Susedná krajina zavádza novinky, medzi ktoré patrí aj 150 km/h limit na diaľnici či tzv. „vodičák na skúšku“.

Česká republika od 1. januára 2024 zavádza najvýraznejšiu novelu dopravných zákonov za posledné roky.

Novinkou je zvýšený rýchlostný limit na diaľniciach.
Česko po rokoch zavádza aj nový vodičský preukaz pre ľudí od 17 rokov.
Vydané  Text: 

Koncom minulého mesiaca došlo v Česku k dôležitému kroku pri novelizácii tamojších dopravných zákonom. Prezident Českej republiky Petr Pavel totiž 30. augusta podpísal rozsiahlu legislatívnu novelu, ktorá sa dotkne viacerých dôležitých sfér cestnej premávky. Jednou zo zásadných noviniek je zvýšený rýchlostný limit na diaľniciach či vodičské preukazy na auto pre ľudí od 17 rokov.

150 km/h len na vybraných úsekoch

Nový bodový systém sa od začiatku budúceho roka dotkne približne milióna českých vodičov. Vďaka prehľadne nastaveným pravidlám, jasne rozlíšime priestupky, ktoré budeme postihovať prísnejšie. Naopak, za menšie priestupky vodiči zaplatia na pokutách menej. Cieľom je citeľne postihnúť vedomé porušovanie predpisov, ktoré ohrozuje ostatných účastníkov cestnej premávky,hovorí český minister dopravy Martin Kupka.

Novelizácia dopravných zákonov v Česku je jednou z najväčších za posledné roky. Jednou z dôležitých noviniek, ktoré prezident Pavel odobril svojím podpisom, je zvýšenie rýchlostného limitu na vybraných úsekoch diaľnic až na 150 km/h. Aktuálne sa táto zmena dotkne len trojice diaľničných úsekov, medzi ktoré patrí časť juhočeskej diaľnice D3. Zásadným aspektom zvyšovania maximálnej povolenej rýchlosti na diaľnici je prítomnosť moderných telemetrických zariadení a digitálnych dopravných značení. Okrem toho sa do úvahy berie aj aktuálna dopravná situácia a kvalita konkrétnych diaľničných úsekov.

Úradom došla trpezlivosť! Prvé veľké mesto zakázalo elektrické kolobežky. Dočkáme sa podobného riešenia aj u nás?

Adaptívne dopravné značenia

Ako uvádza portál novinky.cz český minister dopravy na margo novej maximálnej rýchlosti hovorí: „Prostredníctvom telemetrických systémov, čo je smer, ktorým sa má do budúcna Česká republiky vydať, je možné jednak zvyšovať bezpečnosť premávky a zároveň podporovať jej plynulosť. V situácii, kedy dochádza k zhoršenej viditeľnosti či k zhoršeniu dopravnej situácie, by systém umožnil znížiť rýchlostný limit. To by vo výsledku malo učiniť daný úsek bezpečnejším.

Dotknuté diaľničné úseky počítajú taktiež s využitím rýchlostných radarov pre kontrolu dodržiavania nových predpisov. Zatiaľ je možné nový rýchlostný limit aplikovať len na zlomku z celej 1 400 kilometrov dlhej českej diaľničnej siete.

Vodičské preukazy od 17 rokov a na skúšku

Druhou podstatnou novinkou v českej legislatíve je možnosť udelenia vodičského oprávnenia pre vedenie motorového vozidla pre ľudí od 17 rokov. Vodič s novým vodičským preukazom však musí po dobu dovŕšenia plnoletosti jazdiť pod dohľadom mentora. Podobný princíp udelenia vodičského oprávnenia pritom funguje u nás už roky.

To však nie je jediná novinka na tému vodičských oprávnení. Česká legislatíva novela zákonov zavádza aj pojem tzv. „vodičáku na skúšku“. Ide o novinku, ktorú dostane každý vodič bez ohľadu na vek. Zásadnou zmenou oproti klasickým preukazom je, že pokiaľ vodič v skúšobnej dvojročnej lehote zásadne poruší pravidlá cestnej premávky alebo spácha trestný čin, za ktorý dostane 6 trestných bodov, musí absolvovať povinné sedenie u psychológa a taktiež prejsť školenie pre začínajúcich vodičov v autoškole.

Ako požiadať o medzinárodný vodičský preukaz, koľko stojí a prečo ho musíte mať pri sebe?

Dáta zo zahraničia

Minister dopravy na margo nových vodičských preukazov dodáva: „Oba tieto nástroje fungujú v mnohých európskych krajinách, kre preukázateľne prispievajú k zníženiu nehodovosti u začínajúcich vodičov. Je najvyšší čas ich začať využívať aj u nás.

Nemenej podstatnou zmenou je, že od 1. januára 2024 už obyvatelia Česka nebudú musieť do sebou nosiť fyzickú verziu vodičského oprávnenia (klasickú plastovú kartu). Postačí im občiansky preukaz alebo iný doklad preukazujúci ich totožnosť. Napriek tomu však pre cudzincov alebo Čechov cestujúcich do zahraničia povinnosť nosenia plastovej kartičky zostáva.

Vyššie pokuty a jednoduchší bodový systém

Okrem vyššie uvedených zmien sa mení aj bodový systém ktorý po novom obsahuje len tri kategórie za 2, 4 respektíve 6 trestných bodov. Je to rozdiel oproti jeho pôvodnej verzii, ktorá bola postavená na piatich kategóriách. Pri závažných porušeniach dochádza k zásadnému zvýšeniu uložených pokút s tým, že pri správnom konaní sa ich výška približuje k maximálnej možnej hranici.

Česi menia ceny diaľničných známok. Za ročnú si poriadne priplatíte

 





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »