NOVÁ KIA CEED: Čo sa zmenilo, kedy sa začne vyrábať na Slovensku a za koľko?

Facelift tretej generácie Kie Ceed priniesol nielen estetické, ale aj funkčné vylepšenia, dokonca sa modernizovala aj ponuka motorizácií.
Vydané  Text: 
Kia Ceed je odteraz ešte atraktívnejšia. Model, ktorý si získal priazeň odbornej, ale aj laickej verejnosti, môžeme smelo považovať za lepší štandard svojej triedy, kategórie a segmentu C. Ceedy aj doteraz ponúkali vysokú estetickú hodnotu a množstvo praktických funkcií, ktoré na rozdiel od mnohých výrobcov nezačali nepriaznivo ovplyvňovať jazdu samotnú – napríklad systém pre udržiavanie v jazdnom pruhu je v Ceede spracovaný podstatne lepšie ako u konkurentov, vďaka čomu neobťažuje, volant s vodičom nebojuje, ale doslova ho len podporuje v jazde v strede pruhu. Tieto a ďalšie svoje hodnoty si Ceed má zachovať aj po facelifte, ktorý práve dnes automobilka ohlásila, pridať však má ešte modernejší vizuál exteriéru, menšie úpravy v interiéri a tiež novú techniku. ### Vylepšenia zvonka Novinka má pôsobiť modernejšie ako verzia pred faceliftom, ale ako si môžete všimnúť, upravovali sa iba detaily, podobne ako [pri poslednom facelifte konkurenčného modelu Hyundai i30](https://www.autoviny.sk/testy/121327/prva-jazda-novy-hyundai-i30-15-dpi-a-i30-wagon-n-line-16-crdi). Nová vnútorná grafika svetlometov, nápadne modernizovaná maska chladiča a nárazník, to všetko sa podieľa na omladení exteriéru. **Všetky modely a varianty radu Ceed majú nové svetlomety s technológiou Full LED** s integrovanými svetlami na denné svietenie Zvláštna pozornosť sa venovala tomu, aby sa jednotlivé varianty (základná úroveň, PHEV, GT-Line a GT) od seba odlišovali a boli čo najunikátnejšie. Plug-in hybridné modely (PHEV) majú uzavretú mriežku chladiča s nápadnou povrchovou úpravou v kontrastných farbách. Na zadnej časti vozidla bol v záujme zvýraznenia jednoduchosti nového znaku Kia vyhladený povrch medzi združenými svetlami LED, aby zodpovedal novému logu značky. Model PHEV má nový znak viac v súlade s nedávno aktualizovaným vzhľadom loga spoločnosti. Zadný športový nárazník je doplnený o nový difúzor lesklej čiernej farby a evokuje matnú chrómovú povrchovú úpravu, ktorá zdobí prednú časť. ### Fotogaléria: KIA CEED SW – kombi (facelift 2021) [GALLERY id=31655] ### Vylepšenia zvnútra Nový Kia Ceed prišla s novým logom na kapote a piatych dverách, ale aj v interiéri. To znamená, že volant pôsobí ako nový a nové logá sa premietli aj do grafického prostredia v infotainmente a prístrojovom paneli. Interiér inak ostáva zachovaný a je potrebné podotknúť, že s ohľadom na to, že ide o facelift, s tým nemáme problém. Interiér bol kvalitný aj doteraz, mal dobrú ergonómiu aj celkovú dobrú atmosféru.
### Motorizácie Motoristi budú mať pri kúpe nového Ceedu na výber z preplňovaných benzínových a vznetových motorov, konkrétne ide o 1,0-litrové a 1,5-litrové zážihové a 1,6-litrové vznetové motory, pričom všetky využívajú technológiu Smartstream, čo je technológia nepretržitej regulácie ventilov motorov (CVVD). **Nový 1,5-litrový motor T-GDi (160 k)** sa vyrába v slovenskom závode spoločnosti Kia v Žiline – kde sa vyrába aj celá rodina vozidiel Ceed, vystriedal doterajší 1,4-litrový T-GDi, je spojený so sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou (7DCT) alebo šesťstupňovou manuálnou prevodovkou (6MT). Motor 1.5 T-GDi je k dispozícii **aj vo verzii mild-hybrid MHEV**. V ponuke motorizácií naďalej ostáva aj **naftový motor 1.6 CRDi** (136 k), ktorý sa už dodáva výhradne ako mild-hybrid MHEV. To znamená, že nedokáže jazdiť na elektrinu, ale elektrický štartér generátor pomáha tomu naftovému znižovať emisie CO2 a spotrebu paliva. **Modely plug-in hybrid PHEV** využívajú benzínový motor 1.6 GD (141 k) a je spojený so šesťstupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Táto hnacia sústava je v rodine vozidiel Ceed, akumulátor s kapacitou 8,9 kWh umožňuje elektrický dojazd do 57 km. ### Fotogaléria: KIA PROCEED (facelift 2021) [GALLERY id=31654] ### Cena a dostupnosť Vynovená rodina vozidiel Ceed sa začne vyrábať v auguste vo výrobnom závode spoločnosti Kia pri Žiline a v poslednom štvrťroku bude v predaji v celej Európe. Pokiaľ ide o ceny, tie spoločnosť zatiaľ neupresňuje, dokonca ani to, či sa vôbec budú ceny zvyšovať. **V súčasnosti sa Kia Ceed predáva** od akciových 13 890 eur, a to vo výbave Amber s trojvalcovým motorom 1.0 T-GDi (100 k) so 6-stupňovým manuálom. Najlepšie vybavená verzia hatchbacku, GT-Line 1.5 T-GDi (160 k) s automatom 7DCT sa predáva za akciových 23 090 eur, alternatíva v podobe GT-Line s naftovým motorom (135 k) je v predaji za 24 790 eur.

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.