Diesel neumiera. V Amerike vymysleli revolučný motor so šialenou konštrukciou!

Je reálnou alternatívou pre nákladné autá vodík? Alebo sa vráti nafta? Novinka z Ameriky ukazuje, že nafta ešte ani zďaleka nepovedala posledné slovo.
Vydané  Text: 
Silné slová o elektrických ťahačoch zostávajú už niekoľko rokov iba silnými slovami. Postaviť veľký ťahač s použiteľným dojazdom je stále skôr snom ako realitou. Tesla svoj projekt Semi truck z roka na rok posúva a jej hlavný konkurent, firma Nikola, takmer skrachovala. Zdá sa teda, že reálnou alternatívou pre tento druh vozidiel je skôr vodík. Hoci viacero automobiliek vývoj dieselových motorov s veľkou pompou ukončilo, posledné slovo ani zďaleka nepovedali. ### Čo by ste povedali na motor, ktorý má štyri valce a osem piestov? Toto nie je vtip, toto je realita, ktorá sa narodila v Amerike! Firma Achates Power v spolupráci s firmou Cummins navrhla a vyrobila motor, ktorý má štyri valce a osem piestov. Zaujímavosťou je, že tento netradičný motor bol primárne určený pre tank. Pravdou je, že motor s proti sebe umiestnenými piestami v jednom valci je priestorovo pomerne náročný, a tak sa zatiaľ hodí skôr pre veľké nákladné autá. Riešením je jeho uloženie na plocho.
Dvojica piestov sa teda v spoločnej spaľovacej komore pohybuje proti sebe, vďaka čomu sa dosahuje vysoký kompresný pomer. Dvojtaktný motor navyše nemá hlavu valcov, rozvody a ventily, čo znižuje straty trením. Medzičasom firma vývoj posunula ďalej a vyvinula radový trojvalec so šiestimi piestami s objemom 2,7 litra a namontovala ho do v Amerike veľmi populárneho pick-upu Ford F-150.
Pre zaujímavosť, motor produkuje maximálny výkon 200 kW (273 k) a podľa tvrdenia firmy je motorom s najnižšou spotrebou v segmente. Nižšia spotreba paliva sa logicky pretavila aj v množstve produkovaných emisií. V prípade CO2 je úspora na úrovni 7 percent, no merania NOx priniesli doslova neuveriteľný výsledok. V ich prípad došlo k zníženiu až o 96 percent. ### Testy v reálnych autách ukážu, či má nápad šancu na sériové využitie. Je potešiteľné, že tento veľmi zaujímavý nápad neskončí v múzeu technických kuriozít. Firma ho začne už toto leto testovať v reálnych kamiónoch, ktoré na rozvoz tovaru používa obchodný reťazec Walmart. Ak dopadnú testy dobre je celkom možné, že nás čaká revolúcia v spaľovacích motoroch pre veľké nákladné autá a elektromobilita zostane doménou osobných automobilov.








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.