Zlodeji nájdu váš Apple či Android v aute aj keď ho ukryjete. Majú na to jednoduchý trik, vyskúšali sme ho

Nechávate si v aute iPhony a iPady, keď ho odstavíte na parkovisku alebo v podzemnej garáži? Robíte chybu.
Vydané  Text: 
„*Nenechávajte si cennosti vo vozidlách*!“ Takéto výzvy čítame snáď v každej podzemnej garáži, v parkovacom dome alebo aj na bežných parkoviskách pod holým nebom. Majú svoje opodstatnenie, zlodejom stačí málo na to, aby rozbili sklo na vozidle a ukradli z neho vyložené kabelky, mobilné telefóny, notebooky alebo čokoľvek iné, čo má hodnotu. Odniesť si lup, ktorý sa vojde do vrecka nohavíc alebo batoha, je jednoduchšie ako ukradnúť celé auto, navyše je menej starostí s ďalším nakladaním s tovarom. ### Prišla o notebook aj externý disk Momentálne sa internetom šíri správa z amerického [magazínu Wired](https://www.wired.com/story/bluetooth-scanner-car-thefts/), ktorý upozornil na skutočnosť, že mobilné telefóny, tablety, notebooky a vôbec elektronika sú veľmi jednoducho vystopovateľné aj napriek tomu, že sú zakryté oblečením alebo dokonca uložené pod sedadlom vodiča. Magazín pripomína príbeh istej Samanthy z Chicaga, ktorá rukou šikovných zlodejov prišla o batoh s notebookom a externým pevným diskom. Mala ho v zamknutej Honde Fit, navyše zakrytý, aby batoh nebolo zvonka vidieť. Zaujímavosťou je, že peňaženku s hotovosťou zlodeji nevzali – buď si ju nevšimli, čo je však nepravdepodobné, alebo ju jednoducho ignorovali. Ich cieľom boli produkty elektroniky s oveľa vyššou hodnotou. ### Zlodejom stačí bezplatná aplikácia v mobile Zlodeji, ktorí sa venujú vykrádaniu áut, sú vo svojej práci zbehlí nielen v Spojených štátoch, ale kdekoľvek inde vo svete, vrátane Slovenska. Princíp odhalenia skrytej elektroniky v zamknutom aute je priam **triviálny**. Stačí im **akýkoľvek mobilný telefón alebo tablet so správnym softvérom**, prípadne o niečo sofistikovanejší hardvér. Zlodeji zistia, či sa v ich okolí nachádzajú Wi-Fi a Bluetooth zariadenia a keďže mnohí ľudia si ponechávajú svoje mobily a notebooky so zapnutými bezdrôtovými technológiami, stávajú sa ľahkými terčami. Aplikácie, ktoré slúžia ako Wi-Fi a Bluetooth skenery, sú zvyčajne dostupné na stiahnutie zadarmo výmenou za možnosť zobrazenia reklamy a pracujú pomerne spoľahlivo. Môžete si pomocou nich nájsť v domácnosti stratený telefón alebo fitness hodinky, **a to aj vtedy, keď práve nemajú zapnutú viditeľnosť pre ostatné zariadenia!**
Existujú aj špecializované vyhľadávače elektroniky, ale zlodejom stačí na lokalizovanie mobilu, tabletu či notebooku aj obyčajná bezplatná aplikácia - sú ich dostupné celé stovky.
**Vyskúšali sme to aj my**, stačilo si do smartfónu so systémom Android nainštalovať **bezplatnú aplikáciu** a v priebehu niekoľkých sekúnd po inštalácii sme mohli vidieť a pripojiť sa k akémukoľvek zariadeniu, ktoré bolo práve v okolí. Aplikácia navyše ukazuje aj to, v akej vzdialenosti sa nájdené zariadenia nachádzajú. Na jednej strane je to šikovné riešenie, ak hľadáte vlastný mobil, na druhej strane jednoduchý nástroj pre zlodejov.
Nájsť pomocou bezplatnej aplikácie všetky Bluetooth zariadenia v okolí, aj keď nemajú zapnutú viditeľnosť, bola vec niekoľkých sekúnd.
Tento bezpečnostný nedostatok sa týka elektroniky značiek Apple, Samsung, LG, Xiaomi, Honor a vôbec všetkých ďalších, ktoré používajú operačné systémy iOS, Android, Windows, macOS a ďalšie. Keď zlodej zistí, že v blízkom aute sa s najväčšou pravdepodobnosťou skutočne nachádza hodnotný notebook, tablet či mobil, jednoducho rozbije okno, rýchlo prehľadá vozidlo a následne odchádza vopred vyhliadnutou cestou z parkoviska. Jednoduché, efektívne a pomerne bezpečné. ### Problémy s uplatnením krytia z poistenia Majitelia ukradnutých zariadení budú musieť po odcudzení svojho majetku riešiť hneď niekoľko nepríjemných vecí a ak aj platia poistenie, poisťovňa nemusí žiadosť o vyplatenie škody akceptovať. V prvom rade sa musí obeť krádeže obrátiť na políciu, teda zavolať na telefónne číslo 158. Na miesto krádeže bude vyslaná hliadka, ktorá situáciu zdokumentuje a vykoná kroky, ktoré by v ideálnom prípade mohli viesť ku skorému nájdeniu páchateľov. To však nie samozrejmosťou, najmä v prípade, keď nie je zrejmé, či sa krádež odohrala práve teraz alebo pred niekoľkými hodinami. Ak by si chcela obeť krádeže uplatniť plnenie z poistenia, v ktorom má zahrnuté aj krytie v prípade poškodenia vozidla vandalmi alebo zlodejmi, eventuálne sa môže dostať do nevýhodnej pozície. Ak dal majiteľ zlodejom podnet k tomu, aby mu auto poškodili, rôzne poisťovne sa na to môžu pozerať ako na zanedbanie povinností. Netvrdíme ale, že je to pravidlo, niektoré poisťovne sú naopak veľmi ústretové. Odlišnou situáciou je, keď si platíte poistenie náhrady škody po krádeži, v takom prípade by ste mali do poisťovne zaslať iba dokumentáciu od polície a tiež doklady o tom, že ste skutočne boli vlastníkom odcudzeného majetku, v prípade mobilných telefónov môže stačiť aj sériové číslo IMEI. ### Obozretnosť je na mieste Najlepší spôsob, ako predísť krádeži cenností z auta, je jednoducho ich tam nenechávať. Je to nepraktické a častokrát si aj ja poviem, že keď nechám notebook pod sedadlom vodiča, nikto nemá šancu mi ho za tých pár minút ukradnúť. Teraz som názor zmenil. A ako nám ukazuje prax, takéto krádeže nie sú ojedinelé a **dbať na prevenciu je oveľa rozumenejšie ako potom riešiť nepríjemnú situáciu**. Ak už potrebujete nechať v aute nejakú elektroniku, dbajte aspoň na to, aby **mali vypnuté Wi-Fi aj Bluetooth** spojenia. Keď sú úplne vypnuté, nemusia sa dať lokalizovať triviálnymi metódami, avšak so sofistikovanejšou výbavou by ani toto nemala byť pre zlodejov prekážka.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!