Žiadne znižovanie! V Česku sa zvyšuje maximálna povolená rýchlosť. Na niektorých úsekoch tak bude povolená ísť rýchlejšie ako 130 km/h

Česko chce v najbližšej dobe zvýšiť rýchlostný limit na tamojších diaľniciach.

Vláda však uvažuje aj o zavedení iných noviniek.
Rýchlosť na diaľnici bude záležať od aktuálnej dopravnmej situácie a taktiež aj od počasia.
Vydané  Text: 

V Českej republike sa aktuálne živo diskutuje o zmenách rýchlostných limitov na vybraných úsekoch diaľnic. Okrem toho je súčasťou pripravovanej legislatívy aj zníženie veku pre získanie vodičského oprávnenia na 17 rokov či dokonca tzv. „vodičské preukazy na skúšku“. Najzaujímavejšou zmenou však z pohľadu Slovákov je nepochybne nová maximálna povolenej rýchlosť. To sa však v dohľadnej dobe bude týkať len vybraných cestných úsekov.

Diaľničných 150 km/h

Pripravovaná novela tamojšieho cestného zákona zavádza maximálnu povolenú rýchlosť na nových diaľničných úsekoch na 150 km/h. Český minister dopravy Martin Kupka však podľa sme.sk uvádza, že k zvýšeniu maximálnej rýchlosti nepríde plošne. Po úspešnom schválení v legislatívnom procese by sa nový rýchlostný limit mal dotknúť len nových alebo modernizovaných úsekov diaľnic. Dôležitým dodatkom ale je, že na týchto to musí umožňovať predovšetkým hustota dopravy. Ak sa tak nestane, maximálna rýchlosť zostáva nezmenených 130 km/h.

Na druhú stranu, novela zákona nepojednáva len o zvyšovaní maximálnej povolenej rýchlosti, ale taktiež aj o jej znižovaní. Ako uvádza portál auto.cz, z vyjadrenia tamojšieho rezortu dopravy je zrejmé, že nové diaľničné úseky budú osadené aktívnym monitorovaním situácie a premenlivými dopravnými značeniami Tie napríklad v horšom počasí alebo za zníženej viditeľnosti znížia rýchlostný limit aj pod 100 km/h.

Expert chce na diaľnici zaviesť novú maximálnu rýchlosť 60 km/h! Otvorene priznáva, že cieľom je znechutiť ľuďom jazdu autom

Česko chce zaviesť aj ďalšie zmeny

Pokiaľ legislatíva prejde potrebnými právnymi krokmi a senát a prezident ju schvália, teoreticky by sa už začiatkom budúceho roka mohla uviesť do platnosti. Aktuálne však nie sú všetky moderné úseky diaľnic prispôsobené na podobné zavádzanie nových rýchlostných limitov.Preto sa skôr očakáva, že sa diaľničná rýchlosť 150 km/h dostane do praxe do dvoch rokov od schválenia zákona.

Okrem nového rýchlostného limitu sa zavádza aj možnosť získania vodičského oprávnenia pre osoby od 17 rokov. Podobný zákon je pritom u nás v platnosti už niekoľko rokov. Mladý vodič tak musí do dovŕšenia plnoletosti jazdiť pod dohľadom mentora – skúseného vodiča. Jednou z ďalších zaujímavých legislatívnych noviniek je aj možnosť jazdy bez vodičského oprávnenia a dokladov od vozidla. Samozrejme, že vodič musí mať platný vodičský preukaz a auto musí byť legálne prihlásené do užívania, avšak od roku 2024 by vodiči nemuseli mať so sebou doklady, ktoré sú dnes povinnosťou.

Je načase meniť správanie motoristov, hovorí šéf diaľničnej spoločnosti. Pomohlo by úsekové meranie rýchlosti





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »