Až 96 percent motoristov šetrí na nesprávnom mieste! Patríte medzi nich?

Banalita? Ani náhodou! Štatistiky sú neúprosné. Je neuveriteľné, ako dokážeme riskovať a šetriť na nesprávnom mieste.
Vydané  Text: 
* **Vyššia cena určitých komponentov má svoje opodstatnenie a šetriť sa preto neoplatí** * **Väčšina vodičov mení stierače až vtedy, keď sú celkom zničené – a tento zvyk je problém.** * **Poškodený stierač môže poškodiť aj čelné sklo.** * **Ako často odporúčajú meniť stierače ich výrobcovia?** Sociálne siete sú plné fotiek, ako sa s našimi autami doslova maznáme. Doprajeme im takmer dokonalý wellness, veľkú pozornosť venujeme výberu diskov a rôznych doplnkov. Na vyšperkovanie vzhľadu dokážeme minúť neuveriteľné peniaze. Veľkú pozornosť a obľubu v poslednom čase zaznamenávajú aj fólie na karosériu, ktoré za pomerne malé náklady dokážu prednú kapotu (nielen) ochrániť pred nepríjemnými poškodeniami od kamienkov. Jednej veci však venujeme minimálnu pozornosť. Tou drobnosťou sú čistota predného skla a funkčnosť stieračov. ### Prieskum dopadol katastrofálne Spoločnosti Markteffect uskutočnila prieskum v ktorom zisťovala, ako často menia vodiči stierače na svojich autách. Výsledok? Doslova katastrofa. Včas menia stierače na aute iba priam neuveriteľné 4 percentá vodičov. Ďalších 16 percent odloží výmenu o pár mesiacov a drvivá väčšina vodičov, celých 80 percent, ich vymení až vtedy, keď už svoju funkciu neplnia, sú poškodené, alebo extrémne hlučné. M usíme povedať, že nás tento výsledok prekvapil. A to nielen z pohľadu bezpečnosti, ale aj ceny. **Poškodený stierač totiž dokáže čelné sklo výrazne poškodiť**. A jeho oprava či výmena je pri dnešných čelných osadených rôznymi snímačmi poriadne drahá záležitosť. Zjavne teda šetríme na nesprávnom mieste. ### Kedy meniť stierače? Výrobcovia stieračov odporúčajú ich výmenu po 12 až 18 mesiacoch. A nerobia to preto, aby mali pravidelný „kšeft“. Dlhodobé testy ukázali, že kvalita a funkčnosť stieračov po tejto dobe výrazne klesá. Nie, nie je to o tom, že by boli vyrobené z menej kvalitných materiálov, hoci aj v tejto oblasti samozrejme nájdeme priepastné rozdiely. Problém je v tom, že **materiál stieračov** (stieracej lišty) časom mení fyzikálne vlastnosti, sú menej pružné, a tak nedokážu stierať sneh, vodu a nečistoty z čelného skla dokonale. **Pri poškodenej hrane stieracej lišty** zostávajú na čelnom skle pásy, stvrdnuté lišty zasa na skle nechávajú na skle jemný film. A ten môže za istých okolností zafungovať ako zrkadlo. Druhým problémom, hoci nie z pohľadu bezpečnosti, je **hlučnosť stieračov**. Pri krátkej ceste to možno až tak nevnímame, pri dlhšej je už zvuk pri preklápaní lišty stieračov poriadne otravný a rušivý.

Prečo si dať na auto keramický lak? Koľko stojí a prečo je dôležité, aby bol lesklý?

AKTUALIZÁCIA - Najmodernejšou formou starostlivosti o lak auta sú keramické úpravy a najnovšou technológiou sú samohojivé úpravy laku, ktoré ochránia lak auta na niekoľko rokov. Na najdôležitejšie fakty sme sa opýtali Olivera Holubca z firmy Different Detail Studio Bratislava.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.