Majitelia elektromobilov budú na daniach platiť menej! Česká vláda schválila opatrenia proti zdražovaniu pohonných hmôt.

Česi reagujú na vysoké ceny pohonných hmôt. Znižujú spotrebnú daň a cestnú daň na čas úplne rušia. Zvýhodnení budú aj majitelia ekologických áut.
Vydané  Text: 
Vládne celky vo viacerých krajinách Európy reagujú na cenový vývoj na trhu s ropou. Neustály rast cien pohonných hmôt sa síce v posledných dňoch zastavil, no aj tak sú na extrémne vysokej úrovni. Už pred zopár mesiacmi na túto situáciu reagovali naši susedia z Maďarska, ktorí zastropovali ceny pohonných hmôt. Podobne uvažovala aj poľská vláda, ktorá sa rozhodla dočasne znížiť DPH na palivá. Teraz sa k nim pridáva aj Česko. ### „Pomôže to všetkým občanom…“ Ako informuje [portál ceskenoviny.cz](https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vlada-schvalila-nizsi-spotrebni-dan-na-naftu-a-benzin-zvazuje-omezit-marze/2188577), ktorý spravuje Česká Tisková Kancelář (ČTK), **tamojšia vláda sa dohodla na balíčku opatrení, ktoré majú ľuďom dopomôcť prekonať zvyšovanie cien paliva**. Po svojom zasadnutí, ktoré sa konalo 6.4.2022, o tom informoval český premiér Petr Fiala (ODS). Balíček opatrení sa týka zníženia spotrebnej dane, zrušenia cestnej dane a **zrušenia povinnosti primiešavať biozložku do pohonných hmôt**. Petr Fiala k tejto novele zákona uviedol: „*Pomôže to všetkým občanom, ktorí potrebujú jazdiť, ale aj všetkým dopravcom. Toto opatrenie pomôže všetkým lepšie znášať zvyšovanie cien, ktoré spôsobila ruská agresia na Ukrajine.*“ **Podľa českého ministra financií Zbyňka Stanjury (ODS) dôležité bude nájsť správnu legislatívnu cestu, aby sa opatrenia dali do praxe aplikovať čo najskôr**. ### Rekordne vysoké ceny PHM **[Ceny benzínu a nafty](https://www.kurzy.cz/komodity/benzin-nafta-cena/) na tamojšom trhu zaznamenali svoje maximum okolo 10. marca 2022**. Maximá sú úzko prepojené práve s agresiou Ruska, ktorá vystrelila ceny ropy na niekoľkoročné vrcholy. **Liter benzínu na českom trhu v tom čase stál 47 Kč (1,92 €) a liter nafty sa pohyboval na priemernej sume 49,50 Kč (2,03 €)**. Koncom marca sa ceny za pohonné hmoty mierne znížili. **Posledný deň mesiaca sa priemerná cena benzínu pohybovala na úrovni 44,39 Kč (1,82 €) a nafta mala priemernú cenovku 46,87 Kč (1,92 €). 9.4.2022 bola priemerná cena v prípade benzínu 43,11 Kč (1,76 €) a nafta sa predávala za 45,75 Kč (1,87 €)**.
**Práve tieto ceny prinútili vládu prijať novelu zákona, ktorá znižuje spotrebnú dať na naftu aj benzín o 1,5 Kč (0,061 €) na liter. Doposiaľ bola [česká spotrebná daň](https://www.kurzy.cz/kalkulacka/spotrebni-dan-benzin-nafta/) za liter benzínu nastavená na 12,84 Kč (0,53 €) a v prípade litru nafty to bolo 9,95 Kč (0,41 €)**. Nové pravidlá by podľa Stanjury mali do platnosti vstúpiť už 1.6.2022 s tým, že ich platnosť bude do 30.9.2022. ### Výsledky kontrol boli neuspokojivé **Novela zákona sa však netýka len zníženia spotrebnej dane**. Podľa ČTK, **vláda veľmi intenzívne zvažuje aj možnosť zníženia maximálnych marží predajcom pohonných hmôt**. Dôvodom majú byť podľa Stanjury výsledky kontrol, ktoré tamojšia vláda vykonala. Od polovice marca 2022 nariadilo tamojšie Ministerstvo financií čerpacím staniciam hlásiť pravidelný cenový vývoj. Prvé výsledky kontrol boli zverejnené už 22. marca a v tej chvíli nepreukázali potrebu regulácie. Stanjura vo svojom vyhlásení však uvádza: „*S tými výsledkami nie som spokojný a budem o tom jednať. Jednou z možností je, a veľmi vážne to zvažujeme, stanovenie maximálnej marže. Máme k dispozícii už podrobnejšie informácie a ďalší časový rad údajov.*“ Zníženie marží má byť pritom ďalším krokom ako chce česká vláda reagovať na zvýšené ceny palív.
### Ruší sa cestná daň a pridávanie biozložky do nafty **Okrem toho je už na stole balíček noviel zákona, ktoré majú zrušiť primiešavanie biozložky do pohonných hmôt a taktiež zrušiť cestnú daň pre osobné autá, autobusy a nákladné autá do 12 ton**. Ďalším balíčkom opatrení má byť podpora elektromobility. Na tlačovej konferencii o tom informoval Zbyňek Stanjura. Podľa jeho slov by zrušenie cestnej dane spôsobilo zníženie jej výnosov o 4,2 miliardy korún (približne 171 750 230 €). „*Zrušenie povinnosti primiešavať biozložku do nafty ďalej povedie k zníženiu jej ceny v priemere o 1,5 až 2 Kč (0,061 – 0,082 €) na liter. Popri tom sme dopravcom odpustili zálohy za cestnú daň na celý rok a umožnili im odložiť platby DPH až do konca októbra, čo výrazne pomôže s ich cash-flow*“, uviedol Stanjura. **Celkovo by sa tak mohli znížiť ceny pohonných hmôt o 3 až 4,5 koruny (0,12 – 0,18 €) na liter**. ### Zvýhodnenie majiteľov nízkoemisných áut Ministerstvo financií Českej republiky sa však okrem znižovania spotrebnej dane, cestnej dane a zrušenia povinnosti primiešavať biozložku do PHM zameralo aj na podporu ekologickej mobility. **Zamestnanci, ktorí využívajú takéto autá k služobným a súkromným účelom by mali odvádzať na daniach menej kvôli ich používaniu**. „*V prípade využívania služobného nízkoemisného vozidla zamestnancom nielen pre služobné, ale aj pre súkromné účely, dôjde k zníženiu výšky príjmu zamestnanca, ktoré sa odvíja od vstupnej ceny využívaného vozidla (pozn. ČTK: dnes je to 1 % vstupnej hodnoty auta mesačne). **Po novom bude takýto zamestnanec odvádzať len 0,5 % mesačne**. Bude tak pre neho omnoho výhodnejšie využívať nízkoemisné auto,*“ uviedlo ministerstvo.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.