Koľko vydržia trojvalce a ako vylepšiť staršie auto? Májový auto motor a šport vychádza s novými témami a prílohou EXTRA Záhrada

Májové číslo časopisu auto motor a šport prichádza do predaja za 3,60 € na obálke s Alfa Romeo Tonale a VW Taigo a s prílohou EXTRA o záhrade.
Vydané  Text: 
* **Od utorka 26. apríla 2022 je v predaji nové májové číslo časopisu auto motor a šport;** * **Cena ostáva nezmenená: 3,60 €;** * **V májovom čísle vychádza 19 testov áut a motocyklov a ďalšie dôležité témy pre motoristov;** * **[Digitálne predplatné magazínu auto motor a šport](https://www.autoviny.sk/info/121041/predplatne-auto-motor-a-sport) ponúkame s výrazným cenovým zvýhodnením**. * **auto motor a šport je najčítanejší motoristický časopis na Slovensku;** ### Vyberáme z obsahu nového čísla Kompletný obsah zverejňujeme na konci tohto príspevku
* **Zahrievacie kolo / Alfa Romeo Tonale**. Alfa Romeo. Milovníkom automobilov sa pri vyslovení tohto legendárneho názvu zatají dych a všetci chceme, aby autá tejto značky skrášľovali naše cesty, parkovacie boxy a garáže. Nová Alfa Romeo Tonale má byť tým modelom, ktorý si získa pozornosť širokej verejnosti. A na túto úlohu sa pripravila naozaj dôkladne.
* **Tajné projekty / Nemeckí prémioví výrobcovia**. Audi avizuje koniec spaľovacích motorov a neplánuje už vyrábať malé autá. Mercedes prináša na trh jeden elektrický model za druhým. BMW ide v oblasti pohonu viackoľajne. Je čas veci utriediť a zhodnotiť.
* **POROVNÁVACÍ TEST / Ford Explorer vs. Land Rover Defender**. Skutočne plug-in hybridné pohony zmývajú emisnú špinu z veľkých SUV a off-roadov a v mene rozumu potláčajú emócie? To asi nie. Ale stále by ste mali vedieť, ktoré auto je lepšie: Ford alebo Land Rover?
* **Test / Volkswagen Taigo 1.5 TSI R-Line: Ľudové SUV**. Volkswagen to má predsa v názve, ale až pri Taigu sa mi to pripomenulo: ľudové vozidlo. Taigo totiž ponúka veľa muziky za prekvapivo rozumný peniaz.
* **Test / Dacia Jogger TCe 100 LPG Comfort**. Podobne ako komiksový Joggernaut, aj Dacia Jogger s obľubou napína svaly. Drsný výraz a bohaté oplastovanie vzbudzujú pocit, že s týmto autom zvládnete čokoľvek. Aká je však realita?
* **TEST / Škoda Kodiaq Sportline 2.0 TDI Evo 4 × 4.** Škoda Kodiaq Sportline ponúka oveľa viac, než len pekný vzhľad. A keďže pod kapotou ostrej verzie RS po novom nájdete už len benzínové TSI, žezlo najsilnejšej naftovej motorizácie preberá testovaný dvojliter 2.0 TDI Evo s výkonom 147 kW. * **TEST / BMW X3 xDrive30d**. Nie je to tak dávno, keď sa hovorilo, že ak SUV, tak jedine s poriadnym naftovým motorom. Dnes sa hovorí, že bez elektriny to nejde. No a čo, ak sa tieto požiadavky spoja?
* **TEST / Volvo XC40 Electric Recharge**. Elektrické Volvo XC40 nás zaujalo natoľko, že sme si ho vyskúšali hneď v dvoch verziách! * **TEST / Audi Q8 60 TFSIe quattro**. Ako prinútiť 2,5-tony vážiace 5-metrové SUV jazdiť za menej ako 8 l benzínu, keď zároveň dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za menej ako 6 sekúnd? V Audi na to majú recept.
* **Dlhodobý test / Kia Sportage 1.6 T-GDi MHEV**. Odmenou za odvahu často býva, že o vás ľudia častejšie hovoria. A to pri autách nie je na škodu. Kia Sportage má odvahy dosť a nielen v oblasti dizajnu.
* **PRÍLOHA EXTRA na tému ZÁHRADA**: Vertikálne kosenie – princíp, rady a typy vertikutátorov. Hnojenie – správna výživa pre trávnik. Čistiaca technika – nenahraditeľní elektrickí pomocníci. Grilovanie – gril, krb či kozub.
* **SERVIS / Nové povinné asistenčné systémy**. Nové nariadenie EÚ ukladá od polovice roka automobilkám povinnosť inštalovať viacero asistenčných systémov. Niektoré technológie na to potrebné však majú stále také vážne slabiny, že vodičov pravdepodobne skôr frustrujú, ako by im pomáhali.
* **SERVIS / Dodatočné vylepšenia auta**. Máte záujem o lepšie technológie, no nechcete preto kupovať úplne nové auto? Mnoho komfortných a bezpečnostných doplnkov si môžete do auta domontovať dodatočne. Ukážeme, čo zvládnu hobby mechanici sami a čo musia urobiť odborníci.
* **JAZDENÉ AUTO / Hyundai – litrový motor**. „Nič to nevydrží!“, „Neber to!“, „Radšej naftovú jednadevinu!“, „Po pár kilometroch sa to rozpadne!“, „Liter patrí do kosačky!“, „A do kopca to tlačíš?“, „Ten motor je výsmech!“… Aj takto nejako môžu znieť argumenty niekoho, kto s litrovým motorom ešte nejazdil. Skutočnosť je však úplne inde.
* **LIFESTYLE / Najlepšie mäsové špeciality sveta**. Snívate o dokonalom stejku či poriadnom mäsovom jedle? Milujete mäso natoľko, že by ste ho mohli jesť každý deň a nerozumiete, čo vystihuje slovíčko vegetarián? Inšpirujte sa gastronomickým prehľadom a vyrazte za chutným spoznávaním. Kde sa budú mäsožravci cítiť ako v raji?
* **Klasik / Škoda 1203**. Od narodenia až po hrob. Legendárna sanitka či pohrebák. Aj to bola Škoda 1203. Auto, ktoré je mnohými považované za katastrofu na kolesách, tu s nami bolo pri každej príležitosti. Zaspomínajme si spoločne na legendu, ktorá mala nahradiť tých najlepších zo západu.
* **ŠPORT / Formula 1**. Zmeny predpisov pred sezónou 2022 naznačovali, že zaužívané poriadky vo formule 1 by sa mohli zmeniť. Ferrari žiari, Mercedes sa trápi a nielen Red Bull čaká náročný rok.
* **Fascinácia / Ferrari 296 GTB**. Po superšporte SF90 teraz Ferrari elektrifikuje aj svoj menší rad športových áut, čo vedie k systémovému výkonu 610 kW (830 k) a krútiacemu momentu 900 Nm. Na vozovku ich prenášajú iba zadné kolesá. Ako teda jazdí nový plug-in hybrid 296 GTB?
### Kompletný obsah auto motor a šport č. 05/2022 **JAZDY A TESTY** * 22 **Toyota Aygo X** prináša do mesta nadhľad, ktorý jej poskytujú gény zo sveta SUV. * 30 **Ford Explorer** alebo **Land Rover Defender**? Ktorému to ide v teréne lepšie? * 36 **VW Taigo** to hrá na štýl, ku ktorému pridáva praktické vlastnosti a dobrú cenu. * 40 **Dacia Jogger** spaľuje okrem benzínu aj LPG. To vyzerá na nekonečný dojazd. * 44 **Škoda Kodiaq** s najsilnejším naftovým motorom. Nie je to RS, ale to neprekáža. * 46 **SEAT Leon** pripomína, že kombi môže by praktické, no zároveň aj zábavné. * 48 **BMW X3** ešte živí pod kapotou naftový trojliter. A dokáže s ním príjemné divy. * 50 **Peugeot 508** prináša nové ovocie spolupráce so športovým oddelením. * 52 **Mercedes-EQ EQV** je odpoveďou na štýlovú a ekologickú dopravu osôb. * 54 **Volvo XC40** s jedným, alebo s dvoma elektromotormi? Odpoveď prekvapí. * 58 **Audi Q8** vložilo do karosérie SUV kupé výkonný, no aj úsporný pohon. * 60 **Škoda Enyaq iV** dokáže zaujať aj inými prvkami ako len príťažlivou maskou. * 62 **Honda HR-V** je vždy pripravená vyriešiť nečakané nároky na priestor. * 64 **Kia Sportage** sa po čase opäť hlási na dlhodobý test. Sme na ňu zvedaví! * 68 **Mazda MX-30** stále dokáže vytiahnuť nejaké zaujímavé prekvapenie. **PREDSTAVUJEME** * 18 **Porsche 718 Cayman GT4 RS** mohol vzniknúť až teraz. Ani skôr, ani neskôr. * 20 **VW ID. Buzz** oživuje spomienky na začiatky veľkopriestorových áut. **TAJNÉ PROJEKTY** * 24 **Nemecké prémiové automobilky** ukazujú rôzne prístupy k budúcnosti. **EXTRA** * 69 Záhrada si na jar zaslúži hýčkanie a opateru. Vieme, ako jej to poskytnete. **SERVIS** * 80 **SsangYong vyvoláva medzi ľuďmi veľa otázok. My na ne máme odpovede**. * 82 **Pohony automobilky Toyota** sú veľmi dobre pripravené na budúcnosť. * 84 Technika odhaľuje mágiu skrytú za prepĺňaním turbodúchadlom. * 86 **Asistenčné systémy** budú povinne pribúdať, len či nás to bude aj tešiť. * 90 Kuny vedia narobiť v aute nepríjemnosti, dá sa však pred nimi brániť. * 92 **Moderné doplnky môžu pomôcť starším autám opäť získať mladosť**. * 98 **Modely Hyundai s 3 valcami a veľa kilometrov? Čo na to hovoria majitelia?** **LIFESTYLE** * 104 **BMW R 1250 RT** ukazuje, že na cestovanie sú aj iné stroje ako enduro. * 106 **Motocykle Zero** prinášajú elektrickú alternatívu nielen do miest. * 108 Mäsové špeciality môžu byť dôvodom vydať sa na cestu do sveta. **KLASIK** * 112 **Škoda 1203** mnohých sprevádzala pri pamätných životných momentoch. **ŠPORT** * 116 **Formula 1** má za sebou dramatický štart, aj doklepnutie zmien v predpisoch. **ROZHOVOR** * 120 **Peter Pecze zo Slovakia Ringu o tom, ako zlepšiť schopnosti mladých vodičov**. **FASCINÁCIA** * 122 **Ferrari 296 GTB** má recept na to, ako aj dnes zhmotniť krásne emócie. **RUBRIKY** * 6 Editoriál * 8 Zahrievacie kolo * 102 Tiráž * 128 Pripravujeme * 130 Autá v číslach

Predplatné auto motor a šport

Ak už máte predplatenú elektronickú verziu, prihláste sa tu. Vyberte si svoj variant predplatného jedným kliknutím: Elektronická verzia Úspora oproti printovej verzii je až 50% 19,80 € ročné predplatné 11,10 € polročné predplatné 1,98 €/ks jedno číslo Tlačená verzia Elektronické predplatné v cene 36,00 € ročné predplatné 20,00 € polročné predplatné 10,00 € štvrťročné predplatné... Prečítať celé








Pokračujte na ďalší príspevok »