Majitelia pozemkov zdržiavajú príchod veľkého zamestnávateľa pri Prešove. Bosch má v pláne vyrábať elektrické motory pre bicykle

KRÁTKA SPRÁVA – Značka Bosch bude na východnom Slovensku vyrábať elektromotory, naráža však na odpor majiteľov pozemkov.

Vydané  Text: 

Príprava strategického parku Záborské pre Bosch naráža na majiteľov pozemkov, informuje denník Korzár ([zdroj](https://presov.korzar.sme.sk/c/23127476/priprava-strategickeho-parku-zaborske-pre-bosch-naraza-na-majitelov-pozemkov.html)).

V lokalite majú v blízkom období vyrásť výrobné haly nemeckej spoločnosti Bosch, ktorá plánuje vyrábať elektromotory pre bicykle. Samotná fabrika Bosch v Záborskom pri Prešove má zamestnať až 4-tisíc ľudí, pričom podľa exministra hospodárstva Richarda Sulíka vznikne ďalších štyritisíc nepriamych miest. Dokopy by tak malo vzniknúť až 8 000 nových pracovných miest v lokalite, ktorá podľa Sulíka „potrebuje takéto investície ako soľ“ ([august 2022, zdroj](https://kosice.korzar.sme.sk/c/23008852/koho-zamestna-volvo-a-bosch-manualna-praca-mladych-nelaka-talenty-su-v-zahranici.html)).

„Podarilo sa nám vyrokovať ďalšieho veľkého zamestnávateľa. Vláda schválila, že pozemky pod priemyselným parkom Záborské sú významnou investíciou. A tu plánuje firma Bosch postaviť svoju novú fabriku a zamestnať 4 000 ľudí a ďalších odhadom 4 000 nepriamo. Hoci to ešte nie je finálne rozhodnutie, z každej dobrej správy mám v tejto dobe radosť. A táto ma hreje pri srdci obzvlášť – východ potrebuje takéto investície ako soľ,“ napísal v auguste 2022 Richard Sulík na Facebooku.

Výmera parku by mala prekročiť 115 hektárov, čo je nepriamym predmetom sporu – niektorí vlastníci pozemkov sú proti výstavbe, ako pre Korzár povedala Kristína Maliňáková, starostka obce Záborské. Lokalita v priemyselnej zóne v Záborskom tak čaká na strategického investora, začiatok výroby bol pritom naplánovaný na koniec tohto roka.

Elektrický motor pre bicykle BOSCH Performance Line CX Race Limited Edition

Značka Bosch má mimoriadne komplexný sortiment produktov a jej význam a dosah rastie aj v čase elektromobility. Pre automobily dodáva komponenty už dávno a jej elektrické motory nachádzajú uplatnenie v širokom spektre odvetví – od motorizmu až po drobné elektromotorčeky. Pre bicykle s elektrickým pohonom dodáva nielen samotné elektromotory, ale aj kompletné e-bike riešenia, batérie, zobrazovacie zariadenia a tiež softvérové produkty.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Napríklad elektrický motor Performance Line CX Race Limited Edition umožňuje bicyklom dosahovať max. rýchlosť 25 km/h, generuje krútiaci moment až 85 Nm a má hmotnosť iba 2,75 kg.









Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!