYBRID 140 a mild-hybridný 48V TCe 130, ktorý je k dispozícii s pohonmi 4×2 aj 4×4, aby čo najlepšie vyhovoval potrebám zákazníkov.

So štartovacou cenou nižšou ako 20 000 € zostáva tento nový Duster rodinným SUV, ktoré ponúka podľa slov výrobcu najlepší pomer ceny a výkonu vo svojej kategórii.

Inzercia

Advertisement

Naša prvá osobná skúsenosť s novou Daciou Duster je vskutku pozitívna. Prezentované modely Duster v zelenom, pieskovom a modro-sivom laku pôsobia vďaka mohutnej prednej časti s horizontálnymi LED svetlami denného svietenia skoro luxusne. Vizuálne zdvihnutá predná maska s nápadnou ochranou spodných partií pozýva k jazde v teréne, ide však o esteticky dobre vymyslený nárazník – maska chladiča je totiž vizuálne potlačená do úzadia spoločne s prednými hmlovými svetlometmi.

V stánku automobilky Dacia mal prezentovaný Duster na streche naložený nápadný náklad, čím chce výrobca zdôrazniť praktický charakter svojho nového SUV.

Inzercia

Interiér vozidla pripomína odchádzajúcu generáciu modelu Duster, miesto v ňom našla veľká 10-palcová dotyková obrazovka s miernym náklonom k vodičovi, ktorá združuje ovládanie viacerých funkcií vozidla do digitalizovanej podoby.

Dacia Duster sa na náš trh dostane budúci rok a cena základnej verzie by nemala presahovať 20-tisíc eur.

Inzercia





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk


ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement