Apple ukázal novinku, ktorá zachráni život mnohým vodičom. Dostupná je v najnovších produktoch

Nový iPhone a Apple Watch vám v prípade dopravnej nehody dokážu atomaticky privolať pomoc. Apple predstavil novinkiu, ktorá v budúcnosti zachráni veľké množstvo životov.
Vydané  Text: 
Nestáva sa často, že na našom webe píšeme o technologických novinkách zo sveta IT. Avšak v tomto prípade urobíme jednu z výnimiek. Kalifornská spoločnosť Apple totiž na svojej každoročnej septembrovej konferencii predstavila novinku, ktorá má potenciál zachrániť veľké množstvo životov. Dostupná bude v najnovších zariadeniach ako sú Apple Watch Series 8 (SE a Ultra), iPhone 14 (Plus) a iPhone 14 Pro (Max). ### O čo ide? [Apple už skoršie v tomto roku predstavil spoločne s novými operačnými systémami aj kompletne prerobený CarPlay](https://www.autoviny.sk/novinky/123739/apple-predstavil-revolucny-carplay-nahradi-cely-infotainment-vasho-auta-vratane-pristrojoveho-panelu-ci-ovladania-klimatizacie). **Ten bude v budúcnosti schopný prebrať kontrolu nad infotainmenom v aute a prispôsobiť ho vašim potrebám**. To však bola len prvá z noviniek, ktoré kalifornský gigant v tomto roku predstavil. **7.9.2022 totiž prišlo k odhaleniu zásadnejšej novinky s potenciálom zachrániť v budúcnosti mnoho životov**. Ide totiž o funkciu umožňujúcu jednému z vyššie uvedených zariadení privolať pomoc v prípade dopravnej nehody. Podobný systém je dnes povinnou súčasťou každého nového auta. Jeho aktivovanie je možné urobiť manuálne, stlačením tlačidla, ktoré je na tento úkon určené alebo automaticky po vystrelení airbagov v aute. Avšak problém nastáva vtedy, keď máte auto, ktoré toto tlačidlo alebo systém privolania pomoci nemá. **Apple práve pre tento prípad osadil do svojich zariadení hneď niekoľko nových senzorov zachytávajúcich vnemy z prostredia**. Jedným z nich je úplne nový 3-osý gyroskop a akcelerometer. Oba komponenty spolupracujú s algoritmom, ktorý okamžite vyhodnocuje všetky získané údaje. **Podľa slov spoločnosti, akcelerometer v nových produktoch dokáže zaznamenať preťaženie až do 256G**. ### Spolupráca viacerých komponentov **Na tvorbu a tréning algoritmu boli použité dáta z profesionálnych senzorov zaznamenávajúcich simulované nárazy, ale taktiež aj údaje zo zariadení, ktoré boli priamo vystavené podobným typom nehôd**. Samotný algoritmus bol trénovaný viac ako jeden milión hodín. Počas tohto času vyhodnocoval viaceré dáta z reálnych situácií a simulovaných nárazov. Okrem spomenutých senzorov berie algoritmus do úvahy aj **dáta z GPS a taktiež údaje z barometra a mikrofónu**. Tie poskytujú dostatočný materiál vo forme zvukovej a tlakovej intenzity v kabíne auta. Apple pri spracovávaní údajov uvádza, že autonehoda má špecifickú zvukovú stopu, ktorá napomáha zariadeniam s detekciou zrážky.
Na získanie potrebných dát slúži predovšetkým úplne nový 3-osý gyroskop a akcelerometer. Okrem toho sa pracuje aj s údajmi z mikrofónu, barometra a GPS.
Dôležitou poznámkou je, že tieto produkty nemajú mikrofón zapnutý kedykoľvek. K jeho aktivovaniu z hľadiska novej funkcie príde len v momente, kedy sa telefón pripojí k autu pomocou CarPlay alebo Bluetooth či akcelerometer zaznamená zvýšenie rýchlosti ktoré je úmerné jazde vo vozidle. **Následne, pokiaľ sa auto stane účastníkom dopravnej nehody, telefón alebo hodinky na tento fakt upozornia svojho majiteľa**. Ten má 10 sekúnd na to, aby dokázal zareagovať a prípadné ďalšie kroky prerušiť. Pokiaľ však cestujúci v aute žiadnym spôsobom nezareaguje, zariadenie okamžite začína prednastavené úkony.
Hlásenie, ktoré sa zobrazí na hodinkách alebo smartfóne. Majiteľ má 10 sekúnd na reakciu, inak začne krízový scenár komunikácie.
### Automatické privolanie pomoci **Či už hodinky alebo telefón po desiatich sekundách bez zásahu majiteľa začnú s vytáčaním tiesňovej linky**. Automaticky sa odosielajú dáta o polohe vozidla, ktoré bolo účastníkom nehody. Okrem toho sú na túto udalosť upozornené aj všetky SOS kontakty vo vašom telefóne.
Na vyhodnocovanie udalosti boli použité dáta zo štyroch najčastejších typov nehôd. Ide o čelný náraz, bočný náraz, náraz zozadu a prevrátenie vozidla.
Crash Detection, ako Apple túto funkciu nazval, môže v budúcnosti zachrániť život mnohým ľuďom. **Už v minulosti sa totiž veľakrát stalo, že hodinky Apple Watch dokázali včas detegovať rôzne poruchy srdca a tým zachrániť svojho majiteľa**. Apple napríklad počas konferencie poukázal na príbeh, kedy sa otec so svojim dieťaťom zrútili v lietadle. Následne dieťa pomocou hodiniek dokázalo privolať pomoc a zachrániť tak seba aj svojho rodiča.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.