NEPREHLIDANITE

Takto budú vyzerať nové autá značky Opel. Vnútri už nebudú displeje

Autá od výrobcu Opel budú opäť iné, výrazne odvážnejšie. Elektromobilita dizajnérom uvoľnila ruky a minimalizáciu interiéru priviedli na novú úroveň.

Opel Experimental je koncepčný automobil, ale má byť obrazom toho, ako budú autá značky vyzerať už o zopár rokov.
Vydané  Text: 

Opel sa pripravuje na budúcnosť plnú nových elektrických modelov a demonštruje plánované zmeny na modeli Opel Experimental.

Pamätáte si GT X Experimental ? Tento štúdiový model predstavený v roku 2018 bol pre Opel dôležitý. Koniec koncov, značka v ňom prvýkrát predstavila svoje dizajnové prvky Opel Vizor, Opel Compass a Pure Panel, ktoré následne aplikovala na svoje modely od predstavenia aktuálnej Mokky. Tieto prvky dnes poznáme z Astry a faceliftovaných verzií áut ako Crossland, Grandland a Corsa. Opel bude v Európe od roku 2028 predávať už iba elektromobily a je nevyhnutné, aby sa automobilka v najbližších rokoch stala nielen značkou spájanou s elektromobilitou ako takou, ale aj oslovila zákazníkov pomocou nápaditého nápadného dizajnu. Títo modeloví nováčikovia budú vyzerať trochu inak ako autá od Oplu, ktoré v súčasnosti poznáme.

Najprv sa venujme samotnému autu. Opel Experimental je kuriózne predvádzacie auto plné vizuálnych úletov, ktorými chce automobilka upútať pozornosť – napríklad tým, že bočné zrkadlá sú na veľmi nezvyčajnom mieste (v skutočnosti ich nahradili kamery). Zaujímavejšia je mierne zvýraznená, no zreteľne odlišná verzia tváre rodiny Opel na tomto študijnom modeli.

Pravdepodobne ste si to už všimli, že Experimental nie je tradičné SUV. Lepšie bude, keď ho nazveme crossoverom.

Nový dizajn pre elektrickú budúcnosť

Experimental má prednú masku v štýle Opel Vizor, kde sú predné svetlá zakomponované do čierneho panela. V strede je vynovené a osvetlené logo Opel.

Tentoraz je však panel priehľadný a sú v ňom zakomponované aj všetky kamery, radary a ďalšie senzory bezpečnostných systémov.

Zaujímavé sú aj samotné predné svetlá. Viac-menej prezrádzajú to, čo môžete očakávať od nového svetelného podpisu budúcich Opelov. LED osvetlenie v tvare háčika sa naďalej vyvíja a vertikálnu časť akoby nahradila sada hravejšie pôsobiacich pásikov. Pripomínajú Opel Rocks Extreme.

No a vzadu je namiesto loga svietiaci nápis OPEL.

Opel naďalej hovorí o detoxikácii

Opel Experimental teda nepredstavuje úplne nový dizajnový jazyk, ale priostrenú verziu súčasnej dizajnovej filozofie Bold & Pure.

„Detoxikácia“ je opäť ústredným pojmom a koncepčne je dovedená k zdanlivej dokonalosti – ak sú zobrazovacie plochy novodobým toxickým prvkom v autách, potom okej, Experimental sa ich zbavuje účinne. Experimental využíva okrem iného aj projekciu, aby do interiéru vniesol novoty.

Fyzické tlačidlá pre dôležité funkcie ale ostávajú.

Aj napriek pomerne obmedzeným priestorovým pomerom pôsobí interiér vzdušne. Podľa značky je Experimental len o málo dlhší ako Astra, no ponúka prinajmenšom toľko vnútorného priestoru ako dnes už nevyrábaný Opel Insignia.

Žiadne displeje, namiesto nich projekcia na čelné sklo a celkový minimalizmus.

Nový Opel Manta

Budúci rok spoznáme nástupcov modelov Crossland a Grandland a mali by niesť prvky práve videné v Experimentali. O pár rokov však Opel do rodiny pridá aj nový model s veľmi známym menom: Manta! Ešte v roku 2021 Opel zverejnil fotky a informácie o Manta GSe ElektroMOD , z ktorej bolo jasné, že Opel si už netrúfa premeniť novú Mantu na kupé.

Môžete sa staviť, že Opel Manta bude model s vysokou karosériou a plynulo sa zvažujúcou líniou strechy a relatívne nízkou siluetou. Vskutku, práve ako tento Experimental. Počítajte teda s príchodom modelu podobného Peugeotu 408, no ako bude vyzerať napokon, sa ukáže až v najbližších rokoch.

Pre značku Opel však platí, že keď odhaľuje štúdie a koncepty, majú blízko k reálne predávaným modelom. Už spomínaný Opel GT X Experimental 2018 ponúkal skorú víziu modelu, ktorý dnes poznáme ako Mokka, a predzvesťou nového modelu bol aj starší koncept Experimental – Experimental GT z roku 1965.  Z neho sa nakoniec o niekoľko rokov neskôr stal Opel GT, korveta pre menej bonitných. Aj tento Opel Experimental je obrazom budúceho modelu značky Opel.









Pokračujte na ďalší príspevok »