VIDEOTEST: Peugeot 2008 je praktickejší, nie však dokonalý! Vyskúšali sme benzínovú aj naftovú verziu

Malé mestské SUV patria medzi veľmi populárne automobily. A výrobcovia s radosťou tíšia volanie po takýchto modeloch ich zaraďovaním do ponuky. Keď máte v portfóliu niečo také výnimočné ako nový Peugeot 208, je viac ako isté, že vznikne aj jeho zvýšená verzia. Zaujímala nás s 1,5-litrovým naftovým motorom aj s benzínovým 1.2 Pure Tech.
Vydané  Text: 

Niekedy tak s kamarátmi rozmýšľame, čo by sme zaradili do ústavy. Medzi tie, ktoré by sme mohli publikovať, patrí aj idea, aby dámy nosili opätky. Nemusia to byť ani náhodou vysoké ihličky, veď myslíme na ich zdravie a pohodlie. Len trochu zdvihnúť pätu. Zdá sa, že tieto naše nerealizovateľné rojčenia zobrali vážne automobilky. Veď ako inak by ste nazvali šialenú módu zvyšovania svetlej aj celkovej výšky áut, ktoré budú jazdiť predovšetkým v mestách a ich hranice veľmi neopustia? A keď, tak iba na výlety do blízkeho okolia, prípadne na nákupy do Rakúska, Poľska či Maďarska — obľúbené trhovisko či nákupné centrum si vyberte podľa vášho bydliska. **Potenciál Peugeotu 2008, ktorý vychádza z aktuálneho Auta roka, modelu Peugeot 208, je veľký.** Sám som prednedávnom testoval Peugeot 208 a s mojimi 190 cm a 1XX kg som sa v ňom cítil trochu stiesnene. Za volantom, o zadných sedadlách ani nevraviac. Zrazu prišiel Peugeot 2008 a všetky tieto nedostatky razom zmizli. **VIDEO** ### Nový pohľad Začnime vyšším posedom. **Ten zázrakom spôsobil napríklad to, že ak som doteraz musel hľadať kompromis medzi nastavením sedadla, volantu a spôsobom, ako sa pozerať na digitálnu prístrojovú dosku.** Volant do najvyššej polohy, sedadlo tak, aby som zhora videl na budíky a z vyššieho bodu sa pozeral na svet okolo a výhľad na všetko, bolo v poriadku. Že mi v 208 prekážal nízko umiestnený volant pri vystupovaní? Aj tento nedostatok dokáže 2008 spoľahlivo eliminovať. No a sedenie vzadu?
Taktiež vyššie, kolmejšie, takže na to, aby som si sadol za seba, som nepotreboval obuvák. Jasné, nie je to na cestu krížom cez Slovensko, prípadne k najbližšiemu moru, no na nevyhnutný presun to stačí. Konfekčné telesné schránky to majú jednoduchšie, takže 2008 dokáže splniť aj o čosi viac ako iba nutné a základné rodinné nároky. Platí to aj pre batožinový priestor. **Ten poskočil z 311 dm3 v modeli 208 na 405 dm3 v 2008 a rozdiel 94 dm3 naozaj cítiť.** Najlepšie to dokumentuje počet kufrov, ktoré sme naložili do batožinového priestoru. Ešte aj variabilita so sklopenými operadlami zadných sedadiel hovorí o niečom úplne inom. V kombinácii s dvojitým dnom batožinového priestoru (jeho nečakane dobre vyzerajúca chrómová rúčka nás dostala) vznikne rovná plocha a to už zasahuje aj do teritória chalupárov, domácich majstrov či drobných živnostníkov.
### Potenciál osloviť Príťažlivosť modelu 208 je nesporná. A uznávame, že vizuálnu stránku sa podarilo dotiahnuť na vysokú úroveň aj v prípade modelu 2008. Samotná predná mriežka vyzerá veľmi zaujímavo a dodáva vzhľad o čosi väčšieho auta. **Rovnako tak si Peugeot 2008 zachováva aj čiernu linku na veku batožinového priestoru.** Takže všetky vizuálne prvky, s ktorými si Peugeot 208 získal srdcia motoristov, nájdete aj na väčšom modeli 2008.
V interiéri sa taktiež nachádzajú všetky prvky, ktorými oslovil Peugeot 208. To znamená digitálna prístrojová doska, priam až hranatý volant či veľmi zaujímavo stvárnená páka voliča automatickej prevodovky a veľká dotyková obrazovka. **Špecialitou Peugeotu je digitálna prístrojová doska.** Podľa závažnosti informácie dokážu napríklad výstrahy prekryť všetko, čo je na obrazovke. Len preto, aby ste naozaj pochopili, že sa deje niečo vážne. Samozrejme, nechýba možnosť nastavenia vlastného zobrazenia. Takže sa môžete pozerať na futuristicky stvárnený rýchlomer a otáčkomer, aktivitu asistenčných systémov alebo na mapu navigácie. Pokiaľ obľubujete práve mapu, odporúčame zobraziť si ju práve pred sebou.
Zostane vám tak priestor na stredovej obrazovke. A ten budete potrebovať napríklad na rýchly prístup na nastavenie teploty, rýchlosti ventilátora alebo na zmenu rozvodu vzduchu. Na tieto úkony už Peugeot neposkytuje klasické tlačidlá. **Pod stredovou obrazovkou nájdete iba zopár fyzických a dotykových tlačidiel, všetko ostatné vyriešite cez dotykovú obrazovku.** Mladú generáciu odchovanú na dotykových displejoch mobilných telefónov to možno osloví. No z nášho pohľadu je oveľa jednoduchšie a bezpečnejšie používať klasické tlačidlá.
Pri spôsobe ovládania musíme spomenúť aj spôsob, akým sa ovládajú asistenčné systémy a adaptívny tempomat. Na ovládanie asistenčných systémov slúžia tlačidlá pred ľavým kolenom vodiča, citlivo fungujúci adaptívny tempomat zase na konzole pod volantom. To znamená, že na tlačidlá a ovládače nevidíte a musíte sa ich naučiť naspamäť. **Možno to na prvý pohľad vyzerá komplikovane, no po čase to budete robiť automaticky.** ### Najmä úsporne Peugeot 2008 si dovolil odvážnu vec. V ponuke nájdete benzínový, naftový aj elektrický motor. V mestách sa asi najviac uplatní benzínová, prípadne elektrická verzia, nami testovaná naftová verzia sa viac pozrie do širšieho okolia. Peugeot to s naftovými motormi vždy vedel a patrí to aj pre 1,5-litrovú pohonnú jednotku. **Dynamikou síce neočarí, veď na dosiahnutie rýchlosti 100 km/h potrebuje 9,3 sekundy,** no v spojení s 8-stupňovou automatickou prevodovkou ide o veľmi pohodlné spojenie. Radenie prevodových stupňov si takmer nevšimnete a aj vďaka odstupňovaniu si motor dokáže udržať spotrebu pod hranicou 6 l/100 km. K pohodliu prispieva aj naladenie podvozka, športovo tvarované sedadlá verzie GT Line podporia telo aj pri ostrejšom prejazde zákrut.




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.




Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé