Vysoké ceny pohonných hmôt? Poľsko zavádza radikálny krok a my mu môžeme len závidieť

Ceny pohonných hmôt neustále rastú. Poľsko na to reaguje razantným krokom.
Vydané  Text: 
Po miernom poklese cien pohonných hmôt na začiatku roka, sme opäť svedkami zdražovania. Zatiaľ čo pred niekoľkými dňami sme mohli nakúpiť liter Natural 95 na niektorých čerpacích staniciach za 1,46 €, dnes je to na tých istých miestach znovu na hranici 1,5 €. Nárast cien za pohonné hmoty má na svedomí svetová burza, nakoľko [ropa Brent](https://g.co/finance/SGMDBRP:INDEXCME?window=5D) je momentálne na približne rovnakej cene za barel, ako tomu bolo v polovici októbra minulého roka. ### Ceny sa zvyšujú v celej Európe **V prvom rade je však potreba uviesť, že zvyšujúce sa ceny za pohonné hmoty pocítili takmer všetky krajiny na svete**. [Momentálne najdrahší benzín (N95) v Európe je v Holandsku, kde si za liter tamojšie benzínky pýtajú v priemere až 1,98 €. V prípade nafty je to Švédsko, kde je priemerná cena za liter stanovaná na 2 eurá](https://www.tolls.eu/fuel-prices). **Niektoré štáty preto začínajú regulovať ceny benzínu a nafty tým, že sa ich snažia zastrešovať**. V minulosti to tak urobili napríklad v Chrovátsku či v Maďarsku. **[Aktuálne má Slovensko](http://statdat.statistics.sk/cognosext/cgi-bin/cognos.cgi?b_action=cognosViewer&ui.action=run&ui.object=storeID(%22i4B1941EAC9154096A2C339E0666EA7E6%22)&ui.name=Priemerné%20ceny%20pohonných%20látok%20v%20SR%20(týždenné)%20%5Bsp0207ts%5D&run.outputFormat&run.prompt=true&cv.header=false&ui.backURL=%2Fcognosext%2Fcps4%2Fportlets%2Fcommon%2Fclose.html&run.outputLocale=sk) druhý najdrahší benzín v rámci Vyšehradskej štvorky**. Priemerná cena je 1,46 €. Viac, konkrétne o 1 cent v priemere, je to len v Českej republike. Podobne sú na tom aj ceny nafty, kde u nás tankujeme jeden liter za 1,37 €. Drahšie je to len u našich susedov spoza rieky Morava, kde je to 1,43 €.
### Poľsko zavádza radikálny krok Napriek tomu sa nezdá, že by slovenské úrady mali v pláne reguláciu alebo zastrešenie cien pohonných hmôt. Opak sa deje v Poľsku. **Napriek tomu, že cena za pohonné hmoty je tam v priemere takmer o 20 centov nižšia ako u nás, úrady od 1. februára 2022 zavádzajú na ne nižšiu DPH**. Z aktuálnych 23% sa má daň znížiť na 8%. Pokles by mal byť teda v priemere až o 15 centov za liter. **To znamená, že dnešná priemerná cena 1,26 € za benzín sa zmení na 1,11 € a z 1,27 € za naftu to bude po 1.2.2022 len 1,12 €**. Obrovský rozdiel v cenách pohonných hmôt pocítia najmä ľudia žijúci v pohraničí. Väčšina z nich už dnes chodí tankovať do Poľska, pričom cenový rozdiel už dnes činí spomenutých 20 centov. Od febrára však bude cenový rozdiel minimálne nezanedbateľných 35 centov za liter! **Ak by sme zobrali kalkulačku a počítali s 50 litrovou nádržou, úspora na “plnej” by sa vyšplhala až na 17,5 €**. A to už skutočne nie je zanedbateľné číslo.
### Zatiaľ na 6 mesiacov **Poliaci dostanú takýto benefit zatiaľ len na 6 mesiacov**. Poľské úrady totiž týmto spôsobom reagujú na extrémne rasty cien ropy a infláciu. Okrem zníženej DPH za naftu a benzín taktiež od 1.2.2022 bude v Poľsku predaj potravín kompletne oslobodený od dane.

Tankujete nádrž až po hrdlo? Môžete si tým poškodiť auto

Tankovanie plnej nádrže je síce pohodlné, no nadmerné množstvo paliva môže na aute spôsobiť hneď niekoľko problémov.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.