MR. BOMBASTIC / Test SsangYong Rexton

Na prvý pohľad zvláštna kombinácia vlastností tvorí vo výsledku veľmi charizmatický celok. Bude SsangYong Rexton ďalším miláčikom publika?
Vydané  Text: 
Zrkadlovo čierna karoséria s krásnymi bočnými líniami, veľká chrómová maska a veľké chrómové kolesá. Čistá Amerika! Lenže tu sme v Južnej Kórei. To nič nemení na tom, že Rexton na seba strháva pozornosť a keď ho niekto zbadá vo svojom spätnom zrkadielku, radšej sa prace z cesty. Čo teda najväčší a najluxusnejší SsangYong skrýva pod svojimi (zatiaľ) naleštenými plechmi? ### Zaujímavý recept Na to, aký luxus z neho sála, môže byť prekvapením, že jeho základ tvorí robustný rebrinový rám s off-roadovým podvozkom. Štvorvalcový 2,2-litrový naftový motor uložený pozdĺžne poháňa cez výbornú 8-stupňovú automatickú prevodovku primárne zadné kolesá. V prípade potreby k nim môžete cez luxusne vyzerajúci otočný ovládač pevne pripojiť predné (dá sa to aj za jazdy) a keď je terén naozaj ťažký, k dispozícii je aj redukcia a automatická uzávierka zadného diferenciálu. Či pôjdete s 20-palcovými chrómovanými kolesami do ťažkého terénu, to je druhá otázka. Ale môžete.
Ovládač pohonu 4 × 4 je elegantný a ponúka tri režimy: zadný náhon, pevnú štvorkolku alebo ešte aj redukciu
Vnútri však okrem spomínaného ovládača pohonu 4 × 4 máločo naznačuje, že by sa Rexton chystal do blata. Možno malé tlačidlo, ktorým sa aktivuje systém udržiavania rýchlosti pri zjazde z kopca (funguje vynikajúco!). Inak je dojem skôr opačný. Čalúnenie elegantnou hnedou kožou Nappa, dekory palubnej dosky s luxusne vyzerajúcim krížovým prešívaním, ambientné osvetlenie, kvalitné koberčeky a veľmi príjemne pôsobiaci chod všetkých tlačidiel a ovládacích prvkov patrí spolu s elektrickými koženými sedadlami skôr do sveta tých luxusnejších SUV. Rozhodne by ste na prvý pohľad nepovedali, že takto vybavený Rexton stojí iba niečo viac ako 46 tisíc eur. A to sme sa ešte nedostali k detailom. ### Jeden šok za druhým Plne digitálny prístrojový štít ponúka pekné, prehľadné zobrazenie. Žiadne zbytočné výmysly, ale užitočné informácie, ktoré môžete prispôsobiť svojim potrebám. K dispozícii sú rôzne režimy zobrazenia, vrátane športového či redukovaného. Veľmi sa mi páči, že si tu môžete zobraziť mapu – máte na to k dispozícii dedikované tlačidlo na volante! Navigácia funguje bez problémov a zvláda aj fulltextové vyhľadávanie. Mimochodom, rýchlosť reakcií a plynulosť animácií je tu lepšia než u mnohých konkurentov, o čitateľnosti ani nehovoriac.
Hlavne rozumne! Sú tu síce dva veľké displeje, ale aj tlačidlá na ovládanie všetkého podstatného
Ďalšie mega prekvapenie nastalo po zaradení spiatočky. Vtedy sa totiž aktivovali 360° parkovacie kamery, z ktorých rozlíšenia som padol na zadok. Nie, nie sú najlepšie v biznise, ale určite by som vedel vymenovať niekoľko podstatne drahších konkurentov, ktorým sa môže SsangYong vysmievať. Navyše ponúka aj 3D zobrazenie, ktoré ozaj nie je ďaleko od toho, čo nájdete v BMW.
3D kamery majú veľmi pekné, presné zobrazenie vo vysokom rozlíšení. Problém im nerobia ani zlé svetelné podmienky. Tu konkuruje Rexton ozaj drahým autám
Všetky tlačidlá a otočné ovládače majú navyše veľmi príjemný, prémiovo pôsobiaci chod. Sedadlá (všetky vyhrievané, predné dokonca aj odvetrávané) sú skvelé aj na dlhých cestách, ponúkajú plne nastaviteľnú opierku hlavy. Je tu viaczónová klíma, množstvo odkladacích priestorov a celkovo priestor v kabíne je grandiózny. Hľadáte lacné detaily? Možno roletky odkladacích priestorov pôsobia trochu plastovo, ale mne osobne absolútne neprekážajú. A diaľkové svetlá sú podpriemerné.
Obrovský kufor sme očakávali, ale aby sa sedadlá vyklápali ľahučko s pomocou plynovej vzpery? To sme ešte nevideli
### Nie je o čom! Ak ste si mysleli, že pozitívny dojem zrúca jazda, nuž, mýlili ste sa. Áno, rebrinový rám má svoj charakteristický prejav a karoséria sa na ňom na nerovných cestách trochu natriasa, ale vďaka až 8 kotevným bodom to nie je nič strašné. Na druhej strane sa doslova vysmieva zo spomaľovačov a väčších nerovností, podvozok netrieska a nebúcha. Motor má výkon 149 kW (202 k) a krútiaci moment 441 Nm. To neznie ako veľa, ale osemstupňový automat robí všetko pre to, aby bol výsledný jazdný prejav v prípade potreby dostatočne dynamický a ozaj sa mu to darí. Rextonu by vyšší výkon ani nepristal, teraz je všetko krásne zladené s charakterom podvozka SsangYong Rexton je vynikajúce auto na dlhé vzdialenosti. Veľká nádrž, prijateľná spotreba (okolo 9 l/100 km), veľmi slušné odhlučnenie a ozaj fantasticky pohodlné predné a najmä zadné sedadlá (s polohovateľnými operadlami) robia hltanie kilometrov znesiteľným. A ak sa potrebujete na dlhú vzdialenosť aj riadne nabaliť, to so základným objemom kufra až 1 051 litrov naozaj nebude žiaden problém.
Výrazné krivky na boku karosérie navodzujú luxusný dojem. SsangYong Rexton na seba dokáže strhávať pohľady
#### Technické údaje SsangYong Rexton G4 2.2 e-XDI 5m verzia * **Motor** preplň. naftový R4, 2 157 cm3 * **Výkon** 149 kW (202 k) pri 3 800 ot./min. * **Krútiaci moment** 441 Nm pri 1 600 – 2 600 ot./min. * **Pohon a podvozok**: 8-st. automatická prevodovka, pohon 4 × 4, vpredu McPherson, vzadu nezávislá 10-prvková náprava. * **Brzdy** kotúčové s vnútorným chladením. **Pneu**. 255/50 R20. * **Batožinový priestor** 1 051/1 977 dm³ * **Rozmery**: 4 850 × 1 960 × 1 825 mm, rázvor 2 865 mm, * **pohotovostná/celková hmotnosť** 2 206/2 800 kg, objem nádrže 70 l. * **Najvyššia rýchlosť** 184 km/h * **Zrýchlenie** 0 – 100 km/h 10,7 s * **Spotreba** (WLTP) 7,6 – 7,9 l/100 km * **Emisie** CO2 199 – 206 g/km * **Cena/testované auto** 38 390/46 250 € * **Konkurenti**: Hyundai Santa Fe, Kia Sorento, Toyota Highlander * **PLUSY**: Robustný podvozok, interiér, kamery, pomer cena/kvalita * **MÍNUSY**: Diaľkové svetlá, trasenie na nerovnostiach, chýba medzinápravový diferenciál








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.