Neuveriteľné zábery! Toto sa stane s autom, keď doňho udrie blesk

Odmalička nám bolo hovorené, že auto sa v okamihu úderu blesku správa ako Faradayova klietka. V ideálnom prípade by tak vnútorný priestor klietky mal byť chránený, pričom energia napäťového výboja (blesku) sa rozloží po povrchu. **Automobil však nie je dokonalou klietkou** a aj keď dokáže vonkajšie elektromagnetické pole zoslabiť, nie vždy sa ho konštrukcii podarí úplne… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Odmalička nám bolo hovorené, že auto sa v okamihu úderu blesku správa ako Faradayova klietka. V ideálnom prípade by tak vnútorný priestor klietky mal byť chránený, pričom energia napäťového výboja (blesku) sa rozloží po povrchu. **Automobil však nie je dokonalou klietkou** a aj keď dokáže vonkajšie elektromagnetické pole zoslabiť, nie vždy sa ho konštrukcii podarí úplne odtieniť. Veľká diskusia sa vedia najmä na tému auta a jeho bezpečnosti počas búrky. Niektorí tvrdia, že auto je jedným z najlepších úkrytov pred bleskom. Iní naopak varujú, že vás auto pred týmto živlom ochrániť nemusí. **Ako to teda v skutočnosti je?** Sila blesku je v každom prípade enormná a ľahko prejde aj cez nevodivé materiály, ktoré jednoducho zničí alebo roztaví. Pri rýchlosti od 160 až do 1 600 km/s **jeho teplota dosahuje až neuveriteľných 30 000 stupňov Celzia.**
Takúto skúsenosť má po novom aj Eric Wilkinson, keď do jeho pracovného pick-upu Ford Super Duty udrel blesk s ničivými následkami. Zvonku to síce len vyzerá ako prasknuté čelné sklo, v skutočnosti sú škody oveľa väčšie. **Pohľad zo sedadla vodiča ukazuje spálenú a roztopenú palubnú dosku so zničeným interiérom.** Vyzerá to tak, že blesk rozdelil palubnú dosku na dve polovice a prešiel povrchom ako nôž maslom. Našťastie bolo auto v tom čase opustené a nikto v ňom nesedel. Ktovie, aké by boli následky, keby bolo auto v pohybe aj s cestujúcimi. V niektorých prípadoch však auto skutočne môže byť jedným z najbezpečnejších miest počas búrky, ale **len pri dodržaní určitých pravidiel.** Ak viete, že ste v nebezpečnej blízkosti blesku, čo najskôr nájdite vhodné miesto, kde zaparkujete.
Auto vás síce pred prípadným úderom blesku pomôže ochrániť, no v bezpečí ste len vtedy, ak sa nebudete dotýkať okien, volantu, dverí či prevodovej páky. Najbezpečnejšie je skrížiť nohy na sedadle a ruky si položiť do lona, vypnite motor aj všetky GPS a mobilné zariadenia, lebo by sa výboj totiž mohol dostať do vnútra auta cez drôty antény.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!