KIA ukázala nové SUV Niro na elektrinu, má komunikovať aj s chodcami

Má displej medzi svetlometmi, možno ním bude odháňať nedisciplinovaných chodcov z cesty.
Vydané  Text: 

Kia chce dokázať, že dokáže naskočiť na vlak elektromobility a autonómnej jazdy. Zámer mať na trhu vlastné modely schopné konkurovať technicky najvyspelejším automobilom planéty demonštrovala na aktuálnom veľtru elektroniky CES 2018 v Las Vegas, vo svojom stánku prezentuje úplne nové SUV Niro EV.

Súčasné Niro poznáme a páči sa nám. Je to rozumný kompromis medzi veľkým SUV a nafúknutým hatchbackom, má praktickú svetlú výšku, pekný moderný dizajn karosérie, interiér ponúka taký ten zlatý stred v kontexte kvality, ergonómie a vybavenosti. Niro sa ponúka ako hybrid (1.6 GDi Hybrid), čím sa radí medzie ekoautá s dobrými vyhliadkami do budúcnosti. Dnes sa však Niro ukázalo v novom, ešte modernejšom svetle a predvádza, že je pripravené na revolúciu v automobilovom priemysle. Pod kapotou sa už nenachádza konvenčný spaľovací motor, ale systém pre plne elektrickú jazdu s nulovými emisiami výfukových plynov, navyše dokáže jazdiť celkom samostatne bez účasti vodiča-človeka. Práve schopnosť autonómnej jazdy je kľúčová, keďže určila jeden dôležitý dizajnový prvok: displej priamo medzi prednými svetlometmi!

KIA NIRO EV v kocke:

• plne elektrický pohon;
• funkcia autopilota;
• identifikácia vodiča pomocou tváre a hlasu;
• pripojenie na 5G internet;
• dvojzónový audiosystém Virtual Engine Sound System (VESS);
dojazd: 383 km;
výkon: 150 kW (201 koní);
batéria: Li-Pol 64 kWh / Li-Pol 40 kWh;

Áno, displej namiesto masky chladiča na mieste, kde zvyčajne býva rozmerná čierna mriežka. Takýto úlet nám už predtým ukázala značka Mercedes-Benz, ktorá prostredníctvom exteriérového displeja umožňovala komunikáciu vozidla s chodcami. Auto im napríklad vypísalo hlášku, že môžu prejsť cez cestu alebo zobrazili meno pasažiera, ktorý má do samojazdiaceho taxíka nastúpiť. Princíp funkčnosti v Kia Niro nebude odlišný.

Pre značku Kia je tento model mimoriadne dôležitý. Je verejným záväzkom plniť svoju novú stratégiu s názvom ACE, čo je akronym zo slov autonomous, connected a eco/electric. Táto stratégia počíta jednak s plne samojazdiacimi (autonómnymi) autami, tak aj s elektrickým, hybridným alebo vodíkovým pohonom. Celkovo by sme sa mali v najbližších rokoch dočkať až 16 nových modelov automobilov s eko pohonom alebo autopilotom.
Funkcie pripojenia sa týkajú nielen komunikácie pasažierov cez internet, ale aj komunikácie medzi autami samotnými a integrácie s ďalšími systémami, ktoré môžu mať niečo spoločné s dopravou.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.