Nové Mitsubishi ASX je už na Slovensku

Aktualizujeme stupne výbav a ceny. Slovenské zastúpenie značky Mitsubishi dnes v Bratislave oficiálne odhalilo novú generáciu modelu ASX aj s podrobnosťami o lokálnej ponuke.

Vydané  Text: 

### Nové ASX je už na Slovensku
Prvé kusy budú na Slovensku dodané v najbližších dňoch a podľa predstaviteľov značky ide o novú etapu pre značku pôsobiacu v Európe.

Nové ASX je síce prerobený Renault Captur, má však potenciál osloviť nových zákazníkov. Mitsubishi otvorene pripúšťa, že doterajších zákazníkov (17-tisíc v SR a ČR) nebude nový model oslovovať, mieni však zaujať celkom nových. Napriek tomu má Mitsubishi šancu zabodovať aj u klientov, ktorí si za roky pôsobenia na slovenskom a českom trhu vytvorili k japonskej značke silné sympatie a stali sa lojálnymi.

Argumenty v prospech kúpy sú napríklad aj 5-ročná záruka, univerzálna nabíjacia karta Mitsubishi Charge pre elektrifikovanú verziu, komplexný balík podpory súvisiacich s elektromobilitou dodanie riešení, servis, poradenstvo) a, samozrejme, charakter robustného mestského crossoveru.

Program podpory elektrifikácie pre firmy napríklad zohľadní aj rôzne zdroja nabíjania jednou kartou pre ľahšie vykazovanie nákladov na vozový park.

Okrem toho bude značka komunikovať najmä technologickú vyspelosť vozidla, ktorú by mali zákazníkom aktívne prezentovať aj predajcovia. Nové ASX je postavené na podvozkovej platforme CMF-B automobilovej aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi a vyrába sa v španielskom závode Valladollid automobilky Renault.

Ako má Mitsubishi presvedčiť, že je iný ako Renault? Odlišná je výbava vozidiel a ich ceny. Navyše, technológia plug-in pohonu je od Mitsubishi, v rámci off-record diskusie medzi novinármi zaznel aj názor, že zákazník tieto vozidlá aj tak nebude porovnávať, o čom však pochybujeme.

Slovenský trh má podľa odhadov predstaviteľov značky kapacitu na 500 predaných kusov na tento rok, v ČR to má byť asi dvojnásobok.

### Motorizácie nového Mitsubishi ASX
Pôvodný zámer rozdeliť objednávku pol na pol medzi spaľovacie a plug-in hybridné modely napokon nebol realizovaný, podstatne viac bude u nás dostupných modelov so spaľovacím motorom, pretože náš trh spoločne s českým a bulharským patrí medzi tie s najnižšími pomerovými registráciami elektrifikovaných automobilov. Na rozdiel od ostatných krajín Európy našim zákazníkom chýba akákoľvek podpora zo strany štátu, a to ako finančná, tak aj iné motivujúce faktory.

Základom nového crossoveru bude benzínový litrový motor s preplňovaním, ktorý sa bude ponúkať so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Pre zákazníkov požadujúcich vyšší výkon má byť k dispozícii preplňovaná jednotka 1,3 litra s priamym vstrekovaním v spojení so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, alebo sedemstupňovou dvojspojkovou automatickou prevodovkou (7DCT). ASX novej generácie bude prvým európskym modelom značky Mitsubishi s plne hybridným pohonom (HEV). Ten kombinuje benzínovú jednotku 1,6 litra s dvoma elektromotormi a automatickou viacrežimovou prevodovkou typu „dog gearbox“.

Vrcholom modelovej ponuky bude plug-in hybridné prevedenie (PHEV). Systém PHEV, zahŕňajúci benzínový motor 1,6 litra v spojení s dvoma elektromotormi a batériou s kapacitou 10,5 kWh, má byť v segmente B-SUV v rámci automobilovej aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi jedinečný. Mitsubishi ASX novej generácie tak kráča v šľapajach plug-in hybridných SUV Outlander PHEV a Eclipse Cross PHEV.

### Slovenské ceny a stupne výbav Mitsubishi ASX 2023/2024


*Pôvodný príspevok z 19.4.2023 bol aktualizovaný 21.4.2023 o ceny a stupne výbav.*









Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.