Spravodajstvo

Mesto schválilo kontroverzné rozšírenie továrne značky Tesla. Ročne v nej vyrobí milión áut

Po tom, čo sa minulý týždeň v Nemecku stretli aktivisti proti Tesle s políciou, miestni poslanci včera podporili plán Elona Muska urobiť jedinú európsku Gigafactory Tesly ešte väčšou.

Tesla mieni v továrni vyrábať až milión áut ročne.
Vydané  Text: 

Príspevok je prekladom článku z denníka Wired

Kontroverzné rozšírenie jedinej európskej Gigafactory automobilky Tesla schválili vo štvrtok, keď miestne zastupiteľstvo v nemeckej obci Grünheide hlasovaním schválilo plány automobilky na rozšírenie svojho závodu neďaleko Berlína.

Rozšírenie podporila väčšina z celkových 19 zástupcov rady. Za rozšírenie hlasovalo jedenásť poslancov, šiesti boli proti, dvaja sa zdržali. Hlasovanie zvyšuje príležitosti Tesly na vybudovanie väčšieho priestoru pre logistiku vrátane železničnej stanice, hoci spoločnosť ešte musí získať súhlas miestnych environmentálnych úradov.

Inzercia

Advertisement

V júli Tesla oznámila, že plánuje na mieste vyrábať až jeden milión elektrických áut ročne.

Podľa miestnych správ sa pred budovou miestnej samosprávy zhromaždilo okolo 50 demonštrantov, keď bol ohlásený výsledok. „Je to dosť sklamanie,“ hovorí Esther Kamm, hovorkyňa protestnej skupiny proti Tesle Turn Off the Tap on Tesla (TDHA), ktorá sledovala priebeh hlasovania. Povedala, že skupina sa bude stále snažiť zastaviť expanziu pokračovaním v protestoch a zároveň skúmať svoje právne možnosti. „Dnes to bolo zlé rozhodnutie a to všetko sťažuje, ale rozhodne to nie je koniec príbehu,“ dodala.

TDHA je len jednou zo širokej aliancie ekologických skupín, ktoré sú proti expanzii, tvrdiac, že ​​prítomnosť továrne ohrozuje znečistenie miestnych zásob vody a povesť automobilky ako spoločnosti šetrnej k životnému prostrediu opisuje ako zavádzajúcu.

Inzercia

Tesla je dnes spoločne s automobilkami Mercedes-Benz a BMW považovaná za lídra autopriemyslu, pokiaľ ide o pojmy ako ekológia či udržateľnosť.

Som naštvaný,“ hovorí Manu Hoyer, hovorca občianskej iniciatívy Grünheide (Bürgerinitiative Grünheide), ktorá zastupuje miestnych obyvateľov, ktorí sú proti fabrike. „Miestne zastupiteľstvo dnes ignorovalo hlasy mňa a mojich spoluobčanov.“ Vo februári v nezáväznom prieskume hlasovalo proti plánu expanzie 65 percent miestnych obyvateľov.

Kostry automobilov značky Tesla v továrni Gigafactory. Foto: TESLA

Minulý týždeň, počas demonštrácie proti expanzii, sa stovky demonštrantov pokúsili vtrhnúť do továrne počas stretov s políciou. V rámci päťdňového protestu polícia uviedla, že zadržala 23 demonštrantov a bolo zranených 27 policajtov.

Demonštranti proti Tesle tvrdia, že chcú upozorniť na ťažbu nerastov, ktorá je potrebná na stavbu batérií pre elektromobily, a na problémy, ktoré môžu predstavovať miestne komunity. Podľa údajov z roku 2021, ktoré zverejnila Medzinárodná agentúra pre energiu, batérie elektrických automobilov vyžadujú v porovnaní s konvenčnými automobilmi o 170 kilogramov viac minerálov, ako je lítium, nikel a kobalt.

Od februára žije hŕstka demonštrantov v domoch na stromoch v lese, len pár krokov od továrne Tesla – ide o ich ďalší pokus zastaviť expanziu stránky. V súčasnosti majú povolenie zostať do 20. mája. Pokus polície prinútiť tábor opustiť pred týmto dátumom dnes nemecký súd zamietol.

 





ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement