J.D. Power: Nové autá sa skutočne kazia častejšie. Najviac ocenení za kvalitu nových áut má značka KIA

Majitelia Kia hlásili najmenej problémov s kvalitou počas prvých 90 dní vlastníctva v štyroch segmentoch vozidiel.

J.D.Power získal dáta od takmer 100-tisíc majiteľov nových áut.
Jednotkou v otázke spoľahlivosti a kvality je model Forte, ktorý je sedanom odvodeným od modelu Ceed.
Vydané  Text: 

Ak chcete nové auto, ktoré má najmenej problémov s kvalitou a spoľahlivosťou, kúpte si auto značky KIA. Asi tak by sa dali zhrnúť úspechy tejto značky v štúdii J.D. Power 2023 U.S. Initial Quality Study (IQS). Ide o severoamerickú štúdiu, ktorá sa však týka aj automobiliek pôsobiacich v našom regióne.

Výročná správa analyzovala odpovede z 93 380 dokončených prieskumov od respondentov týkajúcich sa 33 značiek a 200 modelov vozidiel v 28 segmentoch. Vozidlá boli hodnotené z hľadiska jazdných skúseností, infotainmentu, hnacieho ústrojenstva, interiéru a exteriéru, ako aj celého radu problémov, ktoré nahlásili majitelia vozidiel.

Nové autá sa kazia častejšie – alebo sa majitelia viac sťažujú

Nové vozidlá sú čoraz problematickejšie, o čom svedčí aj počet problémov na 100 vozidiel (PP100), ktorý za posledné dva roky vzrástol na rekordných 30 PP100. Podľa dnes zverejnenej štúdie JD Power 2023 US Initial Quality Study SM (IQS) je nárast problémov o 12 PP100 väčší ako v roku 2022, čo nasleduje po zvýšení o 18 PP100 v roku 2022 od roku 2021. V roku 2023 je priemer v odvetví 192 PP100. Nižšie skóre odráža vyššiu kvalitu vozidla.

Pokračujúci pokles kvality možno pripísať viacerým faktorom, ako je väčšie využívanie technológií (problémy s audisystémom), ale aj nefunkčným doplnkom, ako sú držiaky na nápoje.

Automobilový priemysel čelí širokému spektru problémov s kvalitou, fenoménu, ktorý sa v 37-ročnej histórii IQS nevyskytol,“ povedal Frank Hanley, senior riaditeľ pre automobilový benchmarking v JD Power. „Odvetvie stojí na veľkej križovatke a cesta, ktorú si každý výrobca vyberie, je pre jeho budúcnosť prvoradá. Od pretrvávajúcich problémov, ktoré sa prenášajú z minulých rokov, až po nárast nových typov problémov, sú dnešné nové vozidlá komplexnejšie – ponúkajú nové a vzrušujúce technológie – ale nie vždy uspokoja majiteľov.“

Zatiaľ čo skúsenosti s jazdným zážitkom sú z roka na rok prakticky rovnaké, kvalita vo všetkých ostatných kategóriách podľa zistení J.D. Power klesá. Najväčší medziročný nárast počtu problémov je v kategórii funkcií, ovládacích prvkov a displejov (+3,2 PP100), nasleduje infotainment (+2,3 PP100). Problémy s operačným systémom Android Automotive Operating System (AAOS) J.D. Power považuje za jedno z kľúčových zistení štúdie

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Čoraz problematickejšie sú pritom aj základné prvky vozidla, ako kľučky dverí a bezpečnostné systémy.

Ostáva však nezodpovedaná dôležitá otázka: sú nové autá skutočne menej spoľahlivé alebo sú iba zákazníci oveľa citlivejší na kvalitu, než tomu bolo minulosti?

Inzercia

Inzercia

Najvyššie hodnotené značky a modely

Dodge je celkovo najvyššie hodnotenou značkou v počiatočnej kvalite so skóre 140 PP100. Medzi značkami pre masový trh je Ram (141 PP100) na druhom mieste a Buick (162 PP100) na treťom mieste.

Medzi prémiovými značkami je Alfa Romeo najvyššie so skóre 143 PP100. Porsche (167 PP100) je na druhom mieste a Cadillac (170 PP100) na treťom mieste.

Materská spoločnosť, ktorá získala najviac ocenení na úrovni modelov, je General Motors Company (sedem ocenení), nasleduje Hyundai Motor Group (päť) a Toyota Motor Corporation (štyri). Spomedzi značiek dostávajú najviac ocenení v segmente (štyri) ChevroletKia.

Modely Hyundai Motor Group, ktoré sú vo svojich segmentoch najvyššie, sú Genesis G80, KIA Rio (malé auto), KIA Forte (kompaktné auto), KIA Stinger (prémiové vozidlo strednej triedy) a KIA Carnival (minivan).

Kia jedinou značkou, ktorá získala ocenenie JD Power Award v tomto segmente už päť rokov po sebe.

 

 

 

 


Zdroje:  J.D. Power 2023 IQS








Pokračujte na ďalší príspevok »