Rusi obnovili výrobu značky Moskvič! Ako vždy utajujú dôležité detaily / Máme aj fotky interiéru

Predávať sa začne už o mesiac. Podľa agentúrnych správ sú nové Moskviče prezlečené čínske autá JAC, Rusi to popierajú.
Vydané  Text: 
### Moskvich 3 (modelový ročník 2023) Po dvoch desaťročiach prestávky Rusko v stredu spustilo výrobu automobilovej značky Moskvič v závode neďaleko Moskvy, ktorého sa vzdala francúzska automobilka Renault. S novým moderným čínskym dizajnom sotva pripomína klasiku zo sovietskej éry. Zatiaľ čo posledný Moskvič („moskvič“) bol základný trojpriestorový sedan alebo hatchback, Moskvič 3 je svalnatý benzínový crossover so zliatinovými kolesami, LED štrbinovými svetlometmi a veľkým centrálnym dotykovým displejom. V skutočnosti auto vyzerá identicky ako kompaktný crossover **Sehol X4** vyrobený čínskou spoločnosťou JAC, známy aj ako **JAC JS4**.
Moskvič 3 (modelový ročník 2023) vo výrobe
JAC JS4 - originálny model auta, ktorý prešlo pre ruský trh tzv. rebadgingom na Moskvich 3
Zdroje agentúry Reuters povedali, že sa používa dizajn, inžinierstvo a platforma JAC, pričom diely boli dodávané z Číny a vozidlá zobrazené pri uvedení na trh mali množstvo nálepiek JAC s kódmi dielov. **Maxim Klyushkin**, projektový manažér závodu, však odmietol potvrdiť, že čínska firma bola Moskvičovým partnerom. „Máme (ruského výrobcu nákladných vozidiel) Kamaz ako externého partnera a máme partnera na diaľku, s ktorým spolupracujeme,“ povedal. „Neuvádzame meno toho partnera.“ Kľuškin povedal, že auto bude mať protiblokovací brzdový systém (ABS), čo je jedna z funkcií, ktorú bol ruský AvtoVAZ nútený odstrániť z modelov Lada kvôli západným obchodným sankciám uvaleným v reakcii na prebiehajúci vojensko-teroristický útok Moskvy na Ukrajine. Verzie so spaľovacím pohonom budú pracovať so štvorvalcom 4-valcom 1,6i a preplňovaným agregátom 1,5 Turbo.
JAC JS4 - originálny model auta, ktorý prešlo pre ruský trh tzv. rebadgingom na Moskvich 3
Renault predal svoj väčšinový podiel v AvtoVAZ v máji údajne len za jeden rubeľ, no so šesťročnou opciou na jeho odkúpenie. Svoj moskovský závod, teraz premenovaný na moskovskú automobilku Moskvič, predala za ďalší rubeľ. S iba 600 vozidlami plánovanými na výrobu v tomto roku (z toho 200 elektrických) je nepravdepodobné, že by nové auto zmenilo pochmúrne vyhliadky odvetvia, ktorého ročný predaj by mohol uzavrieť rok pod hranicou 1 milióna po prvýkrát v modernej histórii Ruska. Konečný cieľ vlády vyrábať 100 000 vozidiel Moskvič ročne, z ktorých niektoré budú elektrické, je hlboko pod priemerom v odvetví pre automobilku s 200- až 300-tisíc automobilmi. Tesla vyrába vo svojom závode v Šanghaji 22 000 áut týždenne. „Prvé autá značky Moskvič zídu z výrobnej linky v decembri 2022,“ uviedol Kamaz vo vyhlásení.
JAC JS4 - interiér
JAC JS4 - Stredový dotykový displej s panelom ovládania klimatizácie a infotainmentu
JAC JS4 - variácie digitálneho prístrojového panela
Západné sankcie za vojenské aktivity Moskvy na Ukrajine nielen sťažili prístup k súčiastkam vyrobeným v zahraničí, ale pomohli aj vytlačiť zahraničných výrobcov. Kamaz a vláda založili nové dodávateľské reťazce, podrobnosti však nezverejnili. „Úlohou pre blízku budúcnosť je do konca roka 2023 zaviesť procesy montáže malých uzlov so zapojením miestnych dodávateľov,“ uviedol vo vyhlásení minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. Ministerstvo uviedlo, že spustenie výroby v plnom rozsahu poskytne prácu pre približne 40 000 ďalších ľudí. Moskvič 3 sa začne predávať v Rusku budúci mesiac, avšak cena ešte nebola zverejnená. Prezident Vladimir Putin minulý týždeň vyzval automobilky, aby držali ceny nižšie.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.