TEST Redmi Note 13 Pro: Telefón za menej než 300 eur s 200 Mpx fotoaparátom a obrovskou batériou? Nech sa páči!

Redmi Note 13 Pro má potenciál stať sa absolútnym bestsellerom. Za 299 eur totiž dostanete pomerne slušnú výbavu.

V niektorých oblastiach však mierne pokrivkáva.
Dobrou správou je aj softvérová podpora trvajúca 4 roky!
Vydané  Text: 

Mnohokrát sa stretávam s tým, že pokiaľ si chce niekto kúpiť dobre vybavený telefón, musí siahnuť po vyššej triede. Ak ale nemáte záujem do telefónu „vraziť“ viac ako 500 eur, vaše možnosti sa značne obmedzia. Samozrejme, že sa nájdu aj celkom zaujímavé kúsky, no s nimi prichádzajú aj rôzne obmedzenia v podobe slabšieho fotoaparátu, horšej konektivity alebo nízkej výdrže na jedno nabitie. Ak ste už na trhu podobne hľadali aj vy, možno by ste mali zvážiť Redmi Note 13 Pro. Napriek niektorým svojim slabším stránkam, ponúka solídnu výbavu a nestojí veľa.

Novinka na trhu

Séria Redmi Note 13 prišla na trh len nedávno a mne sa hneď do rúk dostal jej zástupca Redmi Note 13 Pro. Decentný telefón s príjemným dizajnom zaujme viacerými funkciami a najmä batériou s kapacitou až 5 000 mAh. Tá mu dodáva potrebnú výdrž čo sa pozitívne prejavuje na dennom používaní. O tom si však povieme neskôr.

Samotný telefón sa od svojho predchodcu odlišuje už na prvý pohľad. Ako prevé do oka padne predovšetkým jeho zadná časť, ktorá je v troch odtieňoch a svoje miesto si tu našli až štyri pomerne veľké prstence. Dva z nich, tie väčšie a výrazne vystupujúce, ukrývajú hlavný 200 Mpx snímač so stabilizáciou obrazu a ultraširokouhlý 8 Mpx snímač. Ďalej je tu klasický single tone blesk a makro fotoaparát s rozlíšením 2 Mpx. Celý štvorlístok fotovýbavy je zasadený na sklo s „frosty“ povrchovou úpravou odolnou voči odtlačkom.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Solídny displej

Z druhej strany zariadenia je pod krycím sklom Corning Gorilla Glass 5 ukrytý 120 Hz 6,67-palcový AMOLED displej s rozlíšením FHD+ (2 400 x 1 080 pixelov). Z hľadiska čitateľnosti na slnku je dobrou správou, že zobrazovací panel dosahuje maximálnu úroveň jasu až 1 300 nitov. Redmi Note 13 Pro sa tak radí medzi smartfóny s vyššou hodnotou jasu. Dobrou správou je, že výrobca pri použití pomerne dobrého panelu neexperimentoval s hrúbkou rámikov v jeho okolí. Tie sú pomerne tenké a pri bežnom používaní nijako nebijú do očí.

Ďalšou príjemnou vlastnosťou smartfónu je optická čítačka odtlačkov prstov pod displejom. Už pri úvodnom nastavovaní som bol príjemne prekvapený jej rýchlosťou. Tou sa doťahuje na prémiovú triedu. Jedinou, pre mňa menšou nevýhodou, je jej umiestnenie v spodnej časti displeja a taktiež jej veľkosť. Uvítal by som buď väčšiu plochu určenú na snímanie, alebo posunutie snímača smerom nahor.

Zdravotné funkcie pod palcom

Pomerne zaujímavou funkciou, ktorú prináša optický snímač je meranie hodnoty tepu srdca. Bohužiaľ sa táto možnosť nenachádza v samostatnej aplikácii na ploche, ale musíte si ju vyhľadať v nastaveniach. Inak je výsledok merania relatívne blízko k tomu, čo ponúkajú napríklad Apple Watch Ultra 2.

V hornej časti displeja je umiestnená selfie kamera s rozlíšením 16 Mpx. Fotografie zhotovované pomocou nej sú pomerne slušné. Čo sa týka portrétneho režimu hlavnej kamery a taktiež selfie kamery, nenachádzam tu vzhľadom na cenu zariadenia žiadne výrazné nedostatky. Ak by som to mal ale porovnávať s najvyššou triedou, tak Redmi Note 13 Pro zaostáva v detekcii hrán. Niektoré fotky tak môžu pôsobiť neprirodzene alebo môžu mať zle rozmazané niektoré časti v popredí.

Plast klame

To by bolo z hľadiska prednej a zadnej strany zariadenia asi všetko. Mnohých určite zaujíma materiál použitý na ráme. Ide o pomerne podstatný detail smerom k odolnosti telefónu. Výrobcovi sa v tomto smere podaril celkom šikovný bluf. Na prvý pohľad totiž povrchová úprava rámu telefónu pripomína hliník. Opak je však pravdou. Ide o pevný plast klamúci telom. Napriek tomu, že telo je plastové, zariadenie sa zbytočne neprehýba a pri zvýšenom tlaku nevydáva žiadne vŕzganie.

Inzercia

Inzercia

K telu by som však z hľadiska ergonómie ovládania mal jednu pripomienku. Osobne mi celkom nevyhotovuje umiestnenie tlačidla POWER hneď pod tlačidlo na úpravu hlasitosti. Častokrát sa mi totiž stalo, že som si tieto dva ovládacie prvky pomýlil. Uvítal by som, ak by sa nastavovanie hlasitosti presunulo na ľavú stranu od displeja, ktorá je až na spoločný slot na SIM kartu a microSD kartu úplne prázdna.

48 mesiacov podpory

Redmi Note 13 Pro beží na systéme Android 13 s nadstavbou MIUI Global 14.0.4. Vo všeobecnosti nemám samotnému systému čo vytknúť. Ide o overenú klasiku, ktorú Xiaomi dlhodobo vyvíja a prispôsobuje potrebám zákazníkov. Stále mi mierne nevyhovuje dizajn jednotlivých elementov, čo som pred časom popísal v recenzii Xiaomi 13. Za čo ale musím Redmi pochváliť je sľúbená softvérové podpora. Výrobca na svojich stránkach uvádza, že Redmi Note 13 Pro by mal dostávať pravidelné aktualizácie po dobu až 48 mesiacov. A to je na zariadenie tejto kategórie skutočne výrazné plus.

Xiaomi ide do boja s Porsche a Teslou. Oficiálne predstavilo elektromobil Xiaomi SU7, za ktorým stoja špičkoví ľudia a technológie

Všetka softvérová podpora by však nebola možná bez dostatočnej hardvérovej výbavy. V útrobách telefónu pracuje SoC MediaTek Helio G99 Ultra. Tí čo sa trochu vyznajú asi vedia, že nejde o to najkvalitnejšie, čo je aktuálne na trhu. Výkonovo síce telefónu postačuje, no skôr sa bavíme len o každodenných úlohách. Bežný užívateľ s ním však určite nebude mať problémy. Samotný 8-jadrový čip je vyrobený 6 nm výrobným procesom, čo ho predurčuje k dobrej energetickej efektívnosti. Jeho frekvencia je 2,2 GHz.

Herný režim ho nerozpáli

Ako som už uviedol, bežný používateľ nemá s výkonom telefónu najmenší problém. Náročnejší človek, alebo niekto, kto chce hrať náročné 3D hry má k dispozícii herný režim. Po spustení hry sa na okraji displeja zobrazí malá ikona, na ktorú keď kliknete dostanete prístup k hernému módu. Ten odomkne potenciál procesoru a čo je dobrou správou, nedochádza pri jeho aktivácii k zásadnejšiemu zohrievaniu zariadenia.

O výkon sa stará aj 8 GB RAM, čo je na zariadenie danej triedy priemer, no postačuje to. Testovaný Redmi Note 13 Pro v prevedení Forest Green mal k dispozícii až 256 GB úložiska UFS 2.2. Reč je teda o staršom a pomalšom ukladacom priestore. Používanie telefónu to z bežného hľadiska nijako neovplyvňuje. K dispozícii je už aj zmienený slot na rozšírenie celkovej pamäte o dodatočný 1 TB priestoru.

Len fullHD video

Úložisko by teda malo bez problémov postačovať na všetky vaše fotografie a videá. Procesor MediaTek Helio G99 Ultra totiž umožňuje nahrávať v maximálnom rozlíšení 1 080p pri 60 snímkach za sekundu. Fotografie taktiež nezaberajú príliš veľa miesta. Natívne sú totiž v rozlíšení 12,53 Mpx. Samozrejme, že po aktivovaní módu s plným rozlíšením 200 Mpx sa dostávame na vyššie hodnoty, no stále je to v závislosti od informácií na fotografii približne len okolo 30 MB.

Snímky zhotovené na telefón sú pritom celkom solídne. Je pravdou, že ich nemožno porovnávať s najvyššou triedou smartfónov, no na pomery danej kategórie ide o špičku. Fotky majú príjemné podanie farieb a senzor si dokáže poradiť aj s priamym svetlom. Jedinou nevýhodou hlavnej kamery je už zmienená slabšia detekcia hrán pri portrétoch.

Až desaťnásobný zoom

Redmi Note 13 Pro umožňuje aj prácu so zoomom. Hardvérovo je možné získať priblíženie s hodnotou 0,6 a 1. Následne sa dá priamo v aplikácii fotoaparátu vyberať z dvoj-, štvor-, päť- a desaťnásobného zoomu. Vo všetkých štyroch prípadoch však ide o fotografie zhotovené cez hlavný snímač a dodatočne orezané na príslušné priblíženie. Že ide len o softvérové priblíženie najlepšie poznať pri 5 a desaťnásobnom zoome. Vtedy je na fotografii značné množstvo šumu a dochádza aj k strate detailov. Je to však pochopiteľné s a rovnakým problémom zápasia aj výrobcovia ako Apple či Samsung.

Na druhú stranu výhrady mám hlavne k makro snímaču. Jeho rozlíšenie predstavuje len 2 Mpx a výsledná fotografia tak má aj adekvátnu kvalitu. Detailov foteného objektu tu veľa nie je a ak sú, tak je na nich značná miera šumu. Možno by Redmi mohlo v budúcnosti využiť na fotografie tohto typu ultraširokouhlý snímač, alebo do zariadenia umiestniť snímač s vyšším počtom megapixelov a lepšou optikou.

Je to AI?

K lepšej kvalite makro fotografií nepomohlo ani veľké množstvo AI nástrojov, ktoré telefón ponúka. Tie umožňujú napríklad odstraňovať predmety zo snímok či dokonca automatickú detekciu a odstránenie ľudí. Výsledok však vo finále skôr pripomína skopírovanie oblasti v okolí výberu a následné dopočítanie obsahu, než reálny zásah umelej inteligencie.

Podobnou úpravou fotografií je napríklad aj zmeny nesvietenia a oblohy. Tu je na výber z veľkého množstva rôznych presetov. Vo finále sa tak z pomerne nudnej fotky môže stať fotografia s východom slnka, mesiacom, bleskom, nočnou oblohou či výraznými mrakmi. Výsledok je navyše pomerne solídny a neskúsené oko len ťažko postrehne, že ide o post processing.

Vydrží celý deň… Bez problémov!

Pre mňa osobne miernym sklamaním bol aj nočný režim. Po jeho aktivácii v aplikácii fotoaparátu som akosi nezaznamenal zásadný rozdiel v kvalite fotografie. Snímky v oboch prípadoch obsahujú rovnaké množstvo detailov. Možno ide len o softvérovú záležitosť, ktorá sa vyrieši aktualizáciu. Myslím si však, že nočný režim by mal z podobného snímača vytiahnuť o niečo viac.

Celé to hranie, fotenie a úprava fotiek však niečo „stoja“. S Redmi Note 13 Pro sa však vo všeobecnosti nemusíte obávať, že vám príde „šťava“. Vďaka batérii s kapacitou 5 000 mAh sa bez problémov dostávam na 7-8 hodín aktívneho používania. To je samozrejme kombinácia všetkých zmienených aktivít. No ale ak sa vám predsa len podarí telefón počas dňa vybiť, vďaka 67 wattovej nabíjačke ho na 100% nabijete ž za 47 minút. Reálne je to skôr niečo okolo 50-55 minút, no aj tak je to veľmi dobré číslo.

Redmi Note 13 Pro. Odporúčam?

Ako teda telefón hodnotím? Redmi Note 13 Pro je skutočne solídne zariadenie nižšej triedy. Ponúka veľké množstvo funkcií v peknom tele. Navyše svojimi rozmermi nikoho neurazí. V tenkom tele dokonale maskuje solídnu foto výbavu a obrovskú batériu. Väčšina mojich negatívnych skúsenosti sa dotkla hlavne softvérovej stránky, ktorú môže výrobca kedykoľvek opraviť. Má na to predsa 48 mesiacov. Inak si myslím, že za 299 eur ide o podarený telefón s potenciálom stať sa bestsellerom. A to aj napriek tomu, že jeho procesor neumožňuje 5G konektivitu.

Technické údaje Redmi Note 13 Pro
Rozmery (výška x šírka x hrúbka) 161,1 x 74,95 x 7,98 mm
Hmotnosť 188 g
Procesor MediaTek Helio G99 Ultra, 8 jadier, frekvencia 2,2 GHz
RAM 8 GB LPDDR4X
Úložisko 256 GB UFS2.2
Displej 6,67″, AMOLED, 120 Hz, max jas 1 300 nitov, kontrastný pomer 5 000 000:1, rozlíšenie 2 400 x 1 080, Corning Gorilla Glass 5, 10-bit
Fotoaparát

200 MPX, OIS, f/1.65, 7 elementov (hlavný snímač)

8 MPX, f/2,2 (ultraširokouhlý snímač)

2 MPX, f2.4 (makro)

16 MPX, f/2.4 (selfie kamera)

Video 1080p pri 30/60fps alebo 720p pri 30fps

Operačný systém Android 13 + MIUI 14
Batéria 5 000 mAh (67W nabíjanie)
Konektivita 2G, 3G, 4G, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.2
Navigácia GPS, GLONASS, BDS, Galileo
Audio 2 reproduktory, Dolby Atmos, 3.5 mm audio jack
Odolnosť IP54
Cena 299 €

 





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.