Miloš Zeman nesúhlasí so zákazom spaľovacích áut! Vyzýva na odstúpenie od Zelenej dohody

Prezident Českej republiky vo svojom vianočnom príhovore ostro skritizoval Zelenú dohodu.
Vydané  Text: 
Vianočné posolstvo českého prezidenta, Miloša Zemana, sa tento rok nieslo v negatívnom duchu. *„Nebol to dobrý rok,“* uviedol Miloš Zeman hneď na začiatku svojho prejavu k občanom. K hlavným tohtoročným témam prezidenta patrila aj takzvaná Zelená dohoda pre Európu, ktorú iniciovala Európska komisia. **Ide o komplexný plán znížiť emisie skleníkových plynov Európskej únie o 55 % do roku 2030, ktorý vyvolal zmiešané reakcie zo strany širokej verejnosti aj odborníkov.** Prezident Českej republiky, Miloš Zeman, vyjadril svoj odmietavý postoj k Zelenej dohode: *„Musíme sa vyviazať zo zeleného údelu pre Európu, ktorý je hlavným dôvodom rastu cien energií,“* povedal Zeman. Cena elektriny by totiž podľa odhadov mohla vzrásť o 30 percent a plynu až o 50 percent. Green Deal podľa Zemana prikazuje prestať v roku 2030 kúriť zemným plynom a v roku 2035 nejazdiť v automobiloch so spaľovacími motormi. *„Toto všetko by podlomilo našu energetiku s tým, že by to viedlo k energetickej chudobe,“* vyhlásil prezident. Odstavovanie funkčných elektrární podľa neho znižuje ponuku energií *„a pri konštantnom, alebo dokonca rastúcom dopyte, je prirodzeným výsledkom rast ceny,“* dodal. Zelená dohoda je podľa Zemana dôsledkom toho, že sa z ekológie stalo náboženstvo. *„Ako každé náboženstvo, aj toto má svojich prorokov,“* narážal vo svojom komentári na švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú.
**Návrh Európskej komisie na zákaz výroby a predaja automobilov so spaľovacími motormi po roku 2035 označil pred týždňom za neprijateľný aj premiér Českej republiky**, Petr Fiala. *„Ohrozilo by to existenčne množstvo ľudí, ktorí u nás osobný automobil nepoužívajú ako nejaký luxus alebo pre zábavu,“* povedal k téme Fiala. Ďalší politici sa však voči prejavu prezidenta, Miloša Zemana, ohradili. *„Bohužiaľ svoju reč ponížil strašením o terore či šírením dezinformácií o zákaze plynu v roku 2030,“* reagoval na prezidenta predseda Pirátov, Ivan Bartoš. Podľa neho má byť ekologická transformácia výzvou, nie hrozbou. Pomerne neutrálne sa vyjadril tamojší minister priemyslu a obchodu Síkela: *„Maximálne sa vynasnažím, aby sa Zelená dohoda stala v budúcnosti pre náš priemysel predovšetkým zaujímavou príležitosťou,“* uviedol na Twitteri. ### VIDEO: Pozrite si celý príhovor prezidenta Českej republiky, Miloša Zemana.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »