SERVIS / PORADŇA

Superjednoduchý spôsob, ako predĺžiť životnosť stieračov, aj keď už vynechávajú. Je zadarmo, mohlo nám to napadnúť aj skôr.

Ak stierače zanechávajú šmuhy alebo nečistia sklo, môže to byť dôvod na ich výmenu. Najprv ale vykonajte tento postup, aby ste mali istotu.

Vo väčšine prípadov bude ich očistenie úplne stačiť na celé ďalšie mesiace.
Vydané  Text: 

Stierače považujeme za takú samozrejmosť, že sa nimi ani nezaoberáme

Stierače sú neodmysliteľnou súčasťou každého automobilu a podstatne častejšie ich používame počas zimy. Dôvod je ten, že práve v týchto obdobiach je čelné sklo vozidla znečistené a mokré.

Nie je to prekvapujúce, že práve na prelome rokov motoristi častejšie kupujú nové stierače, pretože si začnú intenzívnejšie uvedomovať opotrebovanosť tých starých.

Pri stieračoch máme zaužívanú domnienku, že sú spravidla čisté, pretože neustále prichádzajú do kontaktu s kvapalinou do ostrekovačov a sú v pohybe. Ich úlohou je čistiť sklo a aby toho boli schopné, musia byť čisté oni.

Lenže v skutočnosti ide o jednoduchú a fakticky pasívnu súčasť výbavy vozidla – nemajú samočistiacu funkciu, a to dokonca ani v prípade, že sa trysky ostrekovačov nachádzajú priamo v tele stieračov.

Keď už staré stierače začínajú vynechávať, teda po sebe zanechávajú šmuhy alebo na určitých miestach akoby vôbec nemali kontakt s povrchom skla, môže to byť dôvod na ich výmenu.

Nie je však potrebné sa unáhliť a najprv je vhodné vykonať jednoduchý postup, ktorý odhalí, či ide len o ich znečistenie alebo skutočné poškodenie.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Zaberiem vám tak jednu minútu, stačí vám obyčajná vreckovka alebo handrička a čistiaca kvapalina do ostrekovačov.

Zamrznutá ručná brzda. Čo robiť? Po jednej z metód zaplače auto aj peňaženka

Čistenie stieračov: Ako na to?

Vyklopte stierač, aby ste mali prístupnú lištu, ktorá prichádza do kontaktu so sklom. Handričkou alebo vreckovkou predtým namočenou v čistiacej kvapaline do ostrekovačov jednoducho pretrite stierač, následne ju vymeňte za novú a postup opakujte až dovtedy, kým zo stierača neschádza ďalšia špina.

Zrejme vás prekvapí, koľko nečistôt je na stierači nazbieraných.

Napokon opatrne vráťte stierače do ich východiskovej polohy a vyskúšajte, či mal tento čistiaci proces efekt. Ak doteraz stierač po sebe zanechával šmuhy, je pravdepodobné, že razom bude fungovať ako nový.

Týmto spôsobom jednoducho predĺžite životnosť stieračov a vyhnete sa kúpe nových v prípade, že išlo iba o dlhodobé znečistenie.

Ak vaše stierače na aute zanechávajú šmuhy, nie je potrebné hneď kupovať nové. Venujte pozornosť ich jednoduchému očisteniu.

Ak vaše stierače na aute zanechávajú šmuhy, nie je potrebné hneď kupovať nové. Venujte najprv pozornosť ich jednoduchému očisteniu.

Ak sa problémy so stieračmi vyskytujú aj po ich vyčistení, vtedy sa potrebe kúpy nových nevyhnete.

Motoristi niekedy tento nákup odkladajú a takpovediac si strpčujú život za volantom, pričom ide len o investície na úrovni eur, nanajvýš desiatok eur.

Čisté čelné sklo je základom bezpečnej jazdy práve tak, ako dobrý technický stav celého automobilu.

Potrebujú stierače údržbu?

Výrobcovia stieračov odporúčajú v zimných podmienkach prestriekať gumu silikónovým sprejom – stačí aj niekoľkokrát do roka.

Vyplatí sa tiež používať vyhrievanie čelného skla (najmä hneď po naštartovaní motora a jazde v mínusových teplotách), aby ste sa vyhli používaniu tuhých stieračov. Ak mäkké časti stierača primrznú k prednému sklu, nezapínajte stieranie, kým neodstránite námrazu. Takisto neodlepujte stierač od skla silou, pretože by mohlo dôjsť k roztrhnutiu stierača.

Zamrznutá kvapalina ostrekovačov čelného skla. Čo robiť? Správny je iba jeden postup

Určite vám dali v servise správny olej? Pýtali sme sa odborníka aj špecifiká olejov pre hybridné autá









Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.