Fotogaléria:VW Amarok – tvrdý pracant

Tohtoročná autoshow v LA sa vyznačuje množstvom noviniek s otváracou strechou.


V metropole neďaleko Silicon Valley sa už od roku 1907 stretávajú výrobcovia automobilov s cieľom zaujať čo najväčšiu skupinu odbornej i laickej verejnosti. Keďže však hovoríme o Kalifornii, vplyvnom meste bez hraníc, automobilky sa na tejto pôde rady poriadne predvedú. Pozreli sme sa za vás na tie najvýznamnejšie novinky.

Azda najväčšou premiérou v globálnom meradle by pre nadšenca mohol byť nový Fiat 124. Tento kabriolet, vyvinutý ako joint-venture s Mazdou MX-5 by mal disponovať rovnakou konštrukciou, avšak úplne iným motorom. Ten pochádza – narozdiel od atmosférického dvojlitra Mazdy – z prepĺňanej 500 Abarth a má objem 1.4 litra, výkon ľahko cez stovku kilowattov a 240 Nm.

Nezaháľala však ani ostatná európska produkcia. Audi uviedlo svoju RS7 performance, ktorá bude spolu s RS6 Avant performance dopĺňať ponuku diaľničných rakiet. Poslúži jej k tomu modifikovaný, štvorlitrový osemvalec TFSI s turbom, ktorý po novom zvládne až 445 kilowattov (605 hp), doprevádzaných zborom 700 newtonmetrov, pridáva však aj overboost, v rámci ktorého povýši krátkodobo na 750 newtonmetrov.

A v Nemecku ešte chvíľu zostaneme. Volkswagen Beetle Dune je príkladom vozidla pre voľný čas – značka: Pláž v okolí bydliska výhodou. V zásade však nejde o nič iné, len o tri centimetre zodvihnutý Beetle. Nemení sa ani koncepcia pohonu, ani technické údaje, na trh príde v roku 2016 – a rovno aj ako kabriolet. V ponuke bude so špeciálnymi polepmi a oplastovaním a v troch farbách – pieskovo žltej, bielej či čiernej.

V Los Angeles si svoju premiéru odbil aj [Range Rover Evoque Convertible](http://www.autoviny.sk/novinky/16464-range-rover-evoque-prisiel-o-strechu). USA je však veľmi zaujímavým trhom aj pre Japoncov – a konkrétne aj z Hondy, ktorí tu uviedli nový Civic Coupé. Tá svojím vzhľadom pripomína skôr model CR-Z, disponuje nižšou strechou a agresívnejším vzhľadom ako aktuálny hatchback, ponúka však podobné motory ako štandardný americký Civic – Dvojlitrový atmosférický štvorvalec, alebo novú, prepĺňanú jednapäťku.

Nemenej japonská Mazda predstavila veľký crossover CX-9. Atraktívnemu dizajnovému jazyku Kodo supluje nový, 2.5-litrový prepĺňaný štvorvalec SKYACTIV-G. K jeho výkonu mu dopomáha vysoký kompresný pomer, k rýchlym reakciám zasa chladenie EGR sústavy. A že nie je najmenší – 169 kilowattov a 420 newtonmetrov. Neviem ako vy, no my ho už vidíme v „šesťke“ MPS…

Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.