Alkohol za volant nepatrí, nikdy

Hoci na Slovensku dlhodobo platí nulová tolerancia alkoholu za volantom, vodiči pod jeho vplyvom z policajných tabuliek a ani z ciest nevymizli. Ako tento stav zmeniť?
Vydané  Text: 
Článok sme pripravili v spolupráci s BECEP


Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, alkohol, žiaľ, patrí k životnému štýlu Slovákov. Moralizovať nad jeho konzumáciou nám neprináleží, rozhodne však nemá čo robiť v tele vodiča motorového vozidla. ### Skreslené skutočnosti Alkohol podobne ako iné drogy ovplyvňuje predovšetkým mozog a ďalšie orgány nervového systému. Najprv pôsobí upokojujúco, ale pri nadmernom množstve nepríjemne a dráždivo. Z pohľadu šoférov je podstatné, že alkohol spomaľuje reflexy, zhoršuje koordináciu pohybov a skresľuje videnie. Nič, čo by prospelo bezpečnému vedeniu motorového vozidla. Efekt je prirodzene znásobený množstvom a tiež ďalšími okolnosťami ako je fyzický stav či psychické rozpoloženie človeka. Preto za volantom naozaj nemôžeme akceptovať ani kvapku piva, vína, liehoviny alebo destilátu. Delenie na mäkký a tvrdý nemá zmysel, alkohol je z chemického pohľadu v každom nápoji rovnaký. ### Piť či nepiť
Obsah alkoholu v alkoholických nápojoch považujeme za všeobecne známy. Pohybuje sa od približne 4 percent v 10-stupňovom pive až po viac ako 50 percent v destilátoch. Označenie nealkoholické pivo znamená, že alkohol tvorí menej ako jedno percento objemu. Preto po jeho konzumácii nesadajte hneď za volant. Skutočne bez alkoholu sú tak len pivá a radlery s deklarovaným nulovým podielom alkoholu. Okrem nápojov môžu alkohol obsahovať aj niektoré potraviny, známe sú napríklad sladkosti. Pri ich výrobe sa však väčšinou používajú vonné esencie, hovoríme teda o veľmi malom množstve alkoholu, ktoré sa rýchlo spracuje a človeka neobmedzuje. Platí to aj pre domáce zákusky či jedlá s alkoholom, pri tepelnom spracovaní sa tento navyše do veľkej miery odparuje, takže z kohúta na víne nemusíte mať obavy. Alkohol obsahujú aj niektoré lieky, opäť však ide o pomerne malé množstvá. Tieto informácie by mal obsahovať príbalový leták. Známy je tiež fakt, že „nafúkate“ aj po použití zimnej zmesi v ostrekovači na očistenie okna. Nemrznúcou prísadou je etanol či toxický metanol a cez vetrací systém sa tieto výpary dostanú do kabíny. Opäť je to však len chvíľkové opojenie. Polícia navyše toleruje do 0,14 mg/l alkoholu v dychu, toto sa totiž považuje za prirodzenú hodnotu v organizme. ### Následky
Slovensko patrí medzi menšinu európskych krajín, ktorá absolútne netoleruje šoférovanie s alkoholom v krvi. Jazda s viac ako 1 promile v krvi je posudzovaná ako trestný čin s trestom odňatia slobody, súdy tu navyše rozhodujú v tzv. superrýchlom konaní. Pri menšej hodnote ide len o priestupok, určite vám však bude zadržané a pozastavené vodičské oprávnenie na dlhé mesiace. Alkohol je závažná priťažujúca okolnosť v prípade dopravnej nehody, preto nikdy po nehode nepite alkohol na upokojenie. Okrem pokút musí vinník pod vplyvom alkoholu uhradiť aj spôsobené škody v plnej výške, poisťovne si to na seba nezoberú, či náklady na potrebné vyšetrenia. Policajt má právo vykonať kontrolu, či je vodič pod vplyvom alkoholu buď orientačným psychomotorickým vyšetrením alebo dychovou skúškou. Pri druhom spôsobe sa meria podiel alkoholu v litri vydýchnutého vzduchu. Policajt môže vodiča predviesť aj na kontrolný odber krvi, kde sa vyhodnocuje už spomenuté promile. Preto keď nafúkate 0,48 mg/l, tak máte v krvi približne 1 promile. Ak sa odmietnete podrobiť takejto skúške, berie sa to, že ste pod vplyvom a teda nasleduje trest. ### Aké sú možnosti?
**Buď auto alebo pohárik, nič medzi tým neexistuje**. Nezabúdajte navyše, že odbúranie alkoholu nejaký čas trvá a po divokej noci môžete byť stále pod vplyvom so zostatkovým alkoholom v krvi. Zdravá ľudská pečeň potrebuje najmenej dve hodiny na odbúranie 14 gramov alkoholu. V pollitri 12-stupňového piva je ho pritom až 25 g, v 2 dl vína asi 20 g a pri liehovinách je to od 16 g na 0,5 dl. Rýchlosť spracovania závisí od telesnej hmotnosti či pohlavia. Ženy sú v nevýhode, pretože alkohol spracovávajú pomalšie ako muži. Čas v tomto prípade rastie lineárne, takže ak o 7.00 ráno plánujete sadnúť za volant, „záverečná“ by mala nasledovať o 22.00 a po najviac troch pivách, radšej menej. Na internete nájdete viacero kalkulačiek, berte ich však s rezervou. Môžete si tiež kúpiť domáci alkoholtester. Ide však o prístroje bez certifikácie a teda ich meranie je orientačné a s väčšou mierou nepresnosti. Žiadne múdre rady o tom, ako „spacifikovať opicu“ a sadnúť za volant vám nedáme, pretože opitý človek šoférovať jednoducho nemá. Tu nejde o vlastnú zodpovednosť, ale o ohrozenie všetkých okolo seba. Alkohol však nie je jediná droga, ktorá nepatrí do organizmu vodiča. Rovnako neprípustné je šoférovanie aj pod vplyvom marihuany, kokaínu či iných syntetických alebo aj prírodných návykových látok. Nebezpečné môžu byť tiež niektoré lieky (aj keď neobsahujú alkohol), vždy si ich vplyv na organizmus overte v príbalovom letáku. Za volant tak sadajte len, ako sa hovorí, s čistou hlavou.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!