PALIVÁ EŠTE BUDÚ DRAHŠIE

Do úvahy prichádza 2,30 eur za liter benzínu. Odporúčaná maloobchodná cena síce za rok klesla, ale ďalší rast je skoro istý

Jeden by povedal, že na Slovensku môžeme byť radi za nízke ceny palív. Ceny na medzinárodnom trhu s ropou pokračujú v raste a dosiahli najvyššie úrovne od začiatku novembra minulého roka.

Vydané  Text: 

Podľa spotrebiteľskej organizácie UnitedConsumers je teraz odporúčaná maloobchodná cena za liter 95 eur 2,288 eur, uvádza holandský magazín Autoweek. Minulý pondelok to bolo 2,260 eur. Odporúčaná maloobchodná cena za liter nafty je teraz 2,088 eur, pričom začiatkom minulého týždňa to bolo 2,025 eur.

Podľa motoristov je to veľa, ale pritom ešte v júni minulého roka odporúčaná maloobchodná cena za liter benzínu dosahovala rekordnú úroveň tesne nad 2,50 eura. Holandskí motoristi sa preto obávajú, že ceny budú rásť až na úrovne, ktoré ich prinútia opäť prehodnotiť vlastníctvo automobilu. Holandsko je známe tým, že vlastníctvo a prevádzka automobilov je drahé a nákup nových výkonným automobilov vie poriadne zatriasť firemným, nie ešte rodinným rozpočtom. Dôvodom týchto vysokých nákladov sú, pochopiteľne, náklady na samotné palivo, ale aj cestné dane a poistenia. Mesačne zaplatiť 170 eur len za samotné vlastníctvo 10-ročného Renaultu Megane kombi s dvojlitrovým naftovým motorom nie je nič výnimočné, k tomu je potrebné pripočítať si ešte náklady za parkovanie a palivo.

Pre porovnanie, na Slovensku bola v auguste priemerná cena 1 litra benzínu Natural 95 1,706 eura a nafty 1,613 eura (zdroj: Štatistický úrad SR).

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Sarkasticky by tak mohol človek konštatovať, že na Slovensku sa máme ešte naozaj dobre, keďže máme v porovnaní s inými krajinami Európy nižšie ceny palív, nižšie dane, lacnejšie diaľničné poplatky a  lacnejšie poistenia.

Odporúčané ceny veľkých ropných spoločností sa v Holandsku zvyčajne uplatňujú len pozdĺž diaľnic, pretože prevádzkovatelia čerpacích staníc si to jednoducho môžu dovoliť. Ceny pohonných hmôt sú v iných lokalitách, najmä v mestách, obyčajne nižšie, pretože tam má motorista možnosť vybrať si najlacnejšiu ponuku v okolí a je ochotný kvôli tomu precestovať ďalších niekoľko kilometrov. Na diaľnici, ak sa vám už míňa palivo v nádrži, obyčajne nechcete riskovať jazdu na rezervu.

Ceny pravdepodobne porastú

Rast cien ropných produktov, ako sú palivá, podporuje najmä znižovanie produkcie Saudskej Arábie a Ruska, pričom globálny dopyt by tento rok mohol vzrásť na rekordnú úroveň.

Hrozí, že v štvrtom štvrťroku vznikne veľká medzera medzi ponukou a dopytom. Cena barelu americkej ropy WTI (159 litrov) je teraz takmer 91 amerických dolárov a barel ropy Brent má teraz hodnotu viac ako 94 dolárov. Od júna ceny ropy vzrástli približne o 30 percent.

Niektorí analytici sa domnievajú, že ceny Brentu by mohli vzrásť na 100 dolárov za barel v dôsledku zníženia produkcie. Dopyt z Číny, najväčšieho svetového dovozcu ropy, môže zosilnieť aj kvôli opatreniam čínskej centrálnej banky na podporu ekonomiky. Dopyt po rope by mohla podporiť aj perspektíva ukončenia zvyšovania úrokových sadzieb v Spojených štátoch a Európe.

Inzercia

Inzercia

 

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.