Spaľováky ešte nepovedali posledné slovo! Volkswagen prišiel s motorom, ktorý dokáže znížiť emisie až o 95 %

Volkswagen na spaľovacie motory úplne nezanevrel.
Vydané  Text: 
Volkswagen plánuje do roku 2030 znížiť uhlíkovú Európe až o 40 percent, a preto sa čoraz viac zameriava na vývoj elektrifikovaných vozidiel. Nemci však hľadajú aj ďalšie spôsoby, ako znížiť emisie prostredníctvom klasických spaľovacích motorov. Ďalšou alternatívou má byť **využitie parafínových palív v najnovších štvorvalcových naftových motoroch** koncernu Volkswagen. Tieto novo vyvinuté naftové palivá umožňujú, najmä vďaka prítomným biozložkám, **znížiť množstvo vypúšťaného CO2 až o 95 percent v porovnaní s konvenčnou naftou.** Každý Volkswagen so 4-valcovým dieselovým motorom (TDI) je od tohto roku prispôsobený na prevádzku s parafínovými naftovými palivami v súlade s európskou normou EN 15940. Thomas Garbe, šéf oddelenia pre fosílne palivá vo Volkswagene, vysvetľuje: *„Pomocou ekologických palív v našich modeloch umožňujeme zákazníkom v celej Európe výrazne znížiť emisie CO2, len čo bude palivo lokálne dostupné. Napríklad použitie parafínových palív je rozumnou doplnkovou možnosťou najmä pre spoločnosti so zmiešaným vozovým parkom zloženým z modelov s elektrickým a konvenčným pohonom.“*
Existuje široká škála rôznych parafínových palív. Mnohé sa vyrábajú napríklad zo zvyškových a odpadových materiálov ako je napríklad HVO (hydrorafinovaný rastlinný olej). Tieto rastlinné oleje sa reakciou s vodíkom premieňajú na uhľovodíky a môžu sa pridávať do motorovej nafty v akomkoľvek množstve. **To znamená, že naftu môžu úplne nahradiť.** Na výrobu HVO možno použiť aj rastlinné oleje ako napríklad repkový olej, avšak maximálny environmentálny prínos sa dosiahne iba pri výrobe z biologických zvyškov a odpadových materiálov. Biopalivá ako HVO sú už dostupné na trhu už dnes a **je pravdepodobné, že ich podiel by sa mohol v priebehu nasledujúcich rokoch zvýšiť na 20 až 30 percent.** Volkswagen tiež tvrdí, že všetky motory budú môcť neskôr využívať aj syntetické palivá, o ktorých sme písali už v minulosti. Posledný vývoj v tejto oblasti naznačuje, že elektromobily nemusia byť jediným riešením a spaľovacie motory majú šancu na život aj po roku 2035.

Posledná nádej pre spaľovacie autá? Vďaka syntetickým palivám by mohli motory prežiť ďalších 50 rokov

V porovnaní s klasickou ropou by došlo k zníženiu ekologickej záťaže až o 85 percent, ak by sa hneď teraz začala používať táto „novinka“.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.