Mladík prerobil svoje 40-ročné auto na elektrinu, teraz si chce na tom založiť biznis

Iba 18-ročný Američan z Texasu prerobil svoju Toyotu Celicu z roku 1980 na elektrický pohon, čím jej doprial posmrtný život. Už totiž vôbec nejazdila.
Vydané  Text: 
Toyota Celica z roku 1980 je automobil, ktorý buď oceňujete alebo urputne nenávidíte. Má typický autodizajn 80. rokov 20. storočia, v ktorom sa uplatňovali na dnešného pomery lacné plasty, hranatý dizajn a gýčové doplnky, napríklad „žalúzie“ na zadnom okne. Celica má však svoj charakter a patrí jej miesto v automobilovej histórii. Tá Celica, ktorú vlastnil 18-ročný Adam Lansing, však už mala svoje najlepšie časy dávno za sebou. Získal ju od svojho suseda, ktorému Toyota po rokoch vypovedala službu. Adam ju zobral do parády a pôvodný benzínový motor úspešne nahradil elektrickým.
Elektrický motor je pod prednou kapotou, batérie vzadu. S 30 kWh batériou auto prejde maximálne 210 km. (foto: Adam Lansing, via MotorAuthority)
**Nebola to však záležitosť jedného víkendu**. Adam prerábal auto na elektrický pohon až štyri roky! Práce započal v čase, keď mal iba 14 rokov a peniaze na postupné opravy získaval od brata. Keď mal 16 rokov, auto prvýkrát uviedol do prevádzky. Avšak jeho vynález nevydržal dlho, po prvých testoch ho zradila technika a **trvalo ďalšie dva roky**, kým sa podarilo automobil uviesť do dobrého technického stavu. Lansing tvrdí, že **auto prerábal až 52-krát**. V roku 2017 mu s prestavbou pomohli aj značky Core IV a Wayland’s Plasma Boy, od nich získal sponzorsky 30 kWh Li-Ion batériu. Vďaka tomu má teraz jeho takmer **40-ročná Toyota Celica elektrický dojazd na úrovni až 130 míľ**, teda asi 210 kilometrov.
Elektrický motor je pod prednou kapotou, batérie vzadu. S 30 kWh batériou auto prejde maximálne 210 km. (foto: Adam Lansing, via MotorAuthority)
Mladý Texasan sa teraz snaží o to, aby si z prerábky benzínových áut na elektrické vytvoril živobytie. Držíme teda palce, možno o ňom ešte budeme počuť.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.