Nový Hyundai má v interiéri magnetickú tabulu a sedadlá vyrobené z plastových PET fliaš! Objavte s nami IONIQ 5:

Pozreli sme sa do interiéru nového Hyundai IONIQ 5!
Vydané  Text: 
Už v minulom dieli sme sa venovali zaujímavým dizajnovým prvkom, ktoré do sveta automobilov prináša Hyundai IONIQ 5. ide o auto, ktoré dizajnéri aj konštruktéri navrhovali s ohľadom na budúcnosť. **Zároveň nám takýmto spôsobom automobilka naznačuje, aké možnosti ponúkajú platformy pre elektrické vozidlá, ktoré nie sú naviazané na spaľovací motor či prevodovku.** Elektrické vozidlá umožňujú odklon od klasických dizajnových noriem. Aj preto môžeme v modeli IONIQ 5 nájsť vychytávky, ktoré by v prípade klasických áut so spaľovacím motorom neboli uskutočniteľné.
### OBÝVAČKA NA KOLESÁCH Interiér sa nesie v duchu témy obývacieho priestoru. Tvarom, možnosťami aj materiálmi tak kabína pripomína viac spoločenskú izbu než klasický interiér auta. V tomto prípade tu nenájdete ani stredovú konzolu, ktorá v spaľovacích autách zaberá veľkú časť vnútorného priestoru. Keďže IONIQ 5 využíva elektrický pohon s batériou v podlahe, priestor pre posádku sa zásadne zväčšil v pozdĺžnom aj priečnom smere. **Vďaka jednoduchšej konštrukcii elektrického vozidla mohli konštruktéri posunúť kolesá viac do rohov karosérie, čím natiahli rázvor až na 3 000 mm.** Vďaka tomu vznikol vo vnútri priestor na úrovni prezidentských limuzín. Na rozdiel od nich však má IONIQ ešte jedno eso v rukáve. Keďže predné a zadné kolesá nespája žiaden hriadeľ, ktorý by za normálnych okolností viedol stredom kabíny, **vznikla v IONIQu 5 úplne rovná podlaha.**
Viac možností pohybu a vzdušnosti ponúka rovná podlaha medzi vodičom a spolujazdcom.
Túto skutočnosť sa rozhodli využiť a zvýrazniť aj dizajnéri, ktorí sa rozhodli uvoľniť priestor medzi vodičom a spolujazdcom tak, že **po novom môžete prechádzať z jednej strany auta na druhú bez toho, aby ste museli vystúpiť z auta!** Prípadne si na rovnú podlahu môžete položiť tašku alebo iné drobnosti. Pokiaľ ste však fanúšikom klasických stredových odkladacích priestorov, nemusíte smútiť. Hyundai prišiel s vlastnou verziou, ktorú nazval Universal Island. **Okrem toho, že podporuje nabíjanie mobilných zariadení, poskytuje miesto na poháre či iné drobnosti, prichádza Universal Island s možnosťou pozdĺžneho posúvania (dopredu alebo dozadu).** Na jej vrchu sa dokonca nachádza aj lakťová opierka, ktorá sa hýbe spoločne s „ostrovom“, takže všetko budete mať vždy na dosah ruky.
Tematika obývacej izby pokračuje ďalej so sedadlami. Asi najviac udrú do očí tie predné, ktoré majú bližšie ku klasickým relaxačným kreslám. Počas nabíjania môžete sklápať nielen operadlá, ale tiež vysúvať oporu pre nohy. **Za volantom sa tak môžete doslova vystrieť a zrelaxovať ako na ležadle pri mori.** Sedadlá môžu byť podľa ročného obdobia dokonca vyhrievané či chladené a v porovnaní s inými modelmi majú štíhlejšiu konštrukciu, čo pomohlo vytvoriť ešte viac miesta pre cestujúcich v druhom rade.
Zadná lavica taktiež poskytuje nadštandardný komfort, ktorý v tejto veľkostnej triede azda nemá konkurenciu. **Okrem toho, že sú posuvné v rozsahu 135 mm a sklopné v pomere 60 : 40, ponúkajú cestujúcim vzadu prvotriedne možnosti konektivity.** IONIQ 5 s inovatívnou funkciou V2L zákazníkom umožňuje nabíjanie rôznych elektrických zariadení, napr. elektrické bicykle, notebooky, tablety, kolobežky či kempovaciu výbavu, vďaka čomu slúži ako nabíjačka na kolesách.
**Funkcia V2L dodáva výkon až do 3,6 kW. Konektor V2L sa nachádza pod druhým radom sedadiel a je možné ho aktivovať, keď je vozidlo zapnuté.** Ďalší konektor V2L sa nachádza pri nabíjacom konektore na vonkajšej strane vozidla. S pomocou meniča napätia si môžu zákazníci nabíjať svoje elektrické zariadenia. Vonkajší konektor poskytuje energiu, aj keď je vozidlo vypnuté.
### EKOLOGICKÉ MATERIÁLY Značka Hyundai chce pri modeli IONIQ 5 demonštrovať svoju **zodpovednosť voči životnému prostrediu, ktorá sa elektrifikáciou nekončí.** Šetrnejší k prírode musí byť aj výrobný proces a použité materiály. V tomto patrí nový IONIQ 5 k lídrom v automobilovej oblasti. Mnoho dotykových plôch interiéru — sedadlá, strop, obloženie dverí, podlaha či lakťové opierky — **využíva materiály pochádzajúce z ekologických a trvalo udržateľných zdrojov,** akými sú recyklované PET fľaše a rastlinné (bio PET) priadze ako aj prírodné vlnené priadze, kožu ekologicky spracovanú rastlinnými výťažkami a bio laky s rastlinnými výťažkami.
Súčasťou výbavy modelu IONIQ 5 môže byť aj ekologická strecha so solárnymi panelmi, ktorá podporí elektrické batérie vozidla energiou získanou zo slnka pre vyššiu efektivitu. Solárna strecha tak predíde vybitiu batérií a zároveň poskytne dodatočný dojazd.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »