DOPRAVNÁ PORADŇA

Doľava na kruhovom objazde: Skúšajúci vyhodil zo skúšky adepta, lebo nepoužíval ľavú smerovku na kruhovom objazde. Mal na to právo?

Jednoduchý manéver vyvoláva kontroverziu v susednom Poľsku, rovnaké cestné pravidlá pritom platia aj na Slovensku.

Majú sa na kruhovom objazde používať aj smerovky doľava?
Vydané  Text: 

Do našej Dopravnej poradne napísala čitateľka Mária nasledovnú otázku:

Dobrý deň. Mám na vás veľkú prosbu. Môj manžel vchádza do kruhového objazdu so zapnutou smerovkou. Ak by vychádzal prvým výjazdom, v poriadku. Lenže on vchádza zakaždým so zapnutou pravou smerovkou aj keď vychádza z KO na treťom výjazde. Znejú hromy-blesky, ak ho upozorním na to, že smerovku by asi nemal použiť pri vchádzaní a smerovku zapnúť pred výjazdom z okruhu. Má pravdu? Ďakujem za vysvetlenie. S pozdravom Mária.

Odpoveď:

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Vodič pri vchádzaní do kruhového objazdu nemá používať smerovku, nemá ju mať zapnutú ani počas jazdy kruhovým objazdom a zapnúť ju má iba predtým, ako zmení smer jazdy – teda vyjde z kruhového objazdu alebo zmení jazdný pruh.

Teda pravdu máte vy a je správne, že na to manžela upozorňujete.

Rád by som podotkol, že jazdiť po kruhovom objazde s neustále zapnutou smerovkou považujem za veľmi nebezpečné, pretože vy idete rovno a dávate všetkým vedieť, že odbočujete preč. Takto vzniká obrovské riziko dopravnej nehody, ktorej by ste boli vinníkom práve vy, hoci by ste aj boli na hlavnej ceste s riadnym dopravným značením.

Kruhové objazdy sú stále predmetom sporov – kvôli nevedomosti

Napriek tomu, že vedeniu motorového vozidla predchádza úspešné absolvovanie vzdelávania zakončeného praktickou a teoretickou skúškou v autoškole, motoristi ani po rokoch praxe nemajú jasno v tom, aké sú dopravné predpisy na kruhovom objazde. Namiesto riadenia sa dopravnými predpismi totiž k veci pristupujú intuitívne, čo sa môže v špecifických prípadoch stať dôvodom dopravnej nehody.

Totiž, podľa súčasnej legislatívy, a aj tej platnej pred rokmi, kruhový objazd považujeme za križovatku ciest, na ktorej predvolene platí prednosť sprava… » Pokračujte na druhú stranu článku.

Inzercia

Inzercia


Stránky: 1 2



Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »