Tesla mala výpadok serverov. Tisíce ľudí sa nemohli dostať do auta

Ako by ste na podobnú situáciu reagovali vy?
Vydané  Text: 
Hovoríme to dosť často a podobný názor počúvame zo všetkých strán. Moderné autá sú už skôr počítače na kolesách, čo so sebou prináša problémy, ktoré sme doteraz mohli vidieť skutočne len vo svete IT. Skvelým príkladom moderného sveta je americká Tesla, ktorá pred pár dňami mala na americkom a kanadskom trhu výpadok serverov. Ten spôsobil mnohým ľuďom problémy a neskôr sa čiastočne rozšíril do celého sveta. ### Aplikácia prestala fungovať Americká Tesla je priekopníkom moderných technológií. Jej elektrické autá majú niekoľkoročný náskok pred konkurenciou. Či už ide o technickú stránku auta alebo o jeho moderné vymoženosti, nikto nemôže Tesle odoprieť významný pokrok za poslednú dekádu. S technologickým pokrokom však úzko súvisia aj problémy, ktoré drvivá väčšina áut na svete nemá. Niektorí vodiči modelov Tesla totiž na vstup do auta a komunikáciu s ním využívajú svoj smartfón. Stačí pokiaľ si majiteľ Tesly stiahne aplikáciu a následne ju autorizuje. Získa tak prístup k viacerým funkciám ovládania, no predovšetkým bezkľúčovému prístupu k autu a k štartovaniu. A tu nastal problém. Výpadok serverov po aktualizácii totiž spôsobil, že aplikácia sa nemohla k autu pripojiť a tým pádom zostali mnohí vodiči dá sa povedať, že vymknutí zo svojho auta.
### Auto sa dalo používať aj napriek výpadku Problém zasiahol, respektíve mohol zasiahnuť každého, kto využíva telefón ako kľúč k autu. Ako informuje server Electrek, pokiaľ majiteľ nezatvoril aplikáciu pred výpadkom, mohol sa s telefónom do auta stále dostať, avšak nemohol na diaľku ovládať niektoré jeho funkcie. Po opätovnom „nahodení“ serverov sa síce výpadok podarilo odstrániť, avšak problémom začali trpieť aj niektorí vodiči naprieč celým svetom. Našťastie, Tesla okamžite reagovala a problém sa po krátkej dobe podarilo odstrániť. Na vzniknutú situáciu samozrejme reagoval aj Elon Musk pomocou sociálnej siete Twitter. Ten sa za výpadok ospravedlnil a uviedol, čo ho mohlo spôsobiť. Ako sa ukázalo, výpadok bol spôsobený aktualizáciou aplikácie a zlým nastavením siete. Tým pádom sa aplikácia a auto nedokázali pripojiť k serverom a majiteľ ich tak nemohol ovládať. Elon Musk v Tweete dodal, že podobný výpadok sa už nezopakuje. Je však možné, že s rozsiahlou digitalizáciou, ktorá sa aktuálne týka celého motoristického sveta sa dočkáme v budúcnosti podobných výpadkov aj pri iných automobilkách. Našťastie je takéto problémy možné odstrániť bez potreby servisného zásahu jednoduchou aktualizáciou. Tak či onak, autá Tesly mohli svoji majitelia využívať aj počas výpadku. Stačilo, že mali pri sebe autorizačnú kartu alebo klasický kľúč od auta.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!