Servis

Webasto má už teraz riešenie, ako v zime predĺžiť dojazd elektromobilu až o 35 percent – systém Range Plus.

Technologické inovácie sú niekedy vskutku prekvapujúce, pretože „starú dobrú techniku“ využívajú lepším spôsobom.

Systém Webasto Range Plus zvyšuje dojazd elektromobilu až o 80 km, čo je niekedy až tretina celkového dojazdu.
Vydané  Text: 

Technologický pokrok v uplynulých rokoch je nesporný. Zatiaľ čo ešte zopár rokov dozadu elektromobily boli schopné prejsť na jedno nabitie iba niečo vyše 100 kilometrov, tie dnešné majú dostatočne výkonnú batériu aj na 400 či dokonca 700 kilometrov.

Môže za to progres v oblasti chémie akumulátorov, ale aj inteligentného energetického a teplotného manažmentu. Aj keď sa to nemusí na prvý pohľad zdať, práve teplotný manažment je pre dojazd elektromobilov kľúčový. Tepelné čerpadlo a predohrev batérie dokážu zvýšiť dojazd o cenné desiatky kilometrov. Niekedy však ani to nestačí, pretože tepelné straty vznikajú nedokonalou izoláciou interiéru, ale aj otváraním dverí či samotnou existenciou skiel na oknách, ktoré odvádzajú teplo preč.

Napokon, vykurovanie v zimnom období je neraz zodpovedné až za tretinu celkovej energetickej spotreby elektromobilu na krátkej trase. Ak máte elektrický automobil typu van, citlivosť dojazdu na vykurovanie je spravidla ešte významnejšia. Práve vtedy oceníte technologické riešenia s vysokou spoľahlivosťou, ktoré majú pozitívny a predovšetkým celkom reálny vplyv na dojazd vozidla.

Ak ste zatiaľ nepočuli a nečítali o systéme Webasto Range Plus, pokračujte.

Nezávislé kúrenia Webasto vytvárajú vo vozidle perfektný pocit z teploty 21° Celzia.

Range Plus – nezávislé vykurovanie, ktoré predlžuje dojazd

Systém Webasto Range Plus je nezávisle napájaný ohrievač vzduchu, ktorého palivom je benzín čerpaný z dedikovanej palivovej nádrže.

Výrazne preto znižuje zaťaženie existujúceho elektrického ohrievania vozidla. Zabezpečuje príjemné teploty pre cestujúcich i pre prepravovaný tovar – preprava tovaru citlivého na teplotu si totiž vyžaduje konštantnú a nanajvýš spoľahlivú teplotu prostredia, ktorá by za bežných okolností potrebovala veľa energie.

Systém Range Plus je sada, ktorú výrobca v spolupráci s DEKRA namontuje do vozidla so zachovaním továrenskej záruky automobilu, pričom obsahuje ohrievač vzduchu Air Top 2000 STC D 12V, ovládač vykurovania MultiControl / TCon2, distribúciu teplého vzduchu, prívod paliva a tiež indikátor stavu palivovej nádrže.

A ako systém vie, o koľko má zohrievať interiér? Sada obsahuje aj vonkajší teplotný snímač.

Výsledky používania systému Range Plus sú pozoruhodné: elektromobil má pri teplotách až do -50°C dojazd dlhší o 80 kilometrov.

Zmysluplné využitie technológií

Niekto by mohol uvažovať nad tým, či je pre elektromobily vhodné, aby používali čokoľvek, čo na svoju činnosť potrebuje benzín. Proti takto využitému tekutému palivu však rozhodne nemožno protestovať, pretože produkuje iba veľmi nízke emisie vďaka svojej účinnosti a spotrebuje len málo paliva. Ide o dobrý príklad technológie, ktorá postupne odchádza ako technológia pohonu, ale nachádza využitie v ďalších oblastiach.

Dodajme, že Webasto ponúka aj nezávislé elektrické kúrenie eThermo Top Eco, o ktorom sme koncom minulého roka písali aj v samostatnom príspevku.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »