Toto je nová Škoda Superb oficiálne! Všetko o novom Superbe liftback aj kombi na jednom mieste

Nová generácia stavia na osvedčených silných stránkach: dizajnové vylepšenia sú v novom dizajnovom jazyku značky a zahŕňajú nové predné svetlomety Matrix-LED s o 40 percent vyšším svetelným výkonom

Úspornejšie pohonné jednotky: tri benzínové a dva naftové motory, vylepšená plug-in hybridná verzia s elektrickým dojazdom viac ako 100 km a prvýkrát v histórii modelu aj mild-hybridný pohon
Zákazníci majú na výber: štvrtá generácia vlajkovej lode portfólia vozidiel so spaľovacím motorom bude k dispozícii ako liftback a kombi.
Vydané  Text: 

O novom Superbe v skratke:

  • Štvrtá generácia modelu Škoda Superb odráža silné stránky predchádzajúceho modelu.
  • Ponúka ešte prepracovanejší dizajn, viac priestoru, viac komfortu a najnovšie technológie. S novým modelom Superb budú mať zákazníci opäť na výber medzi karosárskymi variantmi kombi a liftback. Všetkých šesť prevedení interiéru ponúka množstvo riešení s dôrazom na udržateľnosť, napríklad látky vyrobené zo 100 % ekologických materiálov.
  • K ešte jednoduchšiemu ovládaniu prispievajú aj inovatívne multifunkčné ovládače (Smart Dials) a nová koncepcia interiéru s 13″ voľne stojacou obrazovkou infotainmentu.
  • Interiér pôsobí čistým a priestranným dojmom. Škoda Auto v záujme dosiahnutia ešte vyššej účinnosti ďalej vylepšila svoje pohonné jednotky.
  • K dispozícii sú tri benzínové motory s výkonmi od 110 kW (150 k) do 195 kW (265 k) a dva naftové motory s výkonmi 110 kW (150 k) a 142 kW (193 k). Portfólio dopĺňa nový plug-in hybridný pohon, ponúkaný výlučne pre kombi, a úplne nová mild-hybridná verzia.
  • V modeli Superb majú premiéru inovatívne asistenčné systémy ako napríklad asistent odbočovania alebo asistent pri prejazde križovatkou.

Úspešný model – stručná história Škody Superb

Superb bol na trh uvedený v roku 2001 a odvtedy z výrobných liniek zišlo viac ako 1,6 milióna kusov. Superb sa vyrábal v Kvasinách (Česká republika), Solomonove (Ukrajina), Aurangabáde (India) a Nankingu (Čína). Za viac ako dve desaťročia získal množstvo medzinárodných ocenení. Len tretia generácia ich v roku 2016 získala viac ako 30, vrátane ocenenia Red Dot Award za výnimočný produktový dizajn pre model Superb Combi. V rokoch 2001 až 2008 dodala Škoda Auto zákazníkom celkovo 137 000 vozidiel prvej generácie tohto modelu. Druhej generácie sa v rokoch 2008 až 2015 predalo celkovo 618 000 kusov. V roku 2009 bol model druhej generácie prvýkrát ponúkaný aj ako Superb Combi. Tretia generácia bola predstavená v roku 2015 a do dnešného dňa sa vyrobilo 845 000 kusov. Najväčšími európskymi trhmi tretej generácie sú Nemecko so 153 222 kusmi (do septembra 2023 vrátane), Česká republika so 61 479 kusmi a Spojené kráľovstvo s 57 054 kusmi.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Dôraz na aerodynamiku a dizajn

Škoda Auto výrazne zlepšila aerodynamiku oboch karosárskych variantov. Okrem skoseného čelného skla dostali línie strechy optimálnejšiu krivku a vylepšený bol aj spojler piatych dverí, ktorý vo verzii kombi dopĺňajú bočné finlety. Okrem toho Škoda Auto doladila množstvo detailov. Medzi nich patria prepracované vonkajšie spätné zrkadlá, A-stĺpiky s dažďovými deflektormi a predný nárazník so vzduchovými kanálmi, ako aj aerodynamicky optimalizované kolesá a pneumatiky.

Výsledkom je, že aerodynamika verzie liftback sa v porovnaní s predchodcom zlepšila o 10 % (hodnota súčiniteľa odporu vzduchu klesla na 0,23) a aerodynamika verzie kombi až o 15 % (hodnota súčiniteľa odporu vzduchu klesla na 0,25), čo prispelo k zníženiu emisií i spotreby paliva.

Elektricky ovládané aktívne žalúzie za vstupom vzduchu v prednom nárazníku regulujú prúdenie podľa potreby chladenia motora. Ďalším aktívnym a automaticky ovládaným prvkom je systém chladenia predných bŕzd, ktorý využíva prúd vzduchu zabezpečovaný ventilátorom chladiča.

Optimalizované deflektory pred prednými kolesami a modernizované kryty podvozku zlepšujú prúdenie vzduchu pod vozidlom.

Obe verzie karosérie sú teraz dlhšie a vyššie

Úplne nová Škoda Superb vo verziách liftback a kombi je dlhšia a vyššia ako jej predchodcovia, pričom rázvor zostal nezmenený. Celkový objem batožinového priestoru verzie kombi so sklopenými zadnými sedadlami je pôsobivých 1 920 litrov.

Rozmery (v porovnaní s treťou generáciou modelu Škoda Superb)

Rozmery Škoda Superb Škoda Superb Combi
Dĺžka [mm] 4 912 (+43) 4 902 (+40)
Šírka [mm] 1 849 (–15) 1 849 (–15)
Výška [mm] 1 481 (+12) 1 482 (+5)
Rázvor [mm] 2 841 2 841
Efektívny priestor pre hlavu na predných sedadlách [mm] 1 049 (+11) 1 049 (+7)
Efektívny priestor pre hlavu na zadných sedadlách [mm] 986 (+6) 1 008 (+8)
Objem batožinového priestoru [l] 645 (+20) 690 (+30)

Pohony a podvozok

Vďaka novému dizajnu a aerodynamickým opatreniam sa znížila spotreba paliva a zároveň sa zvýšil výkon. Tri moderné benzínové motory TSI, vrátane jedného s mild-hybridnou technológiou, dva naftové motory a nová plug-in hybridná verzia s čisto elektrickým dojazdom viac ako 100 km v režime WLTP poskytujú výkony od 110 kW (150 k) do 195 kW (265 k). Vrcholné benzínové a naftové motory sú spojené s pohonom všetkých kolies.

Pohonné jednotky nového modelu Superb sú vždy spojené s automatickou prevodovkou DSG.

Adaptívny podvozok DCC Plus má v Superbe svoju premiéru.

Prehľad pohonných jednotiek

Pohon

Maximálny výkon

Prevodovka

[kW]

[k]

Benzínové motory
1,5 TSI mHEV 4×2 110 150 7-stupňová DSG
2,0 TSI 4×2 150 204 7-stupňová DSG
2,0 TSI 4×4 195 265 7-stupňová DSG
Naftové motory
2,0 TDI 4×2 110 150 7-stupňová DSG
2,0 TDI 4×4 142 193 7-stupňová DSG
Plug-in hybrid (len pre kombi)
1,5 TSI PHEV 4×2 150 204 6-stupňová DSG

Interiér modernejší, ale stále Simply Clever

Úplne nová koncepcia interiéru zahŕňa voľne stojacu obrazovku infotainmentu s uhlopriečkou až 13″. Volič prevodovky bol presunutý na stĺpik riadenia, vďaka čomu vznikla čistá, prehľadná a oveľa priestrannejšia stredová konzola. Nový multifunkčný panel s otočnými ovládačmi (Smart Dials) umožňuje rýchle a intuitívne nastavenie mnohých funkcií vozidla a infotainmentu.

Ďalšou novinkou v modeli Superb je head-up displej, ktorý dopĺňa 10″ virtuálny kokpit. Pri konfigurácii vozidla je teraz možné vybrať si z tematických balíkov a samostatne voliteľných prvkov výbavy. Medzi nové prvky patrí napríklad bezdrôtové nabíjanie telefónu s výkonom 15 W a chladením, ako aj ergonomické sedadlá šetrné k chrbtu s desiatimi pneumaticky ovládanými masážnymi vakmi. Elektricky odistený kryt batožinového priestoru verzie kombi je jedným z viacerých nových Simply Clever prvkov (celkovo ich je vo vozidle 28).

Zoznam 28 Simply Clever prvkov:

  • Multifunkčné ovládače (Smart Dials)
  • Držiak parkovacích lístkov
  • Škrabka na ľad z recyklovaných materiálov vo veku palivovej nádrže
  • Držiak na ceruzky, držiak na mince a držiak na odnímateľnú schránku na slnečné okuliare v priehradke pred spolujazdcom
  • Držiak nápojov s Easy Open
  • Skladacie háčiky na tašky v batožinovom priestore
  • Háčiky na B-stĺpiku
  • Ochrana pred natankovaním nesprávneho paliva
  • Odistenie operadla zadného sedadla z batožinového priestoru
  • Štyri upevňovacie úchyty v batožinovom priestore
  • Odkladacie priestory na reflexnú vestu vo všetkých dverách
  • Ostrekovač zadnej kamery
  • Držiak na 1,5 l fľašu v predných a zadných dverách
  • Vrecká na mobilný telefón pre cestujúcich vzadu
  • Konektor USB na vnútornej strane spätného zrkadla
  • Odkladací priestor vo výplni dverí vodiča vrátane dáždnika z recyklovaných materiálov
  • Dva cargo elementy v batožinovom priestore
  • Integrovaný lievik v uzávere nádržky ostrekovača
  • Elektronická detská poistka
  • Multifunkčné vrecko pod krytom batožinového priestoru pre verziu liftback
  • Elektricky odistený kryt batožinového priestoru pre verziu kombi
  • Multifunkčné vrecko pod krytom batožinového priestoru, teraz s prídavnými háčikmi na tašku
  • Odpadkový kôš vo výplni dverí
  • Balík na spanie so špeciálnymi opierkami hlavy a prikrývkou
  • Držiak na tablet na opierke hlavy
  • Zadná lakťová opierka s integrovaným držiakom na pohár a tablet, teraz pozdĺžne nastaviteľná

Na výber je celkovo šesť prevedení dizajnu interiéru:

Stupeň výbavy

Selection

Laurin & Klement

Dizajn

interiéru

Loft Lounge Suite čierny Suite hnedý L&K čierny L&K hnedý
Čalúnenie sedadiel Sivá látka Suedia

Čierna koža/

umelá koža

Hnedá koža/

umelá koža

Čierna koža/

umelá koža

Hnedá koža/

umelá koža

Najbezpečnejší Superb v histórii

V oblasti bezpečnosti ponúkne Superb štvrtej generácie vylepšené inteligentné asistenčné systémy vodiča, ktoré sú v tomto modeli novinkou. Patrí medzi ne asistent odbočovania a antikolízny asistent. Ostatné systémy, ktoré boli k dispozícii už v predchádzajúcej generácii, ako napríklad Travel Assist, asistent zmeny jazdného pruhu a Front Assist, boli výrazne vylepšené. V prípade nehody sa o bezpečnosť cestujúcich postará proaktívna ochrana cestujúcich a až desať airbagov. Vďaka prísnym testom a najnovším technológiám poskytne úplne nový Superb svojim cestujúcim najlepšiu možnú bezpečnosť.

https://www.autoviny.sk/fotogaleria/2736959/fotogaleria-nova-skoda-superb-2024-liftback-a-kombi-4-generacie/

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.