Budú si môcť majitelia Kií vymeniť logá za nové v servisoch? Pýtali sme sa za nich

Značka Kia zmenila logo, mnohí majitelia jej áut preto budú zvažovať jeho montáž na svoje staršie vozidlá. Bude takáto zmena možná v autorizovaných servisoch a oficiálne?
Vydané  Text: 
Automobilka Kia v týchto mesiacoch prechádza významnejšou transformáciou, po ktorej už viac nebude len klasickou automobilkou, ale poskytovateľom mobility ako takej. Jej produkty obsiahnu nielen oblasť osobných automobilov, ale aj špeciálnych vozidiel a softvérových riešení. Jej [strategickému plánu Plan S](https://www.autoviny.sk/novinky/121126/velky-plan-kie-ovladnut-europsky-trh-s-elektromobilitou-skor-realisticke-ocakavania-a-ohromne-usilie) sme sa už venovali v samostatnom príspevku a medzi prvých reprezentantov tejto novej stratégie je aj [celkom nový elektromobil EV6](https://www.autoviny.sk/novinky/122213/a-je-to-tu-kia-ev6-v-plnej-parade), ktorý zaujme nielen vonkajším estetickým vyhotovením. Súčasťou transformácie automobilky je aj úprava jej imidžu a vizuálu, ktorým komunikuje s vonkajším svetom. O tom, že Kia plánuje zmeniť svoje roky používané logo, sme sa prvýkrát zmieňovali ešte pred tromi rokmi, ale celkom prvým modelom s týmto novým logom je práve elektromobil EV6. Medzitým sa tiež objavil na [modernizácii športového liftbacku Stinger](https://www.autoviny.sk/novinky/122222/nechceli-sme-dobre-auta-tak-ich-kia-robi-pre-usa-novy-stinger-2022-je-uchvatny-stroj-pre-narocnych), avšak zatiaľ len pre severoamerické trhy.

Kia predstavila svoje nové logo! Sledujte video z predstavenia dronmi a ohňostrojmi

Prezentácia nového loga pomocou dronov a ohňostrojov je demonštráciou toho, že automobilový priemysel nestráca na atraktivite ani v čase, keď sa všetky autosalóny a technologické veľtrhy zrušili pre pandémiu ochorenia Covid-19. Dnešná akcia od Kie prišla v čase, keď sa mal v Las Vegas konať legendárny veľtrh CES.

### Nové logo KIA Nové logo značky Kia je v porovnaní s tým doterajším výrazne modernejšie, jednotlivé písmená sú spojené a tvoria dojem jednej súvislej čiary. Okrem estetiky loga sa ale mení aj jeho fyzické vyhotovenie. Zatiaľ čo doteraz malo logo základ v ovále, ktorý sa lepil na karosériu a na volanty, po novom o tento oválny základ prichádza. Dokonca sa celkom zbavuje akejkoľvek základovej platformy, na kapoty sa tak bude umiestňovať iba akoby laserom vyrezaný plátok kovu, ktorý bude z karosérie mierne vystupovať. Je to podobné, ako keď sú na zadných partiách nalepené písmená tvoriace názov modelu, akurát v tomto prípade sa jedná o jeden solídny kompaktný objekt.
Pýtali sme sa slovenského zastúpenia značky Kia na to, či budú mať súčasní zákazníci – majitelia vozidiel tejto značky – oficiálnu možnosť výmeny loga na svojich súčasných autách. Spoločnosť Kia Motors Sales Slovakia pre Autoviny.sk potvrdila, že s ohľadom na odlišný charakter loga a jeho celkom odlišné fyzické vyhotovenie uvedené vyššie nebudú autorizované servisy ponúkať takúto možnosť v rámci svojej štandardnej ponuky. Nevylučuje to však možnosť, že keď si zákazník takúto službu vyslovene vyžiada, prípadne si logo prinesie so sebou, servis to predsa len vykoná. Dôvod, pre ktorý sme sa na túto vec pýtali, spočíva v každodennej skúsenosti. Motoristi si radi na svojich automobiloch menia logá automobiliek za nové, keď táto automobilka medzičasom k úprave loga pristúpila. Typickým príkladom sú značky Škoda a Alfa Romeo. Dnes môžete vidieť aj pätnásťročné Octavie a pôvodné 159-ky s novými logami.
Aj keď bude mať nové logo celkom odlišné vyhotovenie ako doteraz, na internete sa už objavili fotografie takejto verzie nového loga v pôvodnom ovále. Zdá sa, že to nebude oficiálne vyhotovenie.
Predajcovia na internete sa už tejto novinke stihli prispôsobiť a napríklad známy internetový obchod z Číny má už dnes rozsiahli ponuku nových emblémov značky Kia, avšak pre možnosť ľahkej inštalácie na staršie vozidlá v oválnej platforme. Vo všeobecnosti neodporúčame meniť logá na automobiloch za ich nové verzie, pretože to svojím spôsobom znižuje hodnotu automobilu, okrem toho je celkom možné, že pri neodbornej montáži novej verzie poškodíte lak karosérie alebo samotné logo. [GALLERY id=31390]




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!