Toto je KIA EV9: Vysúvacie strešné nosiče, displej v prednej maske a kamery namiesto zrkadiel

Podľa automobilky je nové SUV ideálne pre rodiny s deťmi, ktorým ponúka slobodu pri trávení voľného času mimo centier miest.
Vydané  Text: 
Rovnako ako nedávno uvedený model EV6, aj koncept EV9 je špecializované elektrické vozidlo, ktoré značka Kia dôsledne vyvinula a optimalizovala na báze vlastnej globálnej modulárnej platformy pre elektrické vozidlá E-GMP (Electric Global Modular Platform). Koncepčné SUV ponúka výraznú vizuálnu estetiku vďaka dizajnovej filozofii značky Kia „Zjednotenie protikladov“ a hneď niekoľko zaujímavých vlastností. Na začiatkok uveďme napríklad protismerne sa otvárajúce zadné dvere, „neviditeľné“ kľučky dverí, chýbajúci B-stlpik karosérie, novú koncepciu volantu a interiér s tromi radmi sedadiel. Kia Concept EV9 má dĺžku 4 930 mm, šírku 2 055 mm, výšku 1 790 mm a rázvor kolies dosahuje až 3 100 mm. Už pri pohľade zvonka tak poukazuje na to, že má vnútri tri rady sedadiel a dostatok miesta pre hlavy zadných pasažierov vďaka hranatým zadným partiám. Vozidlo pritom stojí až na 22-palcových diskoch.
### Digitálna predná maska a zasúvacie nosiče V ére batériových elektrických vozidiel (BEV) dostala kultová tigria maska značky Kia nové stvárnenie, ktoré sa predstavuje práve na koncepte EV9. **Digitálna tigria maska** má výhodu v tom, že elektromobily na rozdiel od automobilov so spaľovacím motorom nepotrebujú tradičnú mriežku chladiča. Vďaka tomu má koncept EV9 celú prednú časť vo farbe karosérie a obsahuje zložitý displej so vzorom hviezdneho oblaku, ktorý je úplne skrytý za panelom karosérie konceptu EV9, keď sa nepoužíva. Sekvenčné vzory vytvárajú „uvítacie svetlo“ pre vodiča a zároveň slúžia na správne nasmerovanie svetiel počas jazdy. Vďaka možnostiam, ktoré ponúka nová mriežka s upraveným dizajnom a digitálna tigria maska, vznikol nový dizajn vetracích otvorov, ktorý znižuje hmotnosť prednej časti vozidla a výrazne zlepšuje aerodynamiku.
Aerodynamickú účinnosť ďalej zvyšujú **zasúvacie pozdĺžne strešné nosiče**, ktoré sa v čase nepoužívania zasunú do strechy a prispejú k plynulému prúdeniu vzduchu nad vozidlom. V prípade potreby sa dajú strešné nosiče zdvihnúť jednoduchým stlačením tlačidla, čo ešte viac zvýrazňuje akčnosť a všestranný charakter konceptu EV9. Kamerový monitorovací systém novej generácie, ktorý nahradil konvenčné vonkajšie spätné zrkadlá, prispieva k zlepšeniu aerodynamických vlastností vozidla a súčasne u vodiča zlepšuje vnímanie priestoru.
### Transformácia vnútorného priestoru Podobne ako dizajn exteriéru, aj interiér konceptu EV9 je výrazne ovplyvnený pilierom „Odvaha z prírody“ z filozofie dizajnu Spojenie protikladov. Interaktívny 27-palcový ultraširoký displej spája fyzické vozidlo Concept EV9 s virtuálnym svetom. Má na starosti zabezpečovanie všetkých potrieb vodiča a cestujúcich, ako sú napríklad médiá, ovládanie klimatizácie či prvky komfortu a ich funkcie. Tento „futuristický“ charakter siaha od vizionárskeho dizajnu interiéru až po volant. **Súčasný automobilový priemysel pristupuje k volantu ako k samostatnému produktu** a považuje ho za akýsi úplne nezávislý podsystém. V Koncepte EV9 sa však uplatnil radikálne odlišný prístup, v rámci ktorého je volant iba **vysúvacia podložka riadenia** a akýmsi rozšírením interiéru.
Toto plne elektrické SUV ponúka tri pokrokové režimy interiéru, ktoré odrážajú rozdielne situácie a požiadavky na ceste. Režim „Active“ je určený pre situácie, keď sa koncept EV9 pohybuje, a zabezpečuje vodičovi a cestujúcim optimálny zážitok z jazdy. Dva ďalšie režimy sa týkajú stavu, keď sa vozidlo nepohybuje: Režim „Pause“ upravuje priestor interiéru tak, aby sa viac podobal salóniku prvej triedy, a režim „Enjoy“ pomocou otáčania trojradovej konfigurácie sedadiel premení interiér na priestor na odpočinok počas prestojov.
### Vysoké ambície Kie v oblasti mobility Spoločnosť Kia nedávno oznámila svoju firemnú víziu stať sa „poskytovateľom udržateľných riešení v oblasti mobility“ spolu so zámerom **dosiahnuť uhlíkovú neutralitu** v celom svojom hodnotovom reťazci **do roku 2045**. Oznámila to 11. novembra 2021 na podujatí s názvom „Kia Sustainability Movement“. Cieľ uhlíkovej neutrality pozostáva z troch pilierov, ktoré tvoria záväzky „udržateľnej mobility“, „udržateľnej planéty“ a „udržateľnej energie“. Táto stratégia zahŕňa procesy od logistiky cez výrobu a používanie vozidiel až po likvidáciu odpadu. **Koncept EV9** stelesňuje významnú súčasť tejto stratégie ako ďalší možný prírastok do technologicky vyspelého radu vozidiel BEV značky Kia. Kia EV9 zažila svoju premiéru v novembri a hoci zatiaľ ide o koncept, očakávame, že čoskoro predstavený produkčný model bude veľmi podobný a až na niekoľko technologických kuriozít bude skutočne vychádzať z odvážneho vozidla predstaveného v Los Angeles.








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.