Čo keby sme všetci presadli z áut na bicykle a skútre? Mikromobilita má aj úskalia

Zrejme nikdy v minulosti nebol tlak verejnosti, štátov a spoločenstiev na motoristov tak silný, ako práve dnes. Je potrebné uvedomiť si, že tento tlak nie je iracionálny a má opodstatnenie v každodennej realite, ktorú žijeme. Napriek tomu, že žijeme a pracujeme v jednom meste, dopravujeme sa do práce autom, trávime desiatky minút v dopravných kolónach a namiesto toho, aby… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Zrejme nikdy v minulosti nebol tlak verejnosti, štátov a spoločenstiev na motoristov tak silný, ako práve dnes. Je potrebné uvedomiť si, že tento tlak nie je iracionálny a má opodstatnenie v každodennej realite, ktorú žijeme. Napriek tomu, že žijeme a pracujeme v jednom meste, dopravujeme sa do práce autom, trávime desiatky minút v dopravných kolónach a namiesto toho, aby sme využili mestskú hromadnú dopravu, bicykel alebo skúter, po jednom sedíme vo štvor- a päťmiestnych autách a vozíme vzduch. Ak odhliadneme od špecifických potrieb niektorých ľudí, napríklad telesne hendikepovaných, chorých, šoférov z povolania a ďalších, riešením osobnej prepravy v rámci mesta môže byť aj mikromobilita. Pojem mikromobilita je na vzostupe a v slovníkoch sa udomácňuje napríklad aj pre najnovšie aktivity americkej spoločnosti Uber, ktorá sa rozhodla začleniť do svojho vozového parku elektrické bicykle.

Uber pripravuje veľké inovácie, namiesto áut budú v mestách samojazdiace bicykle

Uber, našťastie, nie je odkázaný na priazeň Slovenska a mimo našej krajiny preto vyvíja skvelé veci.

Za krok v ústrety mikromobilite tiež môžeme považovať na Slovensku fungujúce zdieľanie bicyklov, ktoré do určitej miery alternuje verejnú dopravu. Čo by sa stalo, ak by sme všetci prešli od osobných automobilov k bicyklom, elektrickým bicyklom a skútrom a automobily ponechali iba tým, ktorí ich naouzaj potrebujú?
### Zvýšila by sa bezpečnosť na cestách? Možno ani nie. Menej automobilov by znamenalo menšie riziko stretu cyklistu a motorkára s autom, ale nárast množstva bicyklov a skútrov by mohol byť nepriaznivý pre chodcov. Ak by sa cesty upravili takým spôsobom, aby mali cyklisti a motorkári pevne určené koridory pohybu a dodržiavali by všetky pravidlá, nemuseli by byť problémom ani chodci. Holandské mestá sú mixom všetkého: chodcov, cyklistov, motorkárov i áut. Dokonca po chodníkoch jazdia trojkolesové miniautá a nikto si z nich nerobí ťažkú hlavu. Strety cyklistov s chodcami sú časté, ale nie fatálne, čo je však spôsobené ohromnými davmi domácich a turistov. Zato incidenty medzi motoristami a cyklistami považujeme za každodennú realitu.
Ilustračné foto
### Počasie by bolo naším nepriateľom Nepochybne najväčším nepriateľom cyklistov je nepriaznivé počasie. Dážď, sneženie, silný vietor, poľadovica, krúpy, to všetko je dôvod na odloženie bicykla a motorky a použitie auta, prípadne vozidiel MHD. Keďže žijeme na Slovensku, asi tretinu roka máme počasie, ktoré mikromobilite nepraje. Z toho dôvodu je masové rozšírenie mikromobility otázne.
### Dopravné zápchy by sme vymenili za dlhší čas dojazdu Kto žije a pracuje v rovnakom meste, zvyčajne musí v dopravnej zápche cestovať s ľuďmi, ktorí do mesta prichádzajú za prácou. Nie je to ich chyba, pretože väčšinou inú možnosť ako dopraviť sa autom nemajú, zatiaľ čo domácemu by stačilo prejsť niekoľko stoviek metrov na zastávku autobusu, trolejbusu alebo električky a dopraviť sa s jedným či dvomi prestupmi až do práce. Ak by namiesto auta a MHD zvolil cestu bicyklom či skútrom, nemusela by byť jeho cesta nutne kratšia. Jazda bicyklom je z pochopiteľných dôvodov pomalšia ako v aute, ale stále rýchlejšia ako v prostriedkoch MHD. Jazda motorkou, skútrom alebo bicyklom s podporným elektrickým pohonom by zasa mohla byť najrýchlejšou alternatívou, pokiaľ by cestujúcemu prialo počasie.
### Vplyv na životné prostredie Je nepochybné, že prechod na bicykle, elektrické bicykle a motorové jednostopové vozidlá by do prostredia uvoľňovali menej skleníkových plynov a nie je trúfalé odhadovať, že by sa to prejavilo na zdravšom ovzduší v meste.
### Permanentne zaplnené parkoviská Vedľajším efektom masového prechodu z áut na bicykle a skútre by boli neustále preplnené parkoviská. Stáli by na nich autá, ktoré ľudia nevyhnutne potrebujú pre prípady vycestovania, ale v rámci mestskej prepravy ich nepotrebujú. To by mohol byť veľký problém, pretože sa skomplikovalo parkovanie automobilov doručovateľských služieb i návštevníkov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!